Protesti navijačev Chelseaja pred torkovo tekmo z Brightonom, ki se je končala brez golov (0:0). Foto: EPA
Protesti navijačev Chelseaja pred torkovo tekmo z Brightonom, ki se je končala brez golov (0:0). Foto: EPA

Poteza je prišla le dva dni po tem, ko je skupina 12 klubov, od tega šest angleških, sporočila, da bo ustanovila Superligo, kar je sprožilo številne negativne odzive v nogometnem svetu, tudi med navijači.

V torek zvečer se je pred stadionom Chelseaja Stamford Bridge zbralo približno 1000 navijačev modrih, ki so zahtevali umik iz načrtovanega tekmovanja. Kot poroča BBC, sta bila Chelsea in Manchester City zadnja, ki sta pristopila k ustanovitvi Superlige, saj sta se bala, da bi ostala "zunaj".

Najprej sta izstop napovedala prav Chelsea in Manchester City, zelo kmalu pa so jima sledili preostali štirje angleški klubi: Arsenal, Liverpool, Tottenham in Manchester United.

Čeferin pozdravil vrnitev Manchester Cityja: Dobrodošli nazaj.
Kot so poročali v Odmevih, se je predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin že odzval na potezo Manchester Cityja. "Dobrodošli nazaj! Z zadovoljstvom pozdravljam Manchester City znova v evropski nogometni družini. Pokazali so, da so inteligentni, ko so poslušali številne glasove, predvsem navijaške. City veliko pomeni za nogomet in sem vesel, da bomo skupaj delali za boljšo prihodnost," je v odzivu še zapisal Čeferin.

Sorodna novica Čeferin: Še je čas, da si premislite. 55 članic Uefe obsodilo Superligo.

Nekateri britanski mediji so poročali, da naj bi Andrea Agnelli odstopil z mesta predsednika Juventusa, a so to pri Juventusu zanikali. Velik pritisk za podobno potezo pa naj bi bil tudi na predsedniku madridskega Reala Florentinu Perezu in drugih vodstvenih kadrih omenjene 12-erice klubov. Izvršni direktor Manchester Uniteda Ed Woodward je že napovedal odhod iz kluba po koncu sezone.

Rummenigge: Bayern ne bo sodeloval v tej ligi
Že pred tem je aktualni evropski prvak Bayern München v sporočilu za javnost jasno in glasno dejal ne Superligi. "V imenu kluba hočem povsem jasno povedati, da Bayern ne bo sodeloval v Superligi," je zapisal predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge, ki bo na čelu Združenja evropskih nogometnih klubov (ECA) zamenjal lastnika Juventusa Andreo Agnellija, ki se je funkciji odpovedal, saj je prestopil na stran Superlige oziroma postal njen podpredsednik.

Odločitev o umiku Chelseaja iz Superlige je sprejel lastnik kluba Roman Abramovič zaradi izrazito negativnih odzivov na svetovni ravni. Foto: Reuters
Odločitev o umiku Chelseaja iz Superlige je sprejel lastnik kluba Roman Abramovič zaradi izrazito negativnih odzivov na svetovni ravni. Foto: Reuters

PSG: Nogomet je šport za vse
Oglasil se je tudi vodja pariškega Saint Germaina Nasser Al-Khelaifi. "Paris Saint-Germain stoji za prepričanjem, da je nogomet šport za vse. Kot nogometni klub smo družina in skupnost, ki jo predstavljajo navijači. Tega nikoli ne smemo pozabiti. PSG bo še naprej sodeloval z Uefo, ECA-jem in vsemi družbeniki ter se zavzemal za spoštovanje nogometa," je dejal katarski mogotec.

Guardiola: Mora obstajati razmerje med vložkom in nagrado
Zelo slikovit je bil Pep Guardiola, sicer trener Machester Cityja, ki je eden od ustanoviteljev Superlige. "Šport ni šport, če ne obstaja razmerje med vložkom in nagrado. To nima veze s športom, če je uspeh zagotovljen in poraz ni pomemben. Hočem dobiti najmočnejše tekmovanje, to je pomembno. Drugo ni šport," je govoril Guardiola na novinarski konferenci pred naslednjo tekmo Cityja.

Odzval se je tudi eden od največjih nekdanjih zvezdnikov nogometa David Beckham, sicer zdaj lastnik nogometnega moštva Inter iz Miamija. "Igra, ki jo ljubimo, je v nevarnosti," je zapisal Anglež na Instagram in si takoj prislužil všečke Luke Modrića, Jamesa Rodrigueza in Luisa Figa med drugimi.

Sorodna novica Kopiranje ameri$$$kega modela je v Evropi trčilo ob zid

Tebas: Perez je že nekaj mesecev odsoten. Slab kot predsednik Reala in še slabši na čelu Superlige.
Zelo ostro se je odzval tudi predsednik španske lige Javier Tebas. Na vprašanje novinarja športne televizijske oddaje El Chiringuito o besedah predsednika Superlige Florentina Pereza, sicer tudi prvega moža Real Madrida, dan prej v isti oddaji, da je Superliga rešitev za nogomet, je odgovoril: "Perez je že nekaj mesecev odsoten. Slabo je deloval že decembra, zdaj pa je povsem izgubljen. Slab je kot predsednik Real Madrida in še slabši na čelu Superlige," je dejal Tebas.