Priljubljena zimska destinacija Slovencev je bila letos Zanzibar, ki ni imel omejitev pri vstopu v državo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Priljubljena zimska destinacija Slovencev je bila letos Zanzibar, ki ni imel omejitev pri vstopu v državo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Napovedujejo se nam celo potovalna potrdila, s katerimi bomo lahko na mejah dokazali, da smo covid 19 že preboleli, da smo cepljeni ali pa da nismo okuženi. Kaj vse to pomeni in kako bodo videti tako imenovani potovalni mehurčki, v katerih nas bo potovalna agencija peljala na želeno dopustno destinacijo?

Na vsa ta in številna druga vprašanja je voditeljici Vidi Petrovčič odgovarjal tokratni gost oddaje Na tretjem ... Andrej Šter, vodja konzularnega sektorja ministrstva za zunanje zadeve.

Znova so spremembe pri prehajanju meje s Hrvaško in znova imamo veliko vprašanj glede tega ...

Zelo ambiciozno bi bilo, če bi imel odgovore na vsa vprašanja, ki jih je zagotovo več, kot lahko kdor koli ponudi odgovorov. V zadnjih dneh je vlada obravnavala to situacijo in danes je objavljen nov odlok o prehajanju meja, ki prinaša nekaj novosti prav za najbolj zaželeno in atraktivno destinacijo Slovencev – sosednjo Hrvaško. Tja lahko potujejo tisti, ki so cepljeni s cepivom AstraZenece in je od prvega cepljenja poteklo več kot 21 dni. Tudi za druga cepiva je določen rok, ki že velja kot olajšava za prečkanje meje. Novost je tudi ta, da sta za prečkanje slovenske meje priznani tudi cepivi Jansen in Sputnik. Pri tem je zelo pomembno vedeti: ko gremo na pot, vstopamo v drugo državo, ki ima svoja pravila – lahko so dramatično drugačna. Denimo, zelo iskana okoliščina za pot na Hrvaško je, da gre nekdo počitniško hišo pogledat. Slovenci imamo to izjemo, Hrvati pa ne – oni zahtevajo poslovni sestanek ali turistični razlog, za kar potrebujejo dokazilo, da gremo na dopust. Da greš pogledat svojo nepremičnino, ni razlog.

Gost oddaje je bil Andrej Šter. Foto: MMC RTV SLO
Gost oddaje je bil Andrej Šter. Foto: MMC RTV SLO

Kaj se torej zgodi, ko nekdo, ki gre pogledat počitniško hišo, pride na mejo ...?

Čaka ga pogovor s policistom na meji. Temu denimo pot utemeljuje s "poslovnim potovanjem", ampak ko policist pogleda na zadnje sedeže, vidi tri otroke in plavutke in to je bolj slaba dokumentacija za dokazilo o poslovni poti. So pa uspešne in neuspešne zgodbe, imamo take, ki se jim potovanje ponesreči in takim je zelo težko pomagati, ker so že na Hrvaškem, in če se pritožijo, morajo svojo pravico uveljavljati pri Hrvatih.

Kako sploh lahko potem pridemo do počitniške hiše?

Hrvaška ima podoben odlok z utemeljitvami, ki so lahko študijska, zdravstvena, poslovno srečanje (teh je mnogo) – lahko je obrtnik, ki ima naročilo za izvedbo določenih del, in ta obrtnik gre tja, delo opravi ... Sploh ne pravim, da Hrvati to počno neutemeljeno ali da bi bili grobi do tistih, ki prečkajo mejo, ampak v tej podrobnosti obiska nepremičnine/jahte, kar je bilo pri nas zelo popularno, Hrvati ne priznavajo kot zadostno okoliščino.

Sorodna novica Kako je Zanzibar z "nič primeri" (in nič testiranji) postal turistična meka

V tem času se je marsikdo znašel in odprl s. p., fotografiranje denimo, in so številni lahko na podlagi tega potovali po Sloveniji, rekoč, da fotografirajo in prodajajo svoje slike – tudi na Hrvaško bi torej lahko šli?

Lahko, če malo teoretiziram, če bi izkazali, da imajo neko fotografiranje v Pulju ali kjer koli že ... Hrvati imajo okoliščino, ki je dokaj indikativna – ob prehodu meje se registriramo, po tem ostane podatek, kje smo šli čez mejo, koliko časa smo na Hrvaškem ostali, včasih pričakujejo tudi kak račun ali plačilo parkirnine in potem je včasih to težko utemeljevati, da smo šli nekam "fotografirat", bili smo pa čisto drugje.

Tudi če gre nekdo čez mejo poslovno, potrebuje potrdilo, da ni kužen, da je covid prebolel, da je cepljen.

Absolutno, to je dokaz, da prihaja zdrav in da ne bo tam pripomogel k širjenju bolezni. Mi vidimo, da ima Hrvaška trenutno dokaj zahteven epidemiološki položaj, prav županije, ki so najbolj atraktivne za turiste, so v slabem položaju in verjetno zna biti marsikdo neprijetno presenečen ob prihodu – lahko naleti na zaprte gostilne, na ljudi, ki bodo vzdrževali razdaljo ... In to je dobro vedeti prej, da nismo presenečeni.

Kako poteka izhod iz države? Kaj potrebujemo?

Za katero koli državo velja, da se najprej pozanimamo, kaj država, kamor odhajamo, zahteva. Na MZZ-ju smo oblikovali posebno spletno mesto, kjer so dosegljivi nam dostopni podatki z vsemi relevantnimi podatki, do katerih je mogoče priti.

Številni Slovenci so pozimi pobegnili na toplo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Številni Slovenci so pozimi pobegnili na toplo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Pozimi, ko so številni potovali na bolj oddaljene destinacije, Tenerife, Zanzibar ... so se ljudje spraševali, kako je mogoče, da nekdo, ki živi v Ljubljani in ima denimo mamo v Mariboru, te zaradi prepovedi prehajanja regij ne more obiskati, nekdo iz Primorske pa je lahko šel na letališče na Brnik čez vse te regije?

Da, takrat ni mogel na Brnik, ker bi moral podati razlog.

Če bi ga kdo vprašal, ko je prehajal regije ...

Da, ampak tako velja tudi za tistega, ki ni mogel obiskati mame v Mariboru. Ampak želim poudariti, da so se ta potovanja na bolj oddaljene destinacije večinoma dogajala s sosednjih letališč, ne z Brnika, in je bilo veliko primerov, ko so se ljudje nominalno napotili samo v Zagreb ali Beograd, njihov polet na Zanzibar pa je bil iz Turčije ali kaj podobnega, ob vrnitvi pa so tisto nadaljevanje poti preprosto zamolčali. To nam je povzročilo ogromno težav. Sam nikomur ne zavidam, da je v položaju, da potuje. Prej sem vsakomur malce nevoščljiv. Ker potovati je lepo, ampak za ohranitev mojega, potnikovega in splošnega zdravstvenega stanja je pa zelo pomembno, da ne zamolčimo teh okoliščin, da smo obiskali neko drugo okolje, kjer je morda neka druga različica virusa ali pa smo bili izpostavljeni kaki drugi zdravstveni nevarnosti. Ker navsezadnje gre za zaščito okolja, sodelavcev, prijateljev, družine ... In to svetujemo tudi nadalje, da se vsak, ki se odloči za pot, natančno prepriča, kaj ga tam čaka, in če je prišel iz okolja, kjer je bil morda izpostavljen drugim nevarnostim, tega ne prikriva našim zdravstvenim oblastem, sicer bomo lahko nehote z malomarnostjo povzročili kak nov val.

Sorodna novica Kako odprti Dubaj v pandemiji stavi na vplivneže, turizem in precepljenost

Danes gremo po odločitvi ustavnega sodišča znova lahko iz Slovenije. Smo pa imeli pred tem denimo vprašanje mame, ali gre njen sin lahko ob prepovedi izhodov iz države v Benetke na letališče, ker ima že plačano letalsko vozovnico.

Ta potovanja so bila po pravilu obravnavana kot tranzit. Tranzit je bil dovoljen in je zdaj dovoljen, težava je nastopila, ko so svojci/prijatelji želeli to osebo peljati na letališče v Benetke ali jo iskat, kar pa ni bilo vedno dovoljeno. Avstrija in Nemčija sta dovoljevali, da ta prevoz opravi komercialni prevoznik. To so bili v slovenskem primeru taksisti, GoOpti ipd. Ali pa vlak do Šentilja, od tam pa svojci.

Koliko je sploh trenutno Slovencev v tujini? Gledamo po družbenih omrežjih, pa je videti, da so vsi zunaj!

Da, skoraj ni koščka Zemlje, kjer ni kakega našega državljana. Ampak evidence pri nas nimamo, je nima tudi nihče drug, saj nihče, ki odhaja v tujino, tega ni dolžan povedati oz. registrirati. Mi sicer ponujamo možnost, da nam zlasti tisti, ki odhaja na kako bolj eksotično, tvegano destinacijo, to pove, za koliko časa gre in kdaj se predvidoma vrne. To možnost izkoristi zelo malo ljudi, se pa delež povečuje.

Kaj potrebuje danes oseba, ki želi vstopiti v Slovenijo oz. se vrniti v Slovenijo?

Načeloma mora biti državljanu vedno omogočeno, da vstopa v Slovenijo. Mora pa zato najprej pripotovati do meje. Zato priporočamo, da preveri na spletu, kako je s tranziti in tranzitnimi letališči, ali pa se poveže z našim veleposlaništvom za tisti del sveta. Takih interesentov je ogromno, situacije, v katerih se vračajo, pa so različne. Vsakomur skušamo svetovati tako, da mu opišemo realno situacijo, ne da ga odvračamo od potovanja, pa tudi mu ne dajati potuhe, naj kar odrinejo veselo na pot.

No, vi ste zdaj svetovali ljudem, naj ne potujejo. Zakaj?

Nasvet tistim, ki se odpravljajo na pot, je, da resno razmislijo o verodostojnosti namena svojega potovanja, in če to ni zelo zelo upravičeno ali utemeljeno, naj potovanje raje opustijo, pa ga premaknejo v prihodnost.

Hrvaška je za Slovence glavna počitniška destinacija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hrvaška je za Slovence glavna počitniška destinacija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Preidiva k cepivom, mi priznavamo vsa, s katerimi cepijo pri nas, zdaj pa tudi Sputnik in Jansen. Ampak kako ima nekdo, ki prihaja iz Srbije, dokumentirano, da je bil cepljen s kitajskim cepivom ali Sputnikom?

Kitajsko cepivo je Twilight Zone, za zdaj po včerajšnjem odloku priznavamo tudi Jansen in Sputnik, kar dokažeš z dokumentacijo, ki si jo prejel ob cepljenju. To je precej zahtevna naloga za tiste na meji, saj se morajo prepričati o dokumentaciji, se spoznati na njo, oseba mora tudi imeti shranjeno to in to je samo en vidik tega, kako zapletena je naloga, ki se je loteva EU kot korpus, da bo za vseh 27 držav vzpostavila informacijski sistem in izdajo dokumenta, ki bo potrjeval, da je nekdo cepljen, kar bo mogoče prebrati in se o tem prepričati na kateri koli točki evropskega ozemlja.

Tega torej še ni? Danes je najbolje, da ima vsak s seboj torej papir in da na papirju piše, ali je prebolel, negativen ali cepljen?

Mi nimamo negativnih izkušenj s tem, ko imajo ljudje s seboj tisti kartonček, ki so ga prejeli, in ga uveljavljajo kot dokument, da so bili cepljeni. Nisem seznanjen s kakim primerom, da bi bilo to zavrnjeno.

Kako dolgo velja to potrdilo? Pfeizer je že napovedal tretji odmerek, potem bo četrti, peti ... To bo neprestano?

To je eno težjih vprašanj, ker je doba učinkovanja pri različnih cepivih lahko različna, pri AstraZeneci prejmete drugi odmerek po 12–16 tednih, potem je neka doba inkubacije oz. učinkovanja šest mesecev. Ampak moja žena je bila pa kot zdravstvena delavka že januarja cepljena s Pfeizerjem in njena doba bo sredi dopustniškega termina že minila in s tem njena upravičenost do potovanja. In takih ciklusov, ki se bodo prepletali, bo zares mnogo. Mislim, da se bomo morali navaditi, da se bomo ciklično cepili kot proti gripi ali pa klopu.

Sorodna novica "Vse, kar potrebujete, je Grčija"; Malta turiste vabi z 200 evri

Nekdo, ki ni bil cepljen, ni prebolel covida, sploh ne more potovati?

Ne, eden od imperativov EU-ja je bil, da je to lahko olajšava, ne more pa biti izključevalna podlaga. Tisti, ki imajo to potrdilo, bodo lažje potovali. Drugi bodo pa morali dokazovati svoje zdravstveno stanje s testom ali pa se bodo morali soočiti s tem, da so se, ker se niso cepili, odrekli tudi možnosti, da potujejo.

Ampak to ni dopustno, ker je Evropska komisija tudi sama poudarila, da necepljenost ne sme biti izključevalni dejavnik.

Ne sme biti, ampak lahko so pa pogoji, ki jih države predpišejo, taki, da bo oseba namesto cepljenosti morala izkazovati zelo zoprne in plačljive teste.

Obstaja seznam mest, kje v tujini se lahko ljudje testirajo?

Da, seznam akreditiranih laboratorijev in inštitutov je objavljen na strani Nacionalnega laboratorija za zdravo prehrano, pomembno je, da ta trenutek za vstop v Slovenijo potrebujete test, opravljen v eni od držav EU-ja, schengena, Velike Britanije ali ZDA. Predstavljam si, da se bo krog teh držav širil, ker – zelo konkretno – na Brnik priletijo letala tudi iz Turčije in Rusije. Če bomo vztrajali pri tem, da iz teh dveh držav ljudje ne morejo priti oz. ne brez tako ugodnih pogojev, se zna zgoditi, da bosta Turkish Airlines in Aeroflot odpovedala polete. Pomaga, da zdaj velja tudi potrdilo, da si bil cepljen s Sputnikom. To je velika ugodnost za goste, ki prihajajo iz Rusije.

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem videu!

Kako bomo letos potovali v tujino in nazaj domov?