Foto: Twitter/Ministrstvo za kulturo
Foto: Twitter/Ministrstvo za kulturo

Incident se je zgodil v noči s srede na četrtek, so v tvitu zapisali na Ministrstvu za kulturo: "Ponoči so nekulturni neznanci davkoplačevalcem ponovno povzročali škodo. Še en napad na stavbo Ministrstva za kulturo. Eden izmed vrste napadov na ministrstvo in uslužbence, ki si sledijo iz tedna v teden." Ob tem so objavili tudi fotografijo nastale škode in pozneje posnetke nadzorne kamere.

Storilcev je bilo pet
Za MMC so na ministrstvu še dodatno osvetlili nočno dogajanje: "Zgodilo se je okoli polnoči. Vratar je storilca zalotil, medtem ko sta na okna poslopja že risala nacistične simbole. Opozoril ju je, naj prenehata, a ker ga nista poslušala, je poklical policijo." Policijska patrulja se je na klic odzvala po 30 minutah, ko so storilci že zapustili kraj dogodka, so še sporočili. Vseh storilcev je bilo pet. "Kamera je storilce zabeležila, posnetek pa je kot dokazno gradivo predan policiji. Na podlagi posnetkov prejšnjih podobnih akcij je policija uspela identificirati storilce."

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Ministrstvo za kulturo: Poškodovanje pročelja stavbe je odraz nekega širšega stanja v naši državi

O incidentu je bila obveščena tudi policija, so za MMC potrdili na Policijski upravi Ljubljana. "Policisti so opravili ogled kraja in nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, v katerem je nastalo za okoli 500 eur škode." O njihovih ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo. Na ministrstvu so o nastali škodi komentirali, da jo še ocenjujejo.

Razlogi niso znani
Kljukaste križe so s stavbe že odstranili. Po nekaterih navedbah bi vandalizem lahko bil reakcija na to, da je Ministrstvo za kulturo Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot podelilo status nevladne orgnizacije v javnem interesu na področju kulture.

O vrsti napadov na ministrstvo in njegove uslužbence, ki jo omenjajo v tvitu, so na ministrstvu za MMC povzeli svoje videnje povezave med incidenti: "Ulica pred stavbo ministrstva je bila večkrat zabarikadirana, ko so pred njo prišli protestniki, uslužbenci pa si niso upali domov. Napadi na uslužbence se dogajajo predvsem prek socialnih omrežij, z grožnjami s pretepom, celo smrtjo. Pred časom je fizična oseba vstopila v pisarno uslužbenke, na njo kričala in ji grozila s smrtjo. Uslužbenka je proti njej podala kazensko ovadbo. Drugemu javnemu uslužbencu so večkrat prerezali avtomobilske gume na parkirišču MK-ja. Ali je tokratno kaznivo dejanje povezano z Akcijami za kulturo, bodo ugotovili organi pregona."

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Številni protestni odzivi na delovanje ministrstva
Poteze ministrstva pod vodstvom Vaska Simonitija sicer sprožajo mnoge kritike v različnih sferah kulture in javnosti. Kritiki med drugim opozarjajo na načine izbiranja direktorjev osrednjih nacionalnih kulturnih ustanov, tudi s spreminjanjem ustanovitvenih aktov teh institucij.

Podoben incident se je na ministrstvu zgodil že decembra lani, ko so neznanci v stavbo zalučali več balonov, napolnjenih s črno barvo; pri tem je po navedbi ministrstva nastalo za več tisoč evrov škode. "Uslužbenci ministrstva so pod velikim pritiskom, do te mere, da jih je strah hoditi v službo," so takrat zapisali v izjavi za javnost.

Prav tako se je decembra lani pred Moderno galerijo, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, prostori Kinoteke na Metelkovi in MSUM-om na tleh pojavil napis Sramota; to so bile ustanove, ki so v lanskem letu doživele spremembo vodstva.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Pred več muzeji v Ljubljani napis Sramota

Ministrstvo kritično instalacijo razumelo kot grožnjo s smrtjo
Minister Simoniti je konec lanskega oktobra v odzivu na protestno akcijo anonimnih kulturnikov pred stavbo ministrstva ocenil, da gre za grožnjo s smrtjo njemu in njegovim sodelavcem. Instalacijo pred ministrstvom je namreč po njegovem mnenju predstavljala "pisarno po umoru: na cesto so postavljene mize, obrizgane z barvo, ki predstavlja kri, na mizah so jasno napisana imena sodelavcev".

Februarja letos so neznanci na cerkev Marijinega obiskanja na Cankarjevem vrhu na Rožniku nalepili podobo obrambnega ministra Mateja Tonina na električnem dvokolesu (hoverboard), s katerim je nekoč začel nastop na programski konferenci NSi-ja. "Samo še korak dalje in bodo ogrožena človeška življenja," je takrat med drugim na Twitterju zapisal Tonin.

Danes bo minister Simoniti v zvezi z dogodkom podal tudi izjavo za medije.