Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, je bilo v hišnih preiskavah zaseženo veliko poslovne dokumentacije kakor tudi elektronskih naprav, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo. Med zaseženimi predmeti so izpostavili zaseg okoli 300.000 evrov gotovine, ki bo predmet nadaljnjega operativnega preverjanja in zbiranja obvestil.

Kriminalistična preiskava se nadaljuje s pregledom in analizo zaseženih predmetov in dokumentacije ter z izvedbo drugih operativnih ukrepov ob stalni izmenjavi podatkov v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja in ob usmerjanju specializiranega državnega tožilstva, so še sporočili s policije.

Sorodna novica Hišne preiskave na Štajerskem in Primorskem: v središču naj bi bil Rok Snežič

Kot smo poročali v sredo, naj bi bili med preiskovanci tudi nekateri člani družine Mirana Vuka ter podjetnik in davčni svetovalec Rok Snežič. V kriminalistični preiskavi, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, je osumljenih 19 fizičnih oseb, ki so slovenski in tuji državljani. Sumijo jih storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. Nobena oseba ni pridržana.

Sumijo, da so odgovorne osebe več gospodarskih družb z območja Slovenije med letoma 2016 in 2018 storile kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. Neupravičeno so izdajale račune za različne storitve. Na ta način so povzročile škodo gospodarskim družbam, sebi pa pridobile protipravno premoženjsko korist v znesku približno sedem milijonov evrov. Pri tem so jim pomagale različne tuje fizične osebe.

Snežič obveščen vnaprej?

"Neuradno, a iz zanesljivih virov nam je uspelo izvedeti, da je bil o preiskavi Rok Snežič obveščen že pred dnevi, kar nakazuje na uhajanje informacij iz policije, ta informacija mu je namreč omogočila, da je imel dovolj časa za pripravo na hišne preiskave," je v sredo za TV Slovenija poročal Rok Šuligoj.

"Prav v BiH je Snežič pred nekaj dnevi, točneje 28. februarja, kot poročajo tamkajšnji mediji, nezakonito vstopil, saj ima prepoved vstopa v to državo. Da je bil v Bosni, varnostni organi vedo zato, ker so ga 1. marca obravnavali pri izstopu iz BiH-a. Naši viri ocenjujejo, da je Snežič vstop v BiH prepovedi navkljub in dva dni pred obsežno mednarodno policijsko preiskavo tvegal tudi za to, da počisti morebitno sporno dokumentacijo," je še povedal Šuligoj.

Davčni svetovalec in podjetnik Rok Snežič naj bi bil med osumljenimi. Foto: Tarča RTVSLO
Davčni svetovalec in podjetnik Rok Snežič naj bi bil med osumljenimi. Foto: Tarča RTVSLO

Policija: Snežič z direktorico NPU-ja nima stikov

Po včerajšnjem poročanju, da je bil po vsej verjetnosti Rok Snežič pred dnevi obveščen o mednarodni kriminalistični preiskavi, policija danes to zanika. Zapisali so, da v. d. direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada Petra Grah Lazar pojasnjuje, da z Rokom Snežičem ni v stiku, z njim ne komunicira in se z njim ne sestaja ter še, da se je predhodno izločila iz postopka. Policija tudi dodaja, da osumljenci po do zdaj znanih podatkih nikakor niso bili vnaprej seznanjeni s hišnimi preiskavami. Zato se postavlja vprašanje, zakaj se je Snežič kljub prepovedi vstopa v državo BiH, njihove varnostne službe so ga ocenile kot grožnjo, odločil za ta tvegan korak, je za TV Slovenija poročal Rok Šuligoj.

"Imamo potrdila več varnostnih agencij v Bosni in Hercegovini, da je Rok Snežič 28. februarja letos nezakonito vstopil na ozemlje BiH-a, zakonito pa je iz države izstopil na mejnem prehodu Gradiška 1. marca ob 21:30," je povedal novinar Avdo Avdić, Istraga.ba.

Poskušal vplivati na varnostne organe v Sarajevu

Pridobili smo tudi potrdilo bosanskih oblasti, da zaradi Snežičevega nezakonitega vstopa v državo poteka preiskava. "Če pridete 48 ur pred policijsko akcijo in se sestajate z ljudmi, ki so del organizirane kriminalne skupine, je jasno, da vas bodo osumili, da ste vedeli za policijsko akcijo," je še povedal Avdić.

Snežič si je pred tem prek vplivnih poslovnežev iz Banjaluke prizadeval vplivati na varnostne organe v Sarajevu. "Nekako je Roku Snežiču dovoljen vstop v BiH, zelo pomembno pa je, da so na sestanku govorili o tem, da je Rok Snežič dober prijatelj slovenskega premierja Janeza Janše," je sklenil Avdić.

Snežiča smo danes skušali priklicati za dodatna pojasnila, a ni bil dosegljiv.

Po informacijah portala Necenzurirano so preiskovalci v BiH-u obiskali več ljudi, s katerimi je sodeloval Snežič, med njimi Dijano Đuđić, posojilodajalko stranke SDS pred parlamentarnimi volitvami 2018, Tanjo Subotić Došen in Jeleno Sladojević. Vse tri osebe so po navedbah portala povezane s Snežičem, prek njihovih računov se je pretakalo več deset milijonov evrov, velik del tega pa je končal v gotovini.

Obsežna kriminalistična preiskava še kar odmeva