Slavolok v preddverju Križank bo kmalu deležen obnove. Foto: Arhiv SŠOF
Slavolok v preddverju Križank bo kmalu deležen obnove. Foto: Arhiv SŠOF

Za zdaj le nujna vzdrževalna dela
Pri obnovi slavoloka v preddverju Križank gre za nujna vzdrževalna dela. Obnova se bo s pripravo delovišča začela na zadnji dan meseca maja in bo trajala predvidoma dva meseca. Ekipi oddelka za kamen in štukaturo ter oddelka za stensko slikarstvo Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS RC) bosta posege začeli predvidoma v prvem tednu junija.

Konservatorsko-restavratorska dela zajemajo posege na kamnitih plastikah Učenosti in Napredka ter na zgrafitni dekoraciji. Foto: Arhiv SŠOF
Konservatorsko-restavratorska dela zajemajo posege na kamnitih plastikah Učenosti in Napredka ter na zgrafitni dekoraciji. Foto: Arhiv SŠOF

"Sam začetek del je pogojen s suhim vremenom in umikom električnih instalacij s slavoloka. Obnova bo potekala v sodelovanju z izvajalcem gradbenih del Gradnje Moste, d. o. o., in pod nadzorom pristojne območne enote ZVKDS-ja. Konservatorsko-restavratorska dela, ki zajemajo posege na kamnitih plastikah Učenosti in Napredka ter na grafitni dekoraciji, bodo trajala okvirno dva meseca," so zapisali pri RC-ju. Dodali so, da s trenutno načrtovanimi posegi izvajajo nujna vzdrževalna dela, s katerimi preprečujejo nastanek večjih poškodb na objektu. Pri obnovi slavoloka pa gre za vzorčni restavratorski poseg in analizo materialov za nadaljnje posege, ki bodo potrebni pri obnovi.

S Srednje šole za oblikovanje in fotografijo (SŠOF), ki ima svoje prostore v Križankah, so sporočili, da so jih z RC-ja o obnovitvenih delih obvestili pred dvema tednoma. V preteklem tednu so nato imeli uvodni sestanek, na katerem so jih seznanili z okvirnim potekom del.

Šola bi se naj izselila čez dobro leto dni
SŠOF, ki se je v prostore v Križankah vselil kmalu po koncu druge svetovne vojne, se mora glede na odločitev Mestne občine Ljubljana (MOL) in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport najpozneje do konca avgusta 2022 izseliti iz svojih prostorov. Ministrstvo je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor pred časom objavilo urbanistični natečaj za umestitev šole na območje Roške ceste. Natečaj, ki je že zaključen, ureja območje novogradenj za tri uporabnike, povezane z izobraževanjem, in sicer poleg SŠOF-a še za Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) in študentske domove.

Sicer so Križanke v 52-odstotni lasti države (upravlja ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) in v 48-odstotni lasti MOL-a (upravlja Festival Ljubljana). V načrtu je, da bodo z dokončanjem novih prostorov na Roški cesti prostori SŠOF-a v Križankah pripadli Festivalu Ljubljana. "Postopki razdelitve lastnine glede na dejansko rabo še potekajo. Ne glede na nedorečeno lastniško razmerje je treba kulturni spomenik vzdrževati, kar je dolžnost obeh lastnikov," je povedal ravnatelj SŠOF-a Gregor Markelj.

"Ne glede na nedorečeno lastniško razmerje je treba kulturni spomenik vzdrževati, kar je dolžnost obeh lastnikov," pravi ravnatelj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Gregor Markelj. Foto: Arhiv SŠOF

Primerjava s Plečnikovim stadionom
Križanke, kompleks nekdanjega samostana nemškega viteškega reda, so bile leta 2016 na pobudo Slovenskega društva za preučevanje 18. stoletja (SD 18) razglašene za kulturni spomenik državnega pomena. "Križanke temeljite obnove še nikoli niso bile deležne in lahko bi jih doletela podobna usoda kot stadion za Bežigradom, če kompleks ne bi bil ves čas v funkciji. V pretežnem delu v njih deluje SŠOF, hkrati je to tudi festivalski prostor," opominja Markelj. In dodaja, da je "primerjava s stadionom v tem, da so Križanke živa stavba, ki jo zaradi nemotenega delovanja redno vzdržujemo, medtem ko je stadion zapuščen in temu primerno hitreje propada. Vsekakor to ni razlog, da bi se z obnovo Križank lahko v nedogled čakalo, saj je kompleks nujno treba celostno prenoviti, začenši s statično sanacijo."

Z RC-ja sporočajo, da bojazen, da bi lahko Križanke doletela enaka usoda kot Bežigrajski stadion, ni utemeljena. Po njihovih besedah so "Križanke drugačen projekt in se ne morejo primerjati z bežigrajskim stadionom. Pred kakršnimi koli posegi je treba narediti konservatorski načrt za prenovo in analizo vseh materialov ob upoštevanju arhivske dokumentacije."

"Tudi po obnovi bo v Križankah delovala šola"
Po besedah ravnatelja SŠOF-a je predvideno, da bo urbanističnemu natečaju za umestitev novih prostorov za šolo sledil še arhitekturni natečaj in nato "še vse drugo, kar je potrebno za gradnjo objekta, ki bo poleg šolske stavbe vključeval tudi telovadnico, ki je zdaj nimamo, in zgolj najemamo prostore v Športnem društvu Tabor." Dodal je, da glede na kompleksnost projekta in pretekle izkušnje rešitve ne pričakujejo prav kmalu.

"Šola se ne seli na drugo lokacijo. Tudi po obnovi bo v Križankah delovala šola, saj je stavba kot spomenik šolski in festivalski prostor. Šola je v Križankah delovala tudi že pred Plečnikovo prenovo," je sklenil Markelj.