Biden je protestnike proti rasizmu pozval, naj se vzdržijo nasilja. Foto: EPA
Biden je protestnike proti rasizmu pozval, naj se vzdržijo nasilja. Foto: EPA

Biden je spregovoril, potem ko je porota v Minneapolisu v torek odločila, da je nekdanji policist Derek Chauvin kriv za smrt temnopoltega Georgea Floyda. Ta je umrl 25. maja lani, ko je Chauvin med aretacijo več kot devet minut klečal na njegovem vratu.

"Nič ne more vrniti njihovega brata ali očeta. A to je lahko velik korak naprej v pohodu do pravičnosti v Ameriki," je predsednik dejal po pogovoru s Floydovo družino. To sicer po njegovih besedah ne zadostuje, potrebne bi bile resnične spremembe in reforme, da se kaj takšnega, kot se je zgodilo v primeru Floyda, ne bi več ponovilo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Pozneje je v nagovoru iz Bele hiše pozval k spopadu s sistemskim rasizmom tako v policiji kot v kazenskem sodnem sistemu, obenem pa protestnike pozval, naj se vzdržijo nasilja. "Nekateri bodo poskušali izkoristiti čustva tega trenutka – agitatorji in skrajneži, ki jih družbena pravičnost ne zanima," je posvaril.

Preiskava policije v Minneapolisu

Ameriško pravosodno ministrstvo je po obsodbi nekdanjega policista Dereka Chauvina za umor temnopoltega Georgea Floyda uvedlo civilno preiskavo policije v Minneapolisu.

Civilna preiskava, ki bo potekala ločeno od kazenske preiskave Floydove smrti, bo preiskovala, ali policija sistematično uporablja čezmerno silo, tudi med zakonitimi protesti. Preiskala bo tudi, ali se pri delovanju policije pojavlja vzorec diskriminacije in nezakonitega obravnavanja oseb z vedenjskimi in zdravstvenimi težavami.

Kamala Harris: Enakopravnosti še ni

Sorodna novica Porotniki razsodili: Chauvin je kriv za umor

Ob Bidnu je spregovorila tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris, ki je omenila "olajšanje", ki ga čuti narod ob zadoščeni pravici. A bolečine ob smrti Floyda vseeno ni mogoče odstraniti, je dejala. Glede reforme sistema je tudi ona poudarila, da enakopravnosti še ni. "Ta sodba nas je pripeljala korak bliže. Še vedno nas čaka delo. Še vedno moramo reformirati sistem," je poudarila.

Kongres je pozvala k sprejetju zakonodaje o policijski odgovornosti, ki da je del zapuščine Georgea Floyda in bi morala biti že zdavnaj uresničena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po tritedenskem sojenju je porota odločila, da je Derek Chauvin kriv v vseh treh točkah obtožnice, ki ga je bremenila tako umora kot uboja. Do razglasitve kazni ostaja v priporu.

Razsodba je sprožila navdušenje med zbranimi pred sodiščem. Odvetnik Floydove družine Ben Crump je menil, da gre za prelomno točko v zgodovini ZDA. "Z bolečino prislužena pravica je končno prišla," je sporočil in dodal, da pošilja jasno sporočilo o potrebi po odgovornosti policijskih sil.

Michelle Bachelet pozdravila obsodbo Chauvina

Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Michelle Bachelet je pozdravila obsodilno sodbo Chauvina za umor Georgea Floyda. Kot je poudarila, bi bila vsaka drugačna odločitev "zanikanje pravice", saj so bili dokazi v primeru jasni.

"To je pomembna sodba," je v izjavi dejala visoka komisarka ZN-a za človekove pravice. Vendar "boj na sodiščih proti uporabi čezmerne sile ali policijskih pobojev še zdaleč ni končan", je dodala.

Biden: Sistemski rasizem je madež na duši naroda