Predsednik Biden in podpredsednica Harris sta sprejela več republikanskih senatorjev, ki predlagajo zmanjšanje svežnja za okrevanje po pandemiji. Foto: Reuters
Predsednik Biden in podpredsednica Harris sta sprejela več republikanskih senatorjev, ki predlagajo zmanjšanje svežnja za okrevanje po pandemiji. Foto: Reuters

Za javnost zaprt sestanek senatorjev s predsednikom Bidnom je trajal dve uri. Susan Collins, edina senatorka, pripravljena po njem kaj reči, ga je označila za konstruktivnega in koristnega.

"Hvala, ker ste prišli. Zelo se veselim pogovora. Počutim se, kot da sem nazaj v senatu, kar sem tudi najraje počel," je dejal Biden. Republikance je sprejel takoj naslednji dan po njihovi prošnji, z željo nadstrankarske podpore zakonskemu svežnju.

"Prepričan je, da mora biti obseg svežnja sorazmeren z obsegom krize. Zato predlaga 1,9 bilijona dolarjev. Ob tem meni, da tveganje ni v večjem ali manjšem obsegu sredstev, ampak da sredstev v nobenem primeru ne bo dovolj," je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

"Ena od sedmih ameriških družin nima dovolj hrane, sredstev za ponovno odpiranje šol ne bo dovolj, nimamo dovolj denarja za zagotavljanje dostopnosti do cepiva za vse Američane," je dodala.

Prerekanje glede višine neposrednih nakazil

Sorodna novica Trump z veliko težavami sestavlja odvetniško ekipo, Biden želi zeleno luč za tretji sveženj pomoči

Od slovesne prisege še nista minila dva tedna, Biden pa se že spopada z očitki z vseh strani. Osnovni del pomoči so neposredna izplačila ljudem. Konec lanskega leta so v kongresu komajda privolili v 600 dolarjev na osebo, že Donald Trump je zahteval 2000 – in to številko so pograbili demokrati. Bidnov sveženj tako predvideva dodatnih 1400 dolarjev.

A zdaj nekateri trdijo, da je obljubljal 2000, republikanci pa bi pomoč zmanjšali na 1000 dolarjev. Največja razlika med predlogoma pa je, da republikanski ne predvideva pomoči mestom in zveznim državam. Župani iz obeh strank, 400 jih je podpisalo javno pismo, podpirajo Bidnov predlog, podobno nekateri tudi republikanski guvernerji. Poračuni so namreč izčrpani, sveženj pomoči pa pomeni tudi podporo gospodarstvu in njegovi rasti.

Po napovedih liberalne Ustanove Brookings naj bi se obseg ameriškega gospodarstva vrnil na raven pred pandemijo že sredi letošnjega leta, kar je bistveno hitreje od dozdajšnjih pričakovanj.

Buttigieg minister za promet

Ameriški senat je z 86 glasovi proti 13 potrdil nekdanjega župana iz Indiane Peta Buttigiega na položaj ministra za promet v vladi predsednika Josepha Bidna. Buttigieg je s tem prišel v zgodovino kot prvi odkriti homoseksualni minister v vladi ZDA. Senat danes potrjuje še ministra za domovinsko varnost Alejandra Mayorkasa, je poročal STA.