Evropsko digitalno potrdilo, ki bo prebolelim, cepljenim in testiranim med turistično sezono omogočilo potovanje brez omejitev, naj bi se v Evropski uniji uvedlo s 1. julijem. Enako velja za Slovenijo. "Vsekakor bo to do 1. julija, upamo, da čim prej," je dejal vodja konzularne službe na MZZ-ju Andrej Šter.

Krog držav, ki že zdaj omogočajo neovirano potovanje za t. i. kategorijo PCT, se veča – na Hrvaškem in v nekaterih drugih državah so potrdila začeli izdajati s 1. junijem. Svoboda potovanj tako še vseeno ne velja v vseh članicah EU-ja in schengenskega območja, temveč temelji na dvostranskih ali regionalnih dogovorih.

Sorodna novica Na portalu zVEM je mogoče pridobiti digitalno potrdilo covid-19, evropsko "zeleno" še ne deluje

Za veliko držav je potrebno zdravniško potrdilo v najmanj dveh jezikih

S potrdilom oziroma kartončkom, ki se dobi ob cepljenju proti covidu-19, se do uvedbe digitalnega covidnega potrdila lahko potuje na Hrvaško in Madžarsko, za druge države pa je potrebno zdravniško potrdilo v vsaj dveh jezikih. "Potrdilo, ki je praviloma poleg v slovenščini še v angleščini, po naših informacijah uporabljajo vse države Evropske unije," je dejal Šter in dodal, da ga uporabljajo tudi Združeno kraljestvo, Združene države Amerike, Turčija, Rusija in Srbija, s katerimi so dosegli sporazum.

Tehnična implementacija digitalnega potrdila po njegovem mnenju ne bi smela biti prevelik izziv, vseeno pa bo treba na ravni Evropske unije dobiti odgovore na vprašanja, katera je starostna meja tistih, ki bodo potrebovali to potrdilo, kaj se bo zgodilo s tistimi, ki so preboleli covid in so bili enkrat cepljeni, so covid preboleli in mora to nekdo potrditi, se ne morejo cepiti, imajo negativen izvid testa, ki je uporaben le nekaj dni, in kako bo vse to zapisano v QR-kodi, ki jo bo nekdo nosili s seboj.

Ljudje naj ne pričakujejo, da zadošča enosmerna vozovnica. Foto: EPA
Ljudje naj ne pričakujejo, da zadošča enosmerna vozovnica. Foto: EPA

Hrvaška in Madžarska že bolj sproščeni, Avstrija in Italija še zadržani

Ker pogoji za vstop v posamezne članice niso poenoteni in se pogosto spreminjajo, se svetuje, da jih vsak, ki se odpravlja na pot, nekaj dni pred odhodom preveri – najbolje na spletni strani slovenske vlade, kjer so objavljeni ažurni podatki o prehajanju meje.

Pogoji za vstop na Hrvaško so se precej sprostili. Brez dodatnih pogojev je vstop mogoč za tiste, ki so cepljeni s prvim odmerkom cepiva Pfizer, Moderna ali AstraZeneca – po 22. dnevu od cepljenja. "Pričakujemo, da bo vedno več držav, ki se bodo pri teh pogojih poenotile," je dejal Šter in omenil, da se tudi v primeru Madžarske položaj sprošča.

Avstrija je pri sproščanju ukrepov za zdaj še dokaj zadržana, so pa Avstrijci opustili obvezno 10-dnevno karanteno, dopuščajo marsikatero dokazilo, ki ga je treba imeti v dvojezični obliki. Italija sprošča ukrepe kampanjsko, še vedno veljajo precejšnje omejitve, opustili so obvezno petdnevno karanteno, a je za vstop v državo med drugim še vedno potrebna elektronska registracija.

Sorodna novica Za prehod hrvaške meje dovolj en odmerek cepiva, v Italijo prebivalci obmejnega pasu brez testa

Letos reševanja ne bo

Skoraj nemogoče je prostočasno potovati v Rusijo, težavna naj bi bila tudi potovanja v Združene države Amerike ali Južno Ameriko.

Pred začetkom turistične sezone je Šter pozval k razumnim potovanjem. Obenem je opozoril, da naj tokrat ljudje ne pričakujejo, da zadošča enosmerna vozovnica in da jih bo, v primeru vnovičnega poslabšanja epidemičnih razmer, ob pomoči konzularne službe domov pripeljala država. Tudi druge članice Evropske unije državljane opozarjajo, naj letošnje poletje ne računajo na organizacijo reševalnih odprav, kakršne so bile organizirane lani.