Gary Neville je že sredi nedeljskega nogometnega popoldneva ostro obsodil Superligo in požel odobravanje tako domače angleške javnosti kot evropskih ljubiteljev nogometa. Foto: EPA
Gary Neville je že sredi nedeljskega nogometnega popoldneva ostro obsodil Superligo in požel odobravanje tako domače angleške javnosti kot evropskih ljubiteljev nogometa. Foto: EPA
Sorodna novica Revolucija, ki bo popolnoma spremenila svet nogometa

Že med nedeljskimi prenosi angleške Premier lige je po svetu takoj odjeknila čustvena in jezna obsodba razočaranega Garyja Nevilla. Starejši izmed bratov Neville, ki sta bila del zlate generacije Manchester Uniteda, je zdaj strokovni komentator na Sky Sports.

"Naj se odcepijo, vendar jih kaznujte. Takoj jih kaznujte. Če sporočijo, da je pismo o nameri podpisalo šest klubov, bi jih morali kaznovati z velikanskimi globami, odvzemom točk in naslovov. Dajte naslov Burnleyju in Fulhamu. Naj Fulham ne izpade, naj izpadejo Manchester United, Liverpool in Arsenal, ker ti klubi bi morali najbolj trpeti," je bil brez dlake na jeziku nekoč izvrstni bočni branilec.

“Liverpool naj bi bil ljudski klub. Himna You Never Walk Alone in vse to. Kaj počnejo lastniki Liverpoola, kaj počnejo lastniki Uniteda ‒ to je absolutna sramota. Nikoli nič ne slišiš od teh lastnikov. So kot trgovci s steklenicami," je obsodil ameriške lastnike obeh klubov, ki sta skozi zgodovino vzdrževala podobo klubov delavskega razreda.

"Sam sem navijač Manchester Uniteda že 40 let svojega življenja, vendar to je gnusno, popolnoma gnusno," se je na koncu navijač in igralska ikona rdečih vragov še odrekel podpori svojemu klubu.

Ključna vloga ameriških lastnikov Man Uniteda
V 17 letih lastništva je Joel Glazer, uradno le podpredsednik Manchester Uniteda, a dejanski odločevalec, dal en sam intervju, ravno Američan pa velja za ključnega operativca, ki je dolgoletne želje in sanje Florentina Pereza, predsednika Real Madrida, uspel pripeljati do točke ustanovitve. Glazer in lastniki Liverpoola Fenway Sports Group naj bi poskrbeli za uvodno financiranje ‒ posojilo banke JP Morgan ‒ kar omogoča štart Superlige že to poletje.

"Pri tem projektu gre za dve stvari: pohlep in obup," besede nekdanjega predsednika angleške nogometne zveze Davida Bernsteina povzema AFP. Ta je izpostavil, da se vsaj trije klubi od 12 ustanovnih približujejo skupnem dolgu milijarde evrov.

Zato ocenjuje, da se je večina največjih evropskih klubov spravila v resne težave, zdaj pa išče hitro rešitev. "Vsi so zelo obupani. V času pandemije niso ukrepali glede plač," je izpostavil nekdanji predsednik angleškega prvoligaša Manchester Cityja.

Sorodna novica Uefa in največje lige besnijo: 12 klubov gre v Superligo

Nogometna državljanska vojna

Občutki, ki prevevajo vsa navijaška združenja šestih angleških klubov? Uradne zveze navijačev šesterice velikih, ki se želi ločiti od evropskega klubskega sistema, so ostro obsodile potezo. Kot so zapisali pri uradnem navijaškem klubu Chelseaja (CFC), gre pri projektu za "izdajo vseh izdaj". V Liverpoolu so navijaške skupine že stopile v stik s klubom in zahtevale umik vseh njihovih navijaških transparentov iz Anfielda, ki ga ga krasijo.

Zelo podobno je v Italiji, kjer so se navijaške skupine Interja in Milana uprle željam tujih lastnikov in napovedala proteste. Manj ostri pa so uradni navijaški odzivi v Španiji. A zato je glavni kolumnist Marce Roberto Palomar napisal kolumno z zgovornim naslovom: "Superliga: tisti zgoraj serjejo po tistih spodaj".

Mediji? Na Otoku ne slepomišijo, da gre za vojno. Nogometna državljanska vojna.

Riddle: Opinion Poll - Superliga

Paris SG prvak Evrope kar za zeleno mizo?

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v nedeljo pohvalil francoske klube, da so se vzdržali upora in odhoda na svoje. A dejansko je šlo le za Paris Saint Germain, katerega katarski lastniki so ob preiskavah Uefe spletli tesne vezi tako s predsednikom Aleksandrom Čeferinom kot preostalim vodstvom. Po drugi strani je Uefine grožnje z izobčenjem že januarja podprla tudi Fifa, zaradi česar naj bi Giani Infantino in Čeferin tudi pozabila na zamere preteklih let.

Bo PSG že danes ali ta teden postal novi evropski prvak? Parižani so edini izmed četverice polfinalistov Lige prvakov, ki niso med uporniki. Real Madrid in Chelsea ter Manchester City so med 12 ustanovitelji Evropske superlige, ki jim Uefa grozi z izobčenjem. Foto: Reuters
Bo PSG že danes ali ta teden postal novi evropski prvak? Parižani so edini izmed četverice polfinalistov Lige prvakov, ki niso med uporniki. Real Madrid in Chelsea ter Manchester City so med 12 ustanovitelji Evropske superlige, ki jim Uefa grozi z izobčenjem. Foto: Reuters

Katar pa je organizator prihodnjega svetovnega prvenstva v nogometu, turnir brez Messija, Ronalda, Mbappeja, Neymarja pa ravno ni v interesu bogate zalivske države. Ob tem ima PSG še tudi tekmovalni motiv: v polfinalu Lige prvakov je edini izmed četverice klubov, ki ni pristopil k ustanovitvi Superlige. Če Uefa že na ponedeljkovem zasedanju v Montreauxu uresniči grožnje, bi lahko Parižani za zeleno mizo hitro postali novi evropski klubski prvaki.

Politika združeno v bran nogometu
Že v nedeljo zvečer se je javil tudi britanski premier Boris Johnson in kot sam zapriseženi nogometni navijač podprl vse navijaške odzive ter grožnje angleške zveze in vodstva Premier lige.

"Zagovarjati moramo evropski model športa, ki temelji na vrednotah raznolikosti in vključenosti," je po objavi klubov na Twitterju zapisal grški predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas.

Obglavljena ECA zavezana sodelovanju z Uefo

Evropska zveza klubov (ECA), ki je uradni partner Uefe in ki jo je do nedelje vodil Andrea Agnelli, predsednik in lastnik Juventusa, je v nočnih urah sklicala izredno spletno zasedanje. Dvanajsterica upornikov se ni javila in ni sodelovala, tako da je vodenje prevzel nekdanji sloviti vratar Edwin van der Sar, ki zdaj predstavlja Ajax.

"ECA kot organ, ki zastopa 246 vodilnih klubov po Evropi, je izrazila zavezanost k razvoju sistema Uefinih klubskih tekmovanj skupaj z Evropsko nogometno zvezo za cikel, ki se bo začel leta 2024. ECA močno nasprotuje "zaprtemu modelu Superlige"," so zapisali v izjavi pri ECI, ki je v nedeljo ostala brez predsednika in nekaterih podpredsednikov, ki so zdaj funkcionarji uporne Superlige, katerih klubi so napovedali izstop iz Ece.

Bi zdaj navijali za Spartak ali Bromley?

A v dobi družbenih medijev ne manjka tudi zabavljaške plati v najbolj črnih urah v zgodovini evropskega nogometa. Številni klubi ‒ od Spartaka Moskve do angleških nižjeligašev ‒ vabijo vse razočarane in jezne navijače 12 ožigosanih klubov, naj zamenjajo svojo strast in se zavežejo novim klubom, ki vztrajajo v evropskem sistemu napredovanja in izpadanja ter se borijo za slavo znotraj Uefinih evropskih tekmovanj.

V molk zaviti igralci 12 klubov

Doslej so v imenu Superlige govorili le vodilni trije funkcionarji: predsednik Florentino Perez in podpredsednika Andrea Agnelli in Joel Glazer.

Brez komentarja ali kakršnega odziva vse od uradnih klubskih objav ostajajo tako igralci kot trenerji izpostavljenih dvanajstih klubov. Nasprotno so se že oglasili številni igralci iz drugih klubov, ki v en glas obsojajo ustanovitev ločenega evropskega tekmovanja.