Ameriški rasistični skrajneži naj bi bili povezani s tujimi skrajneži. Foto: EPA
Ameriški rasistični skrajneži naj bi bili povezani s tujimi skrajneži. Foto: EPA

Obveščevalci menijo, da je največja verjetnost, da velik teroristični napad proti civilistom v ZDA izvedejo rasistično motivirani skrajneži, skrajne protivladne milice pa bodo verjetneje napadle ameriško policijo, vladne uslužbence in poslopja.

Poročilo posebej izpostavlja rasistične bele skrajneže, ki naj bi imeli skrb vzbujajoče povezave s tujimi skrajneži.

Obveščevalne službe pa med skrajneže, ki jih skrbijo, uvrščajo tudi okoljevarstvene aktiviste in aktiviste za pravice živali, nasprotnike umetne prekinitve nosečnosti, anarhiste in vse tiste, ki sami sebi pravijo suvereni državljani, ker "verjamejo, da so imuni pred zakoni in vladno avtoriteto".

Poročilo opozarja, da bodo trditve nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa in njegovih podpornikov o volilnih prevarah, ukrepih proti pandemiji covida-19 in različne teorije zarote letos "skoraj zagotovo" sprožilo dodatno nasilje.

Pri izdelavi poročila je poleg obveščevalnih agencij sodeloval tudi ameriški zvezni preiskovalni urad FBI. Javno je bil le objavljen kratek osnutek, ki nima oznake zaupno, celotno zaupno poročilo pa je bilo predstavljeno Beli hiši in kongresu, poroča Guardian.