Pele na Maracani pred finalom SP-ja v nogometu 2014. Foto: EPA
Pele na Maracani pred finalom SP-ja v nogometu 2014. Foto: EPA

Maracana je sicer neuradno oziroma bolj znano poimenovanje za stadion, ki se je doslej uradno imenoval stadion Maria Filha, po novinarju, ki je bil med glavnimi pobudniki gradnje tega objekta.

Sorodna novica Kralj Pele praznuje 80 let, a brez pravega slavja

Na tem stadionu je zabil tisoči gol
Zdaj bo stadion, ki ga navijači po vsem svetu poznajo preprosto kot Maracano, dobil ime Kralj Pele. Po pojasnilih lokalnih oblasti so se tako odločili zaradi počastitve trikratnega svetovnega prvaka in enega najbolj prepoznavnih športnikov Brazilije, ki je na tem stadionu leta 1969 dosegel tudi jubilejni tisoči gol v karieri.

Vsi niso navdušeni
A vsi nad spremembo imena niso navdušeni. Kot poročajo nekateri brazilski mediji, temu odločno nasprotujejo člani družine Maria Filha, pa tudi nekateri prebivalci Ria bi raje videli, da bi se stadion imenoval po kom, ki je doma iz tega mesta. Pele je bil rojen v zvezni državi Minas Gerais, večinoma pa je živel v zvezni državi Sao Paulo.

Oblasti so še pojasnile, da bo sprememba imena veljala samo za stadion, celoten športni kompleks v okolici objekta, ki je gostil tudi finale nogometnih SP-ja v letih 1950 in 2014 ter odprtje olimpijskih iger 2016, pa bo obdržal sedanje ime.