Pele oziroma O Rei. Kralj Santosa, Brazilije in lepe igre. Foto: AP
Pele oziroma O Rei. Kralj Santosa, Brazilije in lepe igre. Foto: AP

Čestitk nogometašev, navijačev, slavnih oseb in politikov ob jubileju trikratnega svetovnega prvaka ne manjka. Razlogov, da bo Pele praznoval v krogu družine v Guaruji v zvezni državi Sao Paolo, pa je več. Njegov dolgoletni svetovalec Pepito Fornos je povedal, da bo Pele slavil jubilej v krogu svoje družine, širše slavje pa bo moralo zaradi pandemije novega koronavirusa. Med drugim nogometaš še vedno žaluje za bratom Jairjem, ki je umrl marca.

Vse slabše zdravstveno stanje
Obenem je vse več tudi ugibanj o zdravstvenem stanju Peleja, saj je moral že večkrat na operacijo kolka, ima težave s hrbtenico in kolenom ... Nekaj časa si je moral pomagati celo z invalidskim vozičkom. Njegov sin Edinho je medijem razkril, da ga je vse to tudi psihično utrudilo.

Načrtovan je bil sicer velik praznik. Začelo se je že 20. februarja, ko so na stadionu Maracana v Riu odkrili spomenik v čast slavnemu nogometašu. In imeli bi kaj praznovati.

Kralj iz Treh src
V Braziliji se je Peleja, s polnim imenom Edson Arantes do Nascimento, prijel vzdevek O Rei oziroma Kralj. Rodil se je v kraju s prelepim imenom Tres Coracoes (Tri srca) v rudarski zvezni državi Minas Gerais, nogometni pečat pa je nato pustil v FC Santosu, za katerega je igral 6662 dni in dosegel 1091 golov.

V celotni karieri je odigral 1366 tekem in dosegel neverjetnih 1282 golov, ob tem pa je z Brazilijo kar trikrat postal svetovni prvak v letih 1958, 1962 in 1970 – dosežek, ki ga ni dosegel še noben drug nogometaš.

Vseskozi ljubljenec domače javnosti
Pele ni priljubljen le zaradi nogometa, ampak tudi zaradi svojega načina življenja, ki ga nikoli niso zaznamovali negativni ekscesi. Vedno je znal skrbeti za svoj ugled in tudi tako zaslužil milijone, predvsem z nastopi v reklamah.

"Ampak nikoli za alkohol, politiko, religijo ali tobačne izdelke," je v zvezi s tem večkrat poudaril Brazilec. Delal je tudi reklamo za znano tabletko za pomoč pri erekciji, a vselej poudarjal, da tega sam ni nikoli uporabljal. Posamezniki so mu zamerili le zasebno življenje, kjer nista zdržali dve večni zaobljubi s partnericami, od sedmih otrok sta dva nezakonska.

Besedno rivalstvo z Maradono
Časopisne stolpce je Pele pridno polnil tudi zaradi dolgoletne besedne vojne z argentinskim zvezdnikom Diegom Armandom Maradono, ki je sebe označil za nogometnega boga. Vsaj "božjo roko" je imel Maradona leta 1986, ko je na svetovnem prvenstvu proti Angležem z roko na zvit in spreten način dosegel gol. Pele mu je zato večkrat očital, da je slab zgled za mlade. Maradona mu je večkrat odgovoril, da spada le še v muzej.

Ob tisočem golu doneli cerkveni zvonovi
A Pele je za zdaj še doma, v muzeju njemu v čast so številni predmeti iz njegove kariere. Na stadionu Maracana v Riu je tako spravljena žoga, s katero je 19. novembra 1969 proti Vasco de Gami dosegel 1000. gol za Santos. To je bil poseben gol, saj so ga takrat slavili povsod, zadoneli so celo cerkveni zvonovi.

Najlepši gol, ki nikoli ni bil posnet
Statistiki so nogometašu na 1366 tekmah našteli neverjetnih 1282 golov. Številni so pozabljeni, mnenja o najlepšem deljena. Pele pravi, da je najlepši gol dosegel 2. avgusta 1959 na tekmi Santosa s takratnim srditim lokalnim tekmecem Juventusom (4:2).

Kot osemnajstletnik je takrat prejel žogo na robu kazenskega prostora, nato pa žongliral do gola, ob tem prelisičil tri nasprotne nogometaše in nato še vratarja, na poti do zadetka pa je žogo vselej poslal čez tekmeca, žongliranje pa končal s strelom z glavo in golom. Moderna računalniška tehnika je gol ovekovečila v spodnji animaciji.

Legendarni Pele praznuje 80. rojstni dan

Pri 17 letih svetovni prvak na Švedskem
Pele, sprva čevljarski vajenec, v karieri ni dolgo čakal poklicne pogodbe. K Santosu je prestopil leta 1956 pri le 15 letih. Tam je doživel bliskovit razvoj, s 16 leti zaigral prvič za reprezentanco in že leta 1958 s 17 leti zaigral za Brazilijo tudi na SP in se kot najmlajši nogometaš v zgodovini veselil naslova svetovnega prvaka.

V finalu proti Švedom je za zmago s 5:2 prispeval dva gola. Manj sreče je imel čez štiri leta, ko so Brazilci sicer ubranili naslov, a se je Pele poškodoval že na drugi tekmi. Do tretje krone je Brazilijo popeljal leta 1970. V Santosu so zanj uredili muzej Museu Pele. Zdaj tam ob jubileju pripravljajo replike njegovih dresov iz let 1962 in 1963, ko je Santos dvakrat zaporedoma dobil medcelinski pokal.

Za Selecao je zadnjič zaigral leta 1971, na poslovilni tekmi proti selekciji sveta pa je zaigral tudi Brane Oblak. Od Santosa se je po 19 letih igranja poslovil leta 1974, zatem pa je bil zvezdnik v profesionalni ligi NASL v ZDA pri New York Cosmos (1975-77). Dokončno je kopačke postavil v kot po tekmi Cosmos – Santos 1. oktobra 1977.