Ob prihodu v Cornwall v sredo popoldne je najprej v vojaški bazi nagovoril približno 1000 ameriških vojakov. "Želimo stabilen in predvidljiv odnos, toda bil sem jasen: Če se bo ruska vlada ukvarjala s škodljivimi dejavnostmi, bodo ZDA odgovorile na odločen in konkreten način," je dejal ob začetku 8-dnevnega obiska v Evropi. Ob tem je znova izrazil ameriško zavezanost Natu, hkrati pa poudaril, da je čas za njeno modernizacijo in predvsem razširitev njenih kibernetskih zmožnosti.

Ameriški predsedniški par začenja 8-dnevni obisk v Evropi. Foto: Reuters
Ameriški predsedniški par začenja 8-dnevni obisk v Evropi. Foto: Reuters

"Zagotoviti moramo uporabo novih tehnologij in načinov vedenja v kibernetskem prostoru, tudi zaradi odziva na naraščajočo grožnjo napadov z izsiljevalsko programsko opremo. Odgovor morajo narekovati naše demokratične vrednote, ne avtokrati, ki napade omogočajo. Gre za ključne teme nacionalne varnosti v letu 2021, in pri tem bomo sodelovali s partnerji iz skupine G-7. V Bruslju ne bom pustil dvoma o zavezi ZDA zvezi Nato in 5. členu Severnoatlantske pogodbe. 5. člen je trden kot skala," je bil odločen.

Odnosi z Natovimi sočlanicami in Rusijo so se v 4 letih pod predsedovanjem njegovega predhodnika Donalda Trumpa, tudi s kritikami držav glede financiranja Nata in z umikom iz več sporazumov z Rusijo, precej ohladili.

"To je moja prva pot v tujino kot predsednika ZDA. Naprej se bom udeležil vrha G7, potem srečanja Nata, potem pa se bom srečal s Putinom, ki mu bom dal vedeti to, kar želim, da ve," je dejal ob aplavzu vojakov. "Na vsakem koraku bomo skušali dati vedeti, da so se ZDA vrnile in da so demokracije sveta združene v boju proti največjim izzivom in vprašanjem, ki so ključne za našo prihodnost."

"Odnos Evrope in ZDA je tesen"

Že pred odhodom v Evropo je v pogovoru z novinarji Biden dejal, da je njegov cilj "okrepiti zavezništvo in dati jasno sporočilo Putinu in Kitajski, da je odnos Evrope in ZDA tesen".

Srečanje s Putinom v Ženevi 16. junija bo vrhunec njegove turneje. Pričakovati je, da bosta med drugim spregovorila tudi o naraščajočem številu hekerskih napadov in odnosu Moskve do Ukrajine. V sredo je rusko sodišče prepovedalo skupine, ki so povezane z zaprtim kritikom Kremlja Aleksejem Navalnim, ki so ga razglasili za skrajneža. Na začetku tedna je Putin podpisal tudi zakon, ki predstavnikom in podpornikom skrajnih skupin prepoveduje sodelovanje na volitvah za državne položaje.

V govoru ameriškim vojakom je pozval k modernizaciji Nata. Foto: Reuters
V govoru ameriškim vojakom je pozval k modernizaciji Nata. Foto: Reuters

Prvi sogovornik Johnson

Biden se bo danes srečal z britanskim premierjem Borisom Johnsonom, s katerim bosta prenavljala "poseben odnos" med državama po brexitu. Ob tem bosta državi izdali prenovljeno skupno izjavo načel med državama, kot poklon prvotni Atlantski listini iz leta 1941, v kateri sta se takratna voditelja držav Winston Churchill in Franklin D. Roosevelt zavezala k sodelovanju v boju proti nacizmu in fašizmu ter podala osnovo za povezovanje držav v protifašistično koalicijo.

Po besedah Bidnovega svetovalca za nacionalno varnost Jaka Sullivana naj bi Biden poudaril tudi svojo podporo velikonočnemu sporazumu, s katerim se je leta 1998 po več desetletjih prelivanja krvi, v katerem je umrlo več kot 3.500 ljudi, na Severno Irsko vrnil mir.

Voditelji najmočnejših držav se bodo srečali v majhni obmorski vasici

Srečanje voditeljev najmočnejših držav G7 bo potekalo v vasici St. Ives v Cornwallu, glavne teme srečanja pa so cepilna diplomacija, trgovinski sporazumi, podnebne spremembe in pobude za obnovo infrastrukture v razvijajočih se državah. Bidnova podpora najmanj 15-odstotnemu globalnemu minimalnemu davku za korporacije je v ZDA naletel na kritike in nasprotovanje.

Konec tedna se bo Biden srečal tudi z britansko kraljico Elizabeto II., potem pa obisk nadaljeval v Bruslju, kjer se bo srečal s predstavniki EU-ja in Nata.

ZDA bodo podarile 500 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva

Biden je pred prihodom v Evropo napovedal nakup 500 milijonov odmerkov cepiva Pfizerja in BiONTecha, ki ga bodo v prihodnjih dveh letih podarili okoli 100 državam.

Biden na poti po Evropi