Nominiranci za najboljšega igralca v stranski vlogi v filmski kategoriji: Sacha Baron Cohen, Daniel Kaluuya, Jared Leto, Bill Murray in Leslie Odom, Jr. Foto: Reuters
Nominiranci za najboljšega igralca v stranski vlogi v filmski kategoriji: Sacha Baron Cohen, Daniel Kaluuya, Jared Leto, Bill Murray in Leslie Odom, Jr. Foto: Reuters

Zgodnje "hitre nacionalne" ocene agencije za merjenje ratingov Nielsen so pokazale 60 odstotkov nižjo gledanost v primerjavi z lansko. Tako je denimo v starostni skupini od 18 do 49 let dogodek spremljalo približno 5,4 milijona gledalcev v primerjavi z lanskimi 14,8 milijona po prav tako zgodnji oceni. Končne številke bodo sicer predvidoma višje. Lanske so se po dokončno zbranih podatkih nato vrtele pri okoli 18,5 milijona gledalcev, piše The Guardian.

Sorodna novica Filma leta sta Dežela nomadov in Borat 2, nadaljevanka pa Krona

Neprizanesljivo leto tudi za filmsko industrijo
Slaba gledanost še dodatno poudarja težave, s katerimi se spopada Združenje tujih dopisnikov Hollywooda (Hollywood Foreign Press Association – HFPA), ki podeljuje te filmske in televizijske nagrade. HFPA je leta 2018 z NBC-jem podpisal osemletni sporazum, ki združenju prinese približno 60 milijonov dolarjev (slabih 50 milijonov evrov) na leto. Organizatorji podelitve so se v skladu z omejitvami zaradi pandemije odločili za pretežno virtualno prireditev in tudi za časovni premik s sicer tradicionalnega januarskega datuma.

Na delu pa so seveda tudi zamude, ki so prav tako zaradi pandemije prizadele širšo filmsko industrijo in posledično so umanjkali tudi komercialno naravnani filmi z zvezdniškimi igralskimi zasedbami, ki seveda pritegnejo kar najširše gledalstvo.

HFPA deležen vse več vse glasnejših kritik
Sicer pa na HFPA letijo tudi vse glasnejše kritike zaradi pomanjkanja raznolikosti in hkratnih etičnih zdrsov ter nezadostnega odziva na različne pritožbe. Vse to bi lahko dolgoročno vplivalo na kredibilnost zlatih globusov.

Sorodna novica Očitki etično spornega potovanja na snemalna prizorišča serije Emily v Parizu

Nedavno poročilo, objavljeno v LA Timesu, nakazuje, da združenje ni pripravljeno reformirati svoje politike članstva iz finančnih razlogov. Tina Tchen, predsednica in izvršna direktorica organizacije Time’s Up, ki zbira denar za podporo žrtvam spolnega nadlegovanja, je bila kritična do združenja, na katero je naslovila pismo. "Vaša različica napovedanih sprememb je kozmetična – poiskati temnopolte ljudi. To ni rešitev," je zapisala po poročanju portala Hollywood Reporter.

Zmagovalca letošnje podelitve zlatih globusov sta drama Dežela nomadov in komedija Borat: Naknadni film, ki sta vsak v svoji kategoriji prejela nagrado za film leta. Prireditev pa je povezoval utečen komedijantski tandem Tina Fey in Amy Poehler.