Uefa in njen predsednik Aleksander Čeferin se spoprijema z najhujšim mogočim nogometnim glavobolom – razpadom evropskega klubskega sistema, ki je nosil zlata jajca in tudi omogočil nogometu, da je postal kralj športov. Foto: Reuters
Uefa in njen predsednik Aleksander Čeferin se spoprijema z najhujšim mogočim nogometnim glavobolom – razpadom evropskega klubskega sistema, ki je nosil zlata jajca in tudi omogočil nogometu, da je postal kralj športov. Foto: Reuters

Pozivamo vse ljubitelje nogometa, tako navijače kot politike, da se zoperstavijo temu projektu, ki je bil najavljen. To vztrajno izpostavljanje sebičnega interesa peščice se vleče že predolgo. Dovolj je!

Uefa

Podpis za ustanovitev zaprte Superlige je namreč podpisalo 12 največjih evropskih nogometnih klubov, od tega kar šest iz Anglije in po trije iz Španije ter Italije.

"Če se bo to zgodilo, lahko poudarimo, da bodo ne le Uefa, FA, RFEF, FIGC, Premier liga, La liga, Serie A, ampak tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ter vse naše članice ostale enotne v prizadevanjih, da ustavijo ta cinični projekt, ki je nastal na sebičnem interesu nekaj klubov, in to v času, ko je solidarnost potrebna bolj kot kadar koli prej," so zapisale v skupnem sporočilu omenjene organizacije v dokumentu, ki ga je poslala Uefa.

Povezava do uradne izjave Uefe in šestih zvez v angleščini.

Dvanajst ožigosanih

Po poročanju priznanega RMC Sporta so podpisniki naslednji velikani:

  • Manchester United
  • Liverpool
  • Manchester City*
  • Arsenal
  • Chelsea
  • Tottenham
  • Barcelona
  • Real Madrid
  • Atletico Madrid
  • Inter Milan
  • Milan
  • Juventus

Drugi uveljavljeni športni mediji omenjajo, da Manchester City ni podpisal pristopne izjave, saj naj bi okleval zaradi preteklih pravnih bojev z Uefo in ob tem podanih obljub Nyonu.

Ureditev Superlige, ki že v štartu deli 3,5 milijarde evrov

Konec januarja sta New York Times in AP razkrila nekatere podrobnosti načrtovane Superlige. Novo ločeno in zaprto tekmovanje bi ustanovilo 15 klubov, ki bi na podlagi privlačnosti in zgodovine povabilo še 5 klubov. Podrobnosti in merila za povabljeno peterico niso bili razkriti. Povabljene klube bi se lahko v prihodnosti nadomestilo z drugimi.

Vsak od 15 ustanoviteljev bi sodeloval pri delitvi začetnih nepovratnih sredstev za infrastrukturo v vrednosti 3,5 milijarde evrov. Petnajsterica bi se razdelila v štiri skupine, elitna šesterica klubov bi dobila po 350 milijonov evrov "štartnine". Začetni kapital naj bi po večini izhajal iz ZDA in tamkajšnjih investicijskih skladov, a ravno pri viru financiranja je bilo največ skrivnosti. DAZN, ki želi biti nekakšen športni Netflix, je v soboto odločno zanikal, da naj bi oni stali in financirali projekt Superlige.

Tekmovanje bi potekalo v dveh skupinah s po 10 klubi, kar bi vsakemu sodelujočemu zagotovilo 18 tekem Superlige, najboljši štirje iz vsake skupine pa bi se nato uvrstili v izločilne boje.

Po poročanju New York Timesa bi stalno članstvo v Superligi vsakemu klubu ustanovitelju prineslo po 350 milijonov evrov na sezono – in to že v krstni izvedbi. Foto: Reuters
Po poročanju New York Timesa bi stalno članstvo v Superligi vsakemu klubu ustanovitelju prineslo po 350 milijonov evrov na sezono – in to že v krstni izvedbi. Foto: Reuters

Klubom grozi izobčenje iz sveta nogometa
Uefa je napovedala, da bo sprejela "vse mogoče ukrepe, da ustavi cinični projekt" samostojne in ločene Superlige, ki naj bi pod eno streho združila najmočnejše evropske klube, ki bi si nato po zgledu severnoameriških profesionalnih lig sami krojili usodo in zlasti delili denar od medijskih in komercialnih pravic ter trženja.

"Kot je bilo že napovedano, bodo Fifa in šest zvez klubom, ki jih stvar zadeva, prepovedali igranje v katerem koli tekmovanju na domači, evropski ali svetovni ravni. Igralcem teh klubov pa bi lahko zavrnili priložnost predstavljanja njihovih državnih reprezentanc," se glasi jasna Uefina grožnja morebitnim pobeglim klubom.

Sorodna novica Messijevih 555 milijonov, milijardne izgube, Superliga in švicarski sistem

Francozi in Nemci zavrnili pristop
V skupni izjavi za javnost so se združili Uefa, angleška, italijanska in španska nogometna zveza ter vodstva Premier lige, La lige in Serie A.

Uefa se je v pismu izrecno zahvalila klubom iz Francije in Nemčije, ki so zavrnili podpis pristopa k Superligi. To ni presenečenje, saj Bayern velja za največjega nasprotnika zaprte evropske lige, kar pa je tudi razumljivo, saj v Nemčiji navijači neposredno nadzorujejo klube. Francoski PSG pa je v zadnjih letih spletel tesne osebne vezi s predsednikom Čeferinom in je v preteklih mesecih večkrat poudarjal, da je edino sprejemljivo tekmovanje pod okriljem Uefe.

Brez najboljših na EP-jih in SP-jih
Nenavadna grozeča objava ne potrjuje samo govoric zadnjih tednov in mesecev, temveč najbrž samo razgalja dejstvo, da se rojeva skupna evropska liga velikanov, kar bo pripeljalo do nogometnega razkola na stari celini.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je skupaj z lastnikom in predsednikom zveze evropskih klubov (Eca) Andreom Agnellijem pripravljal reformo evropskih tekmovanj na čelu z Ligo prvakov. A očitno tudi švicarski sistem in dodatna mesta za največje niso bili dovolj. Juventus je med podpisniki ustanovitve Superlige, četudi sta Agnelli in Čeferin postala osebna prijatelja, Grosupeljčan je celo boter Agnellijeve hčerke, lastnik
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je skupaj z lastnikom in predsednikom zveze evropskih klubov (Eca) Andreom Agnellijem pripravljal reformo evropskih tekmovanj na čelu z Ligo prvakov. A očitno tudi švicarski sistem in dodatna mesta za največje niso bili dovolj. Juventus je med podpisniki ustanovitve Superlige, četudi sta Agnelli in Čeferin postala osebna prijatelja, Grosupeljčan je celo boter Agnellijeve hčerke, lastnik "stare dame" in Fiata pa je počitnikoval na Čeferinovem vikendu na Hvaru. Foto: EPA

Posledice ustanovitve Superlige so očitne in dobro znane ljubiteljem košarke iz vojne med Fibo Europe in Ulebom, a še z veliko težjimi posledicami. Izpostavljena enajsterica najmočnejših nogometnih klubov bi igrala samo še v svojem tekmovanju, domača prvenstva in evropski pokali bi bili osiromašeni, igralci pa najverjetneje ne bi smeli igrati na svetovnih in evropskih prvenstvih. Bi lahko tako bil igralsko osiromašen že prihajajoči poletni Euro 2020?

Zasenčena predstavitev reforme Lige prvakov
V ponedeljek sicer izvršni odbor Uefe potrjuje predlagane spremembe evropskih tekmovanj za od poletja 2024 dalje. Spremembe so potrdili ravno v petek na sestanku, kjer so bili tudi Andrea Agnelli kot predsednik zveze evropskih klubov. Največje spremembe naj bi doletele seveda Ligo prvakov, ki se bo predvidoma razširila na 36 klubov, sočasno pa bi se odigralo še več tekem – vsak klub bi imel zagotovljenih 10 tekem v Ligi prvakov. Predviden je švicarski sistem rangiranja in določanja tekem, s čimer bi dobili skupno psevdoligaško lestvico.

A očitno to najbolj ambicioznih, največjih in tudi najbolj zadolženih nogometnih velikanov ni prepričalo ...

Lanski prvak Evrope Bayern in prvi favorit za letošnje slavje v Ligi prvakov Paris Saint-Germain sta zavrnila pristop k Superligi in sta med velikani glavna nasprotnika razbitja evropskega nogometnega klubskega sistema. Foto: Reuters
Lanski prvak Evrope Bayern in prvi favorit za letošnje slavje v Ligi prvakov Paris Saint-Germain sta zavrnila pristop k Superligi in sta med velikani glavna nasprotnika razbitja evropskega nogometnega klubskega sistema. Foto: Reuters