Stavba ruskega zunanjega ministrstva v Moskvi. Foto: EPA
Stavba ruskega zunanjega ministrstva v Moskvi. Foto: EPA

Gre za povračilni ukrep oziroma odgovor na marčevsko odločitev EU-ja, da s prepovedjo vstopa v Unijo kaznuje šest visokih ruskih uradnikov zaradi njihove vloge pri aretaciji opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

V Moskvi so ob tem znova kritizirali sankcije, ki jih sprejema Bruselj. Uniji so očitali netenje "protiruske histerije".

"EU nadaljuje politiko nelegitimnih enostranskih sankcij proti ruskim državljanom in organizacijam," je sporočilo zunanje ministrstvo v Moskvi. Dodali so, da Unija zavrača vse poskuse Rusije, da bi spore rešili z dialogom. Namesto tega se zateka k dejanjem, "ki ne puščajo nobenega dvoma, da je njihov resnični cilj za vsako ceno zavreti razvoj naše države".

"Očitno v Kremlju nisem dobrodošel? To sem nekoliko pričakoval. Nobene sankcije ali ustrahovanje ne bodo odvrnili Evropskega parlamenta ali mene od obrambe človekovih pravic, svobode in demokracije. Grožnje nas ne bodo utišale. Kot je napisal Tolstoj, ni veličine, kjer ni resnice," se je na prepoved vstopa na Twitterju odzval Sassoli.

Sorodna novica Ministri potrdili sankcije proti odgovornim za obsodbo Alekseja Navalnega

Navalni, ki je lani preživel zastrupitev z živčnim strupom, prestaja dvoinpolletno zaporno kazen v kazenski koloniji vzhodno od Moskve. Zaradi njegove zastrupitve in poznejše aretacije so EU in ZDA proti Rusiji uvedli že več sankcij.

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v četrtek ob ločenem diplomatskem sporu med Rusijo in Češko države članice EU-ja pozvali k usklajenemu izgonu ruskih diplomatov.

V sprejeti resoluciji so poleg tega znova pozvali k brezpogojni izpustitvi Navalnega, čigar zdravstveno stanje se slabša, in izrazili zaskrbljenost zaradi krepitve ruskih sil ob meji z Ukrajino.

Bolgarija v četrtek izgnala ruskega diplomata

Bolgarske oblasti so v četrtek izgnale ruskega diplomata, za to potezo pa so se odločile, ko je tožilstvo v sredo sporočilo, da je ugotovilo povezavo med šestimi ruskimi državljani in eksplozijami v bolgarskih skladiščih orožja.

Bolgarija je predtem od oktobra 2019 izgnala že osem uslužbencev ruskega veleposlaništva zaradi domnevnega vohunjenja in drugih obtožb. Foto: EPA
Bolgarija je predtem od oktobra 2019 izgnala že osem uslužbencev ruskega veleposlaništva zaradi domnevnega vohunjenja in drugih obtožb. Foto: EPA

Rusko zunanje ministrstvo je napovedalo povračilne ukrepe.

"Bolgarsko zunanje ministrstvo je ruskega diplomata razglasilo za nezaželeno osebo," so sporočili z bolgarskega ministrstva. Rusijo so pozvali k sodelovanju v preiskavah, katerih cilj je najti krivce in jih privesti pred roko pravice, poročajo tuje tiskovne agencije. "Bolgarija želi ohraniti vzajemno koristne odnose na enakopravni ravni z Rusijo," so še navedli. Bolgarska zunanja ministrica Ekaterina Zaharijeva se je že sešla z ruskim veleposlanikom v Sofiji, so dodali.

Rusko zunanje ministrstvo je v odzivu napovedalo povračilne ukrepe. Bolgarsko veleposlaništvo v Moskvi bo tako moral zapustiti najmanj en diplomat.

Bolgarski preiskovalci so v sredo sporočili, da so ugotovili povezavo med šestimi ruskimi državljani, ki so bili v Bolgariji, in štirimi eksplozijami v bolgarskih skladiščih orožja med letoma 2011 in 2020. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v odzivu na ugotovitve bolgarskega tožilstva dejal, da skuša Sofija glede na časovni okvir eksplozij v svojih obtožbah "prekositi" Prago.

Ta je ruskim obveščevalnim službam pripisala odgovornost za eksplozijo v skladišču streliva na Češkem leta 2014, zaradi česar sta državi medsebojno izgnali diplomate. Sofija je sporočila, da bi bile lahko eksplozije v Bolgariji povezane s tisto na Češkem.