"Srčno upam, da so znali ravnatelji pravilno odločati in poskrbeti tudi za takšne otroke, katerih starši niso mogli priskrbeti takšnega potrdila, predstavljajo pa ogrožajoč del naše populacije," je dejala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. Foto: Pixabay

Po podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije je ob ponovni zaustavitvi javnega življenja v slovenske vrtce vključenih okoli 10 odstotkov otrok. "Zagotovo to niso vsi otroci, ki bi nujno varstvo potrebovali, ampak kljub vsemu se mi zdi prav, da je vsaj v tem delu neko pedagoško delo steklo," je za Televizijo Slovenija povedala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj.

Sorodna novica Omejitev javnega življenja: prihodnjih 11 dni v veljavi strožji ukrepi

Ob predvidoma 11-dnevnem zaprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov je nujno varstvo predvideno za vrtčevske otroke in za učence prve triade. Pogoj je, da oba starša priskrbita potrdilo, da sta zaposlena v kritični infrastrukturi. Ker pa ob zaustavitvi javnega življenja ne deluje zgolj kritična infrastruktura, pač pa dobršen del gospodarstva, je to med starši sprožilo številne skrbi. "V zadnjih dneh je bilo v vrtcih izjemno dinamično, starši so se množično obračali na nas z različnimi vprašanji, stiskami, predlogi, zaprosili … Nekako nam je uspelo organizirati delo," je pojasnila predsednica skupnosti vrtcev.

Glede na povpraševanje in potrebe staršev po ocenah Janje Bogataj zagotovo deluje okoli 70 odstotkov gospodarstva. "Nekateri so zagotovo ostali tudi doma, čeprav nisem prepričana, ali bodo prav starši tisti, ki bodo varovali otroke," je dejala. Ob tem je opozorila na zatiskanje oči in pretvarjanjem, da en delež prebivalstva ne obstaja. "Zavedati pa se moramo, da prav ta nevidni del prebivalstva predstavlja najbolj subtilno oziroma najbolj ogrožajočo skupino ljudi," je poudarila.

Predsednica Skupnosti vrtcev je ob trenutni situaciji izrazila prepričanje, da so ravnatelji ravnali v skladu s svojimi pedagoškimi načeli, v skladu s svojim prepričanjem in v korist otrokovih pravic in možnosti. "Navsezadnje nas ravnatelje in vse kot državo zavezuje konvencija o otrokovih pravicah, katere je podpisnica tudi naša država. Srčno upam, da so znali ravnatelji pravilno odločati in poskrbeti tudi za takšne otroke, katerih starši niso mogli priskrbeti takšnega potrdila, predstavljajo pa ogrožajoč del naše populacije," je dejala.

Kot je še dejala, so bili v Skupnosti vrtcev ogorčeni nad informacijo, da za varuhe na domu ta odlok o prepovedi združevanja ne velja. "Zavedamo se, da bo tudi en delež staršev otrok, ki so vključeni v javne vrtce, zagotovo poiskalo možnost varstva pri njih. Seveda proti plačilu," je opozorila.

Težave z varstvom otrok ob zaprtju šol in vrtcev

Poziv mestnih občin

Že v sredo popoldne so župani mestnih občin pozvali vlado, naj odpre vrtce za otroke vseh staršev, ki delajo in ne morejo zagotoviti drugega varstva. V velenjskem vrtcu so tako danes sprejeli prav vse otroke, ki so jih starši pripeljali, je za Radio Slovenija povedala ravnateljica Nataša Doler. Dodala je: "Niso vsi starši v službah kritične infrastrukture ali ostalih pomembnejših službah. Delajo tudi v gospodarstvu in ne zmorejo zagotoviti varstva. Potrdilo o zaposlitvi bodo morali prinesti do petka zjutraj."