Iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif ne bo odpotoval v Avstrijo. Foto: EPA
Iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif ne bo odpotoval v Avstrijo. Foto: EPA

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif naj bi se sešel z avstrijskim zunanjim ministrom Aleksandrom Schallenbergom, a je potovanje v Avstrijo odpovedal, je dejala Schallenbergova tiskovna predstavnica in potrdila informacijo, objavljeno v časopisu Die Presse.

Sorodna novica V Gazi ubitih še osem otrok. Izrael bombardiral še eno medijsko središče.

"To obžalujemo in upoštevamo, toda za nas je jasno kot beli dan, da ne bomo molčali, ko Hamas izstreli več kot 2000 raket na civilne žrtve v Izraelu," je dejala tiskovna predstavnica.

"Zarifu se potovanje v teh okoliščinah ni zdelo ugodno," je o odpovedi srečanja dejal predstavnik iranskega zunanjega ministra.

Kurz je sicer v petek v znak podpore Izraelu na poslopjih vlade in zunanjega ministrstva izobesil izraelsko zastavo.

Pogovori o iranskem jedrskem programu

Medtem na Dunaju potekajo pogovori, s katerimi skušajo oživiti sporazum z zahodnimi silami iz leta 2015, v njem je Iran v zameno za odpravo sankcij potrdil, da bo omejil svoj jedrski program. Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je leta 2018 sporazum opustil, zatem pa je Iran začel kršiti dogovor.

Prizor iz mesta Ramat Gan blizu Tel Aviva. Foto: EPA
Prizor iz mesta Ramat Gan blizu Tel Aviva. Foto: EPA

Namestnik iranskega zunanjega ministra šokiran

Tudi namestnik iranskega zunanjega ministra, ki vodi iransko delegacijo na pogajanjih o iranskem jedrskem sporazumu na Dunaju, Abas Aragči je bil do avstrijske poteze kritičen. Avstrija je bila doslej dober gostitelj pogovorov, je tvitnil.

"Šokantno in boleče je, da nad vladnimi pisarnami na Dunaju vidimo zastavo okupatorskega režima, ki je v le nekaj dneh surovo pobil na desetine nedolžnih civilistov, vključno s številnimi otroki. Mi smo na strani Palestine," je še zapisal na Twitterju.

Prizor z Zahodnega brega. Foto: EPA
Prizor z Zahodnega brega. Foto: EPA

Tudi slovenska vlada izobesila izraelsko zastavo

Kot smo poročali včeraj, je v znak solidarnosti z Izraelom tudi slovenska vlada na poslopju vlade poleg slovenske in evropske izobesila izraelsko zastavo. Enako je storila tudi češka vlada.

"Obsojamo teroristične napade in stojimo ob strani Izraelu," so ob tem zapisali na uradnem profilu vlade na družbenem omrežju Twitter.

Sorodna novica Slovenska vlada "stoji ob strani Izraelu", Pahor takemu izražanju stališč ni naklonjen

Slovenski predsednik Borut Pahor je na svojem profilu na Twitterju zapisal, da "ni naklonjen izražanju stališč države do mednarodnih vprašanj z izobešanjem zastav drugih držav".

Na vladno potezo v znak solidarnosti z Izraelom se je odzval tudi obrambni minister Matej Tonin.

"Podpiram sporočilo. Izrael je prijateljska država, organizacija Hamas je na listi terorirstičnih organizacij, tako da sta odločitev in poteza popolnoma na mestu," je dejal po poročanju Radia Slovenija.

Da ni naklonjen "navijaškemu izobešanju zastav", je tvitnil tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič.