FSB je ukrajinskega diplomata prijel, ker naj bi skušal pridobiti zaupne informacije. Foto: Reuters
FSB je ukrajinskega diplomata prijel, ker naj bi skušal pridobiti zaupne informacije. Foto: Reuters

"FSB je pridržal ukrajinskega diplomata, konzula generalnega konzulata v Sankt Peterburgu, Aleksandra Sosonjuka," so sporočili iz ruske obveščevalne službe.

Pojasnili so, da so ga ujeli med srečanjem z ruskim državljanom, od katerega je skušal pridobiti "zaupne" informacije. "Takšna dejavnost ni v skladu z njegovim diplomatskim statusom in je očitno sovražna do Rusije," so navedli v FSB-ju. V skladu z mednarodnim pravom bodo proti njemu ukrepali, so še sporočili.

Kijev: To je ruska provokacija

Kijev je potrdil, da je njihov diplomat v priporu preživel več ur in da je zdaj že na konzulatu. Na ukrajinskem zunanjem ministrstvu so pridržanje pripisali vse bolj zaostrenim odnosom med državama. "To je še ena provokacija ruskih dejavnosti za destabilizacijo," so poudarili. Napovedali so povračilni ukrep, izgon ruskega diplomata z ruskega veleposlaništva v Kijevu, poroča AFP.

Rusko zunanje ministrstvo je nato sporočilo, da so danes odpravnika poslov na ukrajinskem veleposlaništvu v Moskvi povabili na pogovor in protestirali zaradi "nezakonitih dejavnosti" Sosonjuka, ki niso v skladu z njegovim statusom. Njegova prisotnost na ozemlju Rusije ni več zaželena in so mu priporočili, da državo zapusti v 72 urah.

V zadnjih letih je sicer Rusija zaradi suma vohunjenja aretirala več ukrajinskih državljanov, medtem ko so pridržanja diplomatov redke. Veljajo za znak hitro naraščajočih napetosti.

Te so se med Ukrajino in Rusijo dodatno zaostrile v zadnjih tednih. Kijev in njegovi zahodni zavezniki Moskvo obtožujejo, da krepi navzočnost svojih vojakov ob meji z Ukrajino.

Za nove kritike pa je Rusija poskrbela s tem, ko je v Črno morje poslala svoje bojne ladje, kjer bodo potekale vojaške vaje. 15 ladij je prek Kerške ožine že vplulo v Črno morje, poročajo ruske tiskovne agencije.

Po navedbah nemške tiskovne agencije DPA ni znano, koliko časa bodo trajale vaje. Rusko obrambno ministrstvo je sicer v petek navedlo, da bodo zaradi vaj določeni deli morja v bližini Krimskega polotoka zaprti. Pot čez Kerško ožino pa ne bo ovirana, so zagotovili.

Zelenski želi vključitev Berlina in Pariza

Medtem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski končal obisk v Parizu, kjer je pozval k mirovnim pogajanjem štirih strani, ki bi vključevala tudi ruskega kolega Vladimirja Putina.

Zelenski se je v Parizu sešel s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemško kanclerko Angelo Merkel. Ukrajinski predsednik je pozval k pogovorom v formatu "Normandije" med voditelji Rusije, Nemčije, Francije in Ukrajine, ki niso potekali od decembra 2019. Kijev je sporočil, da je bila njihova prošnja za neposredne pogovore s Putinom po smrti štirih ukrajinskih vojakov v enem dnevu konec marca ignorirana.

Zelenski je tudi pozval članice Nata, naj pospešijo včlanitev Ukrajine v to vojaško zvezo, čemu Rusija odločno nasprotuje. Po srečanju v Parizu so Francija, Nemčija in Ukrajina Rusijo pozvale, naj s svoje meje z Ukrajino umakne svoje sile.

Kijev in Moskva se vzajemno krivita za krepitev spopadov na vzhodu Ukrajine, kjer je v konfliktu med ukrajinsko vojsko in proruskimi silami, ki imajo podporo Rusije, od leta 2014 umrlo 14.000 ljudi.

Zelenski končal obisk v Parizu