Najbolj čislan pokal v evropskem nogometu. Foto: EPA
Najbolj čislan pokal v evropskem nogometu. Foto: EPA

Število udeležencev se bo povečalo z 32 na 36, še večje spremembe pa je bila deležna sama izvedba, ki bo uporabila švicarski sistem.

Prvič na šahovskih deskah
Izraz prihaja iz šahovskega sveta, prvič so ga uporabili na turnirju v Zürichu leta 1895 in od takrat se ga je oprijelo ime po državi, v kateri je bil ta turnir izpeljan − torej švicarski.

Sorodna novica Uefa potrdila reformo, Čeferin čuti, da ga je Agnelli izdal

Veliko ekip skupaj v eni skupini
Javnost ga najbrž najbolj pozna prav iz šaha, uporabljajo pa ga tudi nekateri drugi športi (badminton, kroket, kerling, esporti ...). Največja prednost sistema je v tem, da omogoča izvedbo turnirjev, na katerih je prijavljenih ogromno ekip ali tekmovalcev. Tako ogromno, da si organizatorji ne morejo privoščiti običajnega skupinskega dela, v katerem se vsak pomeri z vsakim − po možnosti pa še doma in v gosteh.

Zdaj v skupini le proti trem ekipam
Tak sistem imamo, denimo, v skupinskem delu obstoječe Lige prvakov. V vsaki skupini so po štiri ekipe, kar pomeni, da vsako čaka šest tekem (po dve tekmi z vsako ekipo). Švicarski sistem pa omogoča turnir, v katerem je tudi po sto ali več tekmovalcev, kar običajno vidimo prav v šahu.

Sorodna novica Agnelli: "Projekt očitno ne bo izpeljan." V petek o morebitni kazni.

Po novem proti desetim ekipam
Uefa je sprejela sistem, v katerem ne bo več osem skupin, ampak ena sama, torej z vsemi 36 udeleženci. V skupinskem delu bo vsaka ekipa odigrala po deset tekem (polovico doma in polovico v gosteh). Temelj švicarskega sistema leži v tem, da med seboj ves čas igrajo ekipe/tekmovalci, ki so približno enako dobri, prevedeno v številke ‒ na svojem računu imajo približno enako število osvojenih točk. Pomemben je tudi poudarek, da se par ne sme ponoviti več kot enkrat (tudi če imata npr. po osmih krogih isto število točk le ekipi, ki sta se že pomerili v prejšnjih fazah). Uefa po zdaj znanih informacijah naj ne bi upoštevala povsem tega sistema, ampak prilagojenega (vsi pari naj bi bili znani že na začetku sezone).

Dvojna nagrada za Top8
Prvih osem mest bo prineslo dvojno nagrado − najboljša osmerica se bo neposredno uvrstila v osmino finala, hkrati pa si bo s tem tudi zagotovila neposredno uvrstitev v naslednjo sezono Lige prvakov. Ekipe na mestih od 9 do 24 pa se bodo med seboj pomerile za preboj v osmino finala. Od te faze naprej bo sistem enak.

Sorodna novica Angleški klubi in Inter se umikajo iz Superlige

Veliko več tekem
Kaj prinaša reforma? V prvi vrsti občutno povečanje števila tekem (s 125 na 225), v drugi vrsti raznovrstnost. Če so se ekipe prej v ligaškem delu pomerile le s tremi klubi, se bodo zdaj z desetimi. V tretji vrsti pa bo zadovoljen tudi željo velikih, ki jim bo redkeje treba potovati na manj privlačna gostovanja, saj bodo lahko igrale več derbijev.

Morda še kakšna prilagoditev
Glede na to, da je vse bolj verjeten konec Superlige in morebitna sprava najbogatejših z Uefo, je morda vseeno pričakovati še kakšno kompromisno spremembo.

Resnici na ljubo − sprejeti predlog je bil tako ali tako korak v smer ki si jo je želela uporna dvanajsterica.