Na rajskih Sejšelih predstavlja turizem 25 odstotkov BDP-ja. Foto: Pixabay
Na rajskih Sejšelih predstavlja turizem 25 odstotkov BDP-ja. Foto: Pixabay

Na otočju z 98.000 prebivalci so v treh dneh našteli skoraj 500 novih primerov, aktivnih primerov je trenutno 1.068.

Sorodna novica Izrael kot prvi na poti zmage nad covidom?

Tretjina od tega so osebe, ki so že prejele oba odmerka cepiva. Preostali so prejeli bodisi en odmerek bodisi še niso bili cepljeni, navaja Bloomberg.

V okviru prizadevanj za zajezitev okužb bodo zdaj na teh rajskih tropskih otokih za dva tedna zaprli šole in odpovedali vse športne dejavnosti. Bari, restavracije in trgovine se bodo v tem času zapirali bolj zgodaj, odpovedali so tudi nekaj dogodkov.

Ukrepi so podobni tistim, ki so jih v tej vzhodnoafriški državi uvedli konec lanskega leta.

Večji del porabljenih odmerkov je kitajsko cepivo podjetja Sinopharm. Foto: Reuters
Večji del porabljenih odmerkov je kitajsko cepivo podjetja Sinopharm. Foto: Reuters

"Kljub našim izjemnim prizadevanjem je situacija s covidom v naši državi z obilico novih primerov okužb trenutno na kritični točki," je na tiskovni konferenci povedala ministrica za zdravje Peggy Vidot.

Sorodna novica Kako odprti Dubaj v pandemiji stavi na vplivneže, turizem in precepljenost

84 odstotkov aktivnih primerov je med domačini, preostanek pa med tujci.

Sodelujoči na tiskovni konferenci niso podali kaj dosti razlag, čemu pripisujejo nenaden porast primerov, razen, da so ljudje postali manj previdni kot poprej in da bi bila lahko za porast primerov delno kriva tudi velikonočna praznovanja.

Kako zanesljiva so kitajska cepiva?

Sejšeli, ki so močno odvisni od turizma, so prebivalstvo začeli cepiti januarja s kitajskim cepivom podjetja Sinopharm, ki so jim ga donirali Združeni arabski emirati.

Do sredine aprila je bilo okoli 60 odstotkov porabljenih odmerkov Sinopharmovih, preostalo pa cepivo podjetja AstraZeneca. Sinopharmovo cepivo se je v kliničnih testiranjih na Kitajskem in ZAE izkazalo za od 79 oz. 86-odstotno učinkovito.

Sorodna novica Kako je Zanzibar z "nič primeri" (in nič testiranji) postal turistična meka

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) naj bi Sinopharmovo in preostala kitajska cepiva predvidoma odobrila še ta teden.

Aprila je visoki kitajski predstavnik za nadzor nad boleznimi dejal, da je učinkovitost kitajskih cepiv nizka, čeprav je pozneje vztrajal, da so njegove izjave vzeli iz konteksta. Raziskovalci v Braziliji so sicer ocenili, da je drugo kitajsko cepivo, cepivo podjetja Sinovac, 50,4-odstotno učinkovito.

Za Sejšeli je druga najbolj cepljena država Izrael, kjer je oba odmerka prejelo 56 odstotkov prebivalcev, na tretjem mestu pa so Združeni arabski emirati.