Novi odlok od potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega izvida testa za uporabo storitev. Foto: BoBo
Novi odlok od potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega izvida testa za uporabo storitev. Foto: BoBo

Novi odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom bo začel veljati v ponedeljek, v njem pa se v skladu z vladnim načrtom sproščanja ukrepov razširja nabor dejavnosti, ki jim bo znova dovoljeno obratovanje.

Izjeme se torej širijo na opravljanje vseh trgovinskih dejavnosti, ne glede na vrsto blaga ali prodajno površino. "To pomeni, da so z odlokom dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev," je na vladni novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Ajda Cuderman.

Najpomembnejša sprememba po besedah Cudermanove pa je, da novi odlok od potrošnika oz. stranke ne zahteva več predložitve negativnega izvida testa kot pogoj za uporabo storitev. Še naprej pa bo veljalo, da se bodo morali v določenih dejavnostih testirati njihovi izvajalci oz. tamkajšnji zaposleni.

Sorodna novica Od ponedeljka dovoljeno prosto gibanje po vsej državi, policijska ura ostaja v veljavi

Na vprašanje, zakaj so se odločili za redno testiranje trgovcev šele v oranžni fazi in ne že v črni, ko je bilo okužb v državi občutno več, pa je Cudermanova pojasnila, da več dejavnosti, kot je sproščenih, več je tudi pretoka ljudi, zato je omenjeno testiranje treba uvesti, da so "vsaj izvajalci storitev in prodaje blaga prepričani, da so zdravi; pri potrošnikih pa apeliramo na disciplino in red pri uporabi teh storitev". Drugi razlog pa je tudi v tem, da so v zadnjih dneh zdravstveni domovi in drugi izvajalci hitrih testiranj po državi opozarjali, da nimajo več kapacitet za povečevanje testiranj.

V odloku je v skladu z odpravo omejitve zbiranja določeno tudi to, da se lahko storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja udeleži do največ 10 ljudi.

Še naprej pa pri izvajanju vseh storitev ostaja omejitev ene stranke na 30 kvadratnih metrov oz. ena stranka na prostor, če je prostor manjši od 30 kvadratnih metrov, ter ena stranka na 10 kvadratnih metrov v primeru odprte tržnice.

Kdo se mora redno testirati in kdo ne?

Določene dejavnosti bodo lahko še naprej delovale brez pogojev negativnega izvida testa za izvajalca. Izjeme bodo enake kot do zdaj, denimo bencinski servisi, pošte in lekarne, nekaj pa je novih. To so storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo ter priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance.

Še ena sprememba v novem odloku je ta, da bo prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji odslej urejena v okviru določil o osebnem prevzemu blaga in hrane na prevzemnih mestih. To pomeni, da tudi za to dejavnost ni zahtevano testiranje zaposlenih.

Po novem bodo prednost pri testiranju poleg zaposlenih v šolah in zdravstvu imeli tudi zaposleni, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga. Foto: BoBo
Po novem bodo prednost pri testiranju poleg zaposlenih v šolah in zdravstvu imeli tudi zaposleni, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga. Foto: BoBo

Na testiranje odslej tudi frizerji in izvajalci pedikure

Redno testiranje na novi koronavirus pa je zahtevano za celotno trgovinsko dejavnost, pod katero odslej sodijo tudi tržnice, za storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, nepremičninsko posredovanje, druge servisne dejavnosti s površino do 400 kvadratnih metrov, po novem pa tudi za vse storitve higienske nege – frizerski in kozmetični saloni, saloni za nego telesa, masažni saloni, izvajalci manikure in pedikure – in izvajanje strokovnega oz. poslovnega izobraževanja za skupine do deset ljudi (izvajanje inštrukcij, jezikovne šole, glasbene šole brez koncesije).

Država z uredbo prevzema stroške testiranja trgovcev in izvajalcev storitev


Vlada je sprejela dopolnitev uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2. V skladu z njo bodo imeli, podobno kot zaposleni v vzgoji in izobraževanju, v zdravstvu ali domovih za starejše, tudi zaposleni, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga in za katere je določeno obvezno testiranje na virus, prednost pri testiranju. Izvajalci presejalnih programov so, kot navaja uredba, izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki dejavnost opravljajo v mreži javne zdravstvene službe, in drugi izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki jih na podlagi javnega razpisa izbere minister za zdravje in z njimi sklene pogodbo o opravljanju zdravstvenih storitev. Izvajalci lahko testirajo na svojem sedežu ali zunaj njega kot mobilna enota. Stroške omenjenih presejalnih programov v skladu z uredbo nase prevzame država. Izvajalci programa namreč račun za storitev izdajo neposredno Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije oz. ministrstvu za zdravje.

Zaposleni lahko po novem predložijo tudi dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR-testa ali hitrega testa, pri čemer pa mora od odvzema brisa preteči najmanj 21 dni in največ šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev (to je posebno zdravniško potrdilo).

Namesto rezultata testiranja pa lahko predložijo tudi dokazilo o morebitnem cepljenju proti novemu koronavirusu – v tem primeru mora v primeru Pfizerjevega cepiva od drugega odmerka preteči najmanj sedem dni, v primeru Moderninega 14 dni, v primeru cepiva AstraZenece pa najmanj 21 dni.

V Novem sindikatu trgovcev in trgovk so ravno v povezavi s tem opozorili, da je prisotne veliko zmede, predvsem ko gre za ljudi, ki so covid-19 že preboleli. Zato pozivajo pristojne, naj sistem natančneje opredelijo. "V praksi namreč prihaja do situacij, ko imajo trgovke in trgovci, ki so covid-19 že preboleli v zadnjih treh mesecih, pozitiven test, posledično, čeprav so popolnoma zdravi, ne morejo na delo," so poudarili.

V OZS-ju najbolj pozdravljajo odločitev, da negativni izvid testa za stranke nekaterih storitev ne bo več potreben

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so z danes sprejetimi sprostitvami omejitev pri dejavnostih zadovoljni. Predsednik OZS-ja Branko Meh je pozdravil odločitev, da bo država krila stroške testiranj ter da strankam kozmetičarjev in nekaterih drugih ne bo več treba predložiti negativnega izvida testa na koronavirus. "Nekateri kozmetični saloni se ravno zaradi tega niso odprli," je dejal.

V zbornici upajo, da se bodo lahko kmalu odprli tudi gostinski lokali in namestitve oz. turizem. Meh verjame, da bo država v vmesenem času gostincem, hotelirjem, avtobusnim prevoznikom, ki so vezani na turizem, in drugim priskočila na pomoč.

Kot je dejala predsednica sekcije kozmetikov pri OZS-ju Petra Mrhar, jo veseli, da se očitno začenja ponovna normalizacija njihovega poslovanja. "Absolutno gre za pomemben korak na poti k izboljšanju razmer za našo dejavnost," je dodala.

V Sindikatu trgovine Slovenije kritični do obveznega testiranja zaposlenih

Kot so zapisali v pismu predsedniku vlade Janezu Janši, ki so ga posredovali tudi medijem, razumejo, da je testiranje pred nastopom dela nujno za zaposlene v prodajalnah, ki so bile zaprte več mesecev. "Ne razumemo pa, zakaj je z odlokom določeno obvezno tedensko testiranje tudi za trgovce, ki so delali že sedaj – torej v živilskih trgovinah – kljub trendu upadanja števila okužb, medtem ko so bili v času najvišjega števila okužb nepomembni in 'nevidni'," so poudarili.

Ob lanskem začetku epidemije so v sindikatu vlado pozivali k poostrenim zaščitnim ukrepom za zaposlene, a jih je ignorirala, so zapisali. "Tedaj ni nanje pomislil nihče. Dolžni so bili delati v nemogočih razmerah. Delali so šest dni v tednu, najmanj 48 ur tedensko, niso imeli ustrezne varnostne zaščite ter bili neposredno izpostavljeni virusu zaradi navala in nenadzorovanega vstopa kupcev v prodajalne, torej brez obveznosti testiranja, ki ga sedaj določate z odlokom," so navedli.

Če je testiranje vendarle nujno, pa naj država zagotovi ustrezno število testirnih mest in celostno kritje stroškov testiranja, so še pozvali.

Sindikalne centrale opozarjajo na nezakonite prakse delodajalcev glede testiranj zaposlenih

Na težave, s katerimi se zaradi obveznega testiranja spoprijemajo zaposleni, so opozorili tudi v reprezentativnih sindikalnih centralah. Pri tem so posebej opozorili na nekorektne in po njihovem prepričanju nezakonite prakse nekaterih delodajalcev, ki so skrb in strošek za izpolnitev pogoja testiranja prevalili na delavce.

"Odgovornost za varnost in zdravje na delovnem mestu sta po zakonu na strani delodajalca, stroški ukrepov za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, med katere zagotovo sodijo tudi ukrepi za preprečevanje in omejevanje širjenja virusa, pa ne smejo bremeniti delavcev, temveč mora te stroške prevzeti delodajalec," so poudarili.

Vse delodajalce so tako pozvali, da naj delavcem čas testiranja priznajo kot delovni čas in da naj stroškov testiranja ne prelagajo na zaposlene.