Seja vlade na Brdu pri Kranju. Foto: Twitter/Vlada RS
Seja vlade na Brdu pri Kranju. Foto: Twitter/Vlada RS

Bo pa v celotni državi v prodajalnah z živili znova mogoče kupiti nogavice in perilo, so sporočili po seji vlade.

Glede na prilagojen načrt sproščanja protikoronskih ukrepov, ki ga je na začetku meseca določila vlada, so slovenske regije v različnih fazah sproščanja ukrepov. V zadnjem tednu so bile v črni fazi z najstrožjim režimom ukrepov jugovzhodna, goriška in posavska regija, po novem bosta med njimi še obalno-kraška in zasavska, izhaja iz sporočila po seji vlade.

V teh dveh regijah se bodo zaprli galerije in muzeji, knjižnice pa bodo prešle na brezstično izposojo.

Prav tako se bodo zaprle specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice in delavnice za popravilo koles, ki obratujejo v preostalih sedmih statističnih regijah.

Tudi smučišča obratujejo le v rdečih regijah. Je pa vlada določila, da bo po novem v trgovinah, ki prodajajo pretežno živila, blago za osebno nego in čiščenje, dovoljena tudi prodaja nogavic in perila.

Vlada je znova posegla tudi v seznam držav, ki so na t. i. rdečem seznamu. Na njem ni več Grčije, kar pomeni, da je prihod iz Grčije v Slovenijo mogoč brez negativnega testa ali napotitve v karanteno, pri administrativnih enotah Norveške pa je manjša sprememba. Na rdeči seznam tretjih držav je dodana Malezija, še piše v sporočilu po seji vlade.

Vlada še brez končne odločitve o poteku pouka prihodnji teden

Vlada na nocojšnji seji ni sprejela dokončne odločitve glede tega, kako bo prihodnji teden potekal pouk v osnovnih šolah. Razpravo bodo nadaljevali v četrtek. Ta teden otroci prvega triletja obiskujejo pouk v šolah v devetih od 12 statističnih regij, ki so bile glede na epidemiološke podatke na rdečem seznamu.

Glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sta se zaradi naraščanja števila okužb obalno-kraška in zasavska regija znova znašli v črni fazi, kar bi načeloma lahko pomenilo ponovno zapiranje šol in vrtcev.

Glede na sedemdnevno povprečje okužb se pet regij uvršča v črno fazo: goriška, obalno-kraška, jugovzhodna, posavska in zasavska regija. Foto: MMC RTV Slovenija
Glede na sedemdnevno povprečje okužb se pet regij uvršča v črno fazo: goriška, obalno-kraška, jugovzhodna, posavska in zasavska regija. Foto: MMC RTV Slovenija

Vlada je tudi podaljšala veljavnost odlokov o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom, o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah ter odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in prepovedi zbiranja ljudi.

Poleg tega je podaljšala ukrep odloga izvršbe in ukrep na področju davčne izvršbe. Podaljšala je tudi ukrep začasne ustavitve pozivanja oseb na prestajanje kazni zapora, je zapisano v gradivih po seji vlade.

Vlada je izdala še odlok o začasni prepovedi izvajanja preizkusov znanja in podaljšanju veljavnosti potrdil o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav. Kot je pojasnjeno v gradivih po seji vlade, je zaradi daljšega časa, ko izvajanje preizkusov ni bilo mogoče, nekaterim delavcem, ki upravljajo energetske naprave, potekla veljavnost potrdila o strokovni usposobljenosti. Z odlokom se delavcem, ki jim je veljavnost potrdila potekla med 18. oktobrom 2020 in 28. februarjem 2021, veljavnost potrdil o strokovni usposobljenosti podaljša do 31. marca.

Javni linijski prevoz potnikov v medkrajevnem cestnem in železniškem prometu se izvaja v skladu z modeli osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja. Javni linijski prevoz potnikov se izvaja v počitniškem režimu, dokler poteka izobraževanje na daljavo. Javni linijski prevoz potnikov se izvaja v registriranem obsegu, ko se v šolah izvaja pouk za učence katere koli starostne skupine.

Obratovanje žičniških naprav

Obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog je dovoljeno v regijah: gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, podravska, pomurska, primorsko-notranjska, savinjska v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in če upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje (HAT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Če tega pogoja upravljavec naprav ne more izpolniti iz objektivnih razlogov, je uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljena osebam, ki upravljavcu naprav predložijo negativni test na novi koronavirus, opravljen v Sloveniji, ki ni starejši od 24 ur, in otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Predložitev negativnega testa na novi koronavirus ni potrebna za kategorizirane in profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov.

Odlok začne veljati 30. januarja 2021 in velja do vključno 5. februarja 2021.

Vozniška usposabljanja po novem mogoča ob predložitvi negativnega testa

Vlada je sprejela odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, ki bo veljal od sobote do 5. februarja. Novost je, da bodo v zadnjem času prepovedana vozniška usposabljanja zdaj mogoča ob predložitvi negativnega testa tako na strani izvajalcev kot uporabnikov.

Za potrošnike oz. uporabnike vozniških usposabljanj medtem velja, da je udeležba pri izvajanju dejavnosti dovoljena tistim, ki predložijo negativni izvid hitrega testa ali testa PCR, opravljenega v Sloveniji, ki ni starejši od 24 ur.

Te omejitve veljajo za dejavnosti usposabljanja kandidatov za voznike motornih vozil, izvajanja programov dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov in dodatnega usposabljanja za varno vožnjo ter tudi programa izobraževanja in dodatnega usposabljanja izvajalcev omenjenih dveh programov.

Število hospitaliziranih počasi upada