Andrea Agnelli in Aleksander Čeferin sta bila še v soboto tesna zaveznika, zdaj pa sta se znašla na nasprotnih bregovih. Foto: EPA
Andrea Agnelli in Aleksander Čeferin sta bila še v soboto tesna zaveznika, zdaj pa sta se znašla na nasprotnih bregovih. Foto: EPA

"Če sem iskren in pošten, projekt očitno ne bo izpeljan," je Agnelli v sredo dopoldne povedal za tiskovno agencijo Reuters. Kmalu zatem je prišla novica, da Superligo (ESL) zapušča tudi Atletico Madrid. Tako so se odločili na sestanku vodstva kluba. Pozneje je enako odločitev sprejel še Milan. Izstopa oziroma prekinitve načrtov o ustanovitvi tekmovanja elitnih klubov niso potrdili le Barcelona, Real Madrid in Juventus.

Številni naj bi želeli zraven
Agnelli, ki je lastnik Juventusa, je za propad projekta obtožil vpletanje politikov, na čelu z britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Po Agnellijevih besedah so bili pred sesutjem "hišice iz kart" na pridružitev ligi pripravljeni tudi drugi klubi: "Ne bom povedal, koliko klubov je stopilo v stik z mano samo v preteklih 24 urah. Številni so bili, ki so me spraševali, kaj morajo storiti, da se nam pridružijo."

Glede načina ustanavljanja nove lige, s katerim se je zameril tudi nekdanjemu zavezniku Aleksandru Čeferinu, je dejal: "Mi lahko poveste kakšen drugi način, kako bi vzpostavili takšen projekt? Če sprašuješ druge za avtorizacijo, ga ne moreš izpeljati. Mislim, da v nogometu na splošno ni veliko iskrenosti, zaupanja in zanesljivosti."

V petek o morebitnih kaznih
Izvršni odbor Uefe bo sicer v petek odločal o morebitnih kaznih za 12 upornih klubov. "Že tako bodo posledice občutne zaradi sramu, s katerimi bodo morali živeti. Odločitev bo imela posledice v njihovih lastnih organizacijah, za kaj več pa se moramo pogovoriti. Posledice morajo biti že zaradi izgube zaupanja in vprašanja, ali je tem klubom sploh mogoče zaupati v prihodnosti," je napovedal Šved Karl-Erik Nilsson, podpredsednik izvršnega odbora Uefe.

Sorodna novica Angleški klubi in Inter se umikajo iz Superlige

"Trenutni status quo potrebuje spremembo"

Pri ESL-ju so ponoči sicer še vztrajali, da bodo projekt "preoblikovali". "Kljub odločitvi angleških klubov, ki so bili prisiljeni sprejeti takšno odločitev zaradi pritiska nanje, smo prepričani, da je naš predlog popolnoma v skladu z evropskim pravom in zakonodajo. Glede na okoliščine bomo razmislili o preoblikovanju projekta," so zapisali v izjavi in poudarili, da "trenutni status quo evropskega nogometa potrebuje spremembo, saj obstoječi sistem ne deluje". "Naš predlog meri na to, da nogometu dovoljuje razvoj z dobičkom in stabilnostjo za celotno nogometno piramido," so še dodali.

Agnelli je še vedno prepričan, da bi evropski nogomet potreboval spremembe, zato poskusa ustanovitve Superlige ne obžaluje.

Je pa bil njegov optimizem o nadaljevanju projekta kljub padanju domin na Otoku kratkega veka. Potem ko je že bilo jasno, da so angleški klubi novi ligi obrnili hrbet, je namreč v torek zvečer v intervjuju za italijanski časopis La Repubblica zatrjeval, da "ima projekt še vedno stoodstotne možnosti za uspeh".

Bo Agnelli zdaj lahko rešil prijateljstvo s Čeferinom?

Uefa je klubom, ki so se pridružili Superligi, zagrozila s prepovedjo tekmovanja v domačih prvenstvih, nogometaši pa ne bi smeli nastopati za reprezentance. "To bi bila resna zloraba. S čimer grozijo, je nezakonito. Če bi se to zgodilo, to ne bi bil samo monopol, ampak diktatura. Fifa in Uefa služita z našimi igralci, a nam nista pomagali v trenutkih krize," je v omenjenem intervjuju še dejal Agnelli.

Evropska nogometna zveza (Uefa) za zdaj dobiva bitko z
Evropska nogometna zveza (Uefa) za zdaj dobiva bitko z "uporniki". Foto: EPA

Najprej izstopila angleška šesterica

Superligo so v nedeljo sicer ustanovili Real Madrid, Manchester United, Juventus, Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal.

To pa je po Evropi in svetu naletelo na goro kritik navijačev, politikov, organizacij in drugih. Manchester City je bil v torek zvečer prvi, ki je uradno izstopil iz Superlige, kmalu so mu sledili še drugi angleški klubi. Ponoči je enako potezo napovedal milanski Inter in jo v sredo tudi uradno oznanil.

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je pozdravil odločitev angleških klubov. "Pokazali so veliko inteligenco, da so poslušali številne glasove, še posebej svoje navijače. Vrnili so se in vem, da lahko veliko ponudijo ne le našim tekmovanjem, temveč celotnemu športu. Zdaj je najpomembnejše, da gremo naprej in obnovimo enotnost, ki jo je imel nogomet pred tem," je dejal Čeferin.

Opravičilo lastnika Liverpoola

Lastnik Liverpoola John Henry se je v videoposnetku, ki so ga objavili na klubski spletni strani, opravičil navijačem in trenerju Jürgenu Kloppu za nastali položaj: "Treba je povedati, da projekt nikoli ni izvedljiv brez podpore navijačev. V preteklih 48 urah ste bili zelo jasni. Slišali smo vas. Jaz sem vas slišal. Želim se opravičiti Jürgenu, igralcem in vsem, ki tako trdo delajo, da bi bili naši navijači ponosni. Pustil sem vas na cedilu. Sam sem odgovoren za nepotrebno negativnost v zadnjih dneh."

"Navijači so vedno bili in vedno bodo sestavni del nogometnega kluba Liverpool. Z olajšanjem gledam na to, da jih je klub poslušal," je dejala legenda Liverpoola Kenny Dalglish.

Pozitivni odzivi prihajajo od vsepovsod, zadovoljstvo z odločitvijo angleških klubov sta izrazila tudi angleška nogometna zveza FA in britanski premier Boris Johnson.

Načrt Superlige se je sesul v 48 urah, a Agnelli še ni obupal