Foto: EPA
Foto: EPA

"Odmerkov ne delimo, da bi si zagotovili kakšne usluge ali izsilili koncesije. Delimo jih, da rešimo življenja in povedemo svet proti koncu pandemije z močjo vzora in naših vrednot," je sporočil predsednik Joe Biden.

ZDA, ki s tovrstno pobudo sicer zaostajajo za Rusijo in Kitajsko, bodo najprej dale prioriteto državam Latinske Amerike, Karibov, Južne in Jugovzhodne Azije in Afrike.

Države Latinske Amerike, med drugim Brazilija, Paragvaj in Salvador, bodo dobile šest milijonov odmerkov cepiva preko Covaxa, azijske države, kot so Indija, Nepal, Pakistan in Filipini, bodo dobile sedem milijonov odmerkov, afriške države, ki bodo izbrane skupaj z Afriško unijo, pa bodo preko Covaxa dobile pet milijonov doz.

Šest milijonov odmerkov bodo ZDA namenile neposredno ameriškim zaveznikom in za regionalne prioritete, kar pomeni Mehiko, Kanado, okupirana Zahodni breg in Gazo, Ukrajino, Egipt in Irak.

ZDA imajo več kot dovolj cepiv proti covidu-19 in se trenutno soočajo s tem, da se državljani nočejo cepiti, in jih zato spodbujajo na različne načine.

Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so v ZDA v zadnjih 24 urah potrdili le 16.900 novih primerih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 610 covidnih bolnikov.