Foto: Ministrstvo za kulturo/Twitter
Foto: Ministrstvo za kulturo/Twitter

"Ponoči so neznanci davkoplačevalcem povzročili več tisoč evrov škode s popolnim uničenjem fasade ministrstva za kulturo. Eden izmed vrste napadov na ministrstvo in uslužbence, ki si sledijo iz tedna v teden," so zapisali v objavi na Twitterju.

"Policisti so takoj po sprejetem obvestilu opravili ogled, zdaj pa kriminalisti nadaljujejo s preiskavo. Ko bo zaključena, bomo obvestili tožilstvo in medije," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Poteze ministrstva pod vodstvom Vaska Simonitija sprožajo mnoge kritike v različnih sferah kulture in javnosti. Kritiki med drugim opozarjajo na načine izbiranja direktorjev osrednjih nacionalnih kulturnih ustanov, tudi s spreminjanjem ustanovitvenih aktov teh institucij.

V tem tednu so člani etične komisije Mednarodnega muzejskega sveta (Icom) Slovenija pozvali ministra k upoštevanju Icomovega Kodeksa muzejske etike. Njihov poziv je sledil potezam, kot je vprašljivo kadriranje direktorjev muzejskih institucij. Tudi načrtovana ustanovitev Muzeja osamosvojitve Slovenije, ki je predvidena s sprejetim državnim proračunom za leto 2022, je v strokovni javnosti naletela na mnoge kritike.

Mnogi opozarjajo še na alarmantno stanje na področju filma, ki se zaradi kroničnega pomanjkanja sredstev in tudi zaradi epidemije slabša na dnevni ravni. Filmska produkcija, ki jo sofinancira Slovenski filmski center (SFC), je še zmeraj ustavljena, saj pri vladi še niso odobrili izplačil sredstev. Opozarjajo, da zaposleni v filmski industriji niso prejeli plačila za že opravljeno delo od novembra lani.

Neznanci v stavbo kulturnega ministrstva zmetali balone s črno barvo
Sorodna novica "Ministrova gesta nas takoj spomni na množičen izbris ljudi 'z napačnimi priimki'"

Po včerajšnji Akciji za kulturo
Še ena od potez ministrstva, ki je glasno odmevala v javnosti, pa je izbris raperja Zlatana Čordića - Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi. Z ministrstva so glede včerajšnje Akcije za kulturo, ki je potekala pred ministrstvom, sporočili, da "so neznanci polepili stekla ministrstva z letaki, na katerih je bila glava Zlatana Čordića, čez njegova usta pa napisana imena javnih uslužbencev, zaposlenih na ministrstvu. Prav tako je gospod Zlatan Čordić pred dnevi prišel na ministrstvo, vpil in grozil javni uslužbenki, ji govoril, da jo snema in celo da dela za obveščevalno službo. Uslužbenko je strah za življenje in je gospoda Čordića prijavila na policijo."

Vrsta pozivov, naslovljenih na ministra
Sicer pa se je v zadnjih mesecih zvrstilo več pozivov, naslovljenih na ministra. Oktobra je več kot 200 organizacij podpisalo javni poziv ministrstvu, naj umakne zahtevo po izselitvi nevladnikov z Metelkove 6. Novembra pa je sledilo javno pismo, ki ga je podpisalo več kot 70 institucij in oddelkov ter skoraj 200 posameznikov. V njem so ministru očitali ogrožanje delavk in delavcev ter nevladnih organizacij v kulturi, neupoštevanje stroke in neodgovorno gospodarjenje.

Sorodna novica Minister Simoniti petkov protest razumel kot grožnjo s smrtjo

Protesti pred ministrstvom
Na ministrstvu so ob protestih, ki so se v zadnjih mesecih zgodili v okviru akcij, opozorili, da so protestniki večkrat v nasprotju z zakonom z neprijavljenimi protesti zaprli Maistrovo ulico, kjer stoji stavba ministrstva, in brez posledične kazni vandalizirali stavbo.

Minister je konec oktobra v odzivu na akcijo anonimnih kulturnikov pred stavbo ministrstva ocenil, da gre za grožnjo s smrtjo njemu in njegovim sodelavcem. Kot je pojasnil, je prizor pred ministrstvom predstavljal "pisarno po umoru: na cesto so postavljene mize, obrizgane z barvo, ki predstavlja kri, na mizah so jasno napisana imena sodelavcev".

Po nočnem poškodovanju pročelja
Ministrstvo za kulturo je v današnjem sporočilu za javnost zapisalo, da se pred zgradbo ministrstva "že od poletja vrstijo tovrstne "akcije", pod katere se po navadi podpiše aktiv delavk in delavcev v kulturi. Najbolj razvpita je bila akcija, kjer so z okrvavljenimi stoli in mizami, na katerih so bila imena ministra in sodelavcev, na grafičen način grozili s pokolom."

Zadnje poškodovanje pročelja stavbe pa so označili za nekulturno skrunjenje pročelja stavbe ministrstva. Ob tem so mnenja, da gre za "nov primer nedopustnega vandalizma in uničevanja javne infrastrukture, ki je odraz nekega širšega stanja v naši državi. Uslužbenci ministrstva so pod velikim pritiskom, do te mere, da jih je strah hoditi v službo. Ministrstvo odločno zavrača takšno zavržno stopnjevanje pritiska. V demokratični državi, kjer velja vladavina prava, za takšne ekscese ni prostora."

Zato pozivajo policijo, naj "storilce, ki so vsak teden bolj drzni, čim prej izsledi, preden se ne zgodi še kaj hujšega," so na ministrstvu sklenili svoj zapis.