Milan Kučan leta 2010 pred začetkom priprave poročila. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Milan Kučan leta 2010 pred začetkom priprave poročila. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Dokument je na podlagi sklepa takratne vlade v vlogi posebnega poročevalca za BiH pripravil nekdanji predsednik Milan Kučan, je po seji obstoječe vlade sporočil Ukom.

Sorodna novica Pahor: Kučan je človek z izjemno politično in človeško modrostjo

V zadnjih mesecih je mogoče v domačih in tujih medijih zaslediti vrsto informacij o t. i. non-paperju, ki ga pripisujejo Sloveniji, zdajšnja vlada pa s takšnim dokumentom ni seznanjena, saj ga v aktualnem mandatu ni obravnavala, pripravljala ali o njem razpravljala, niti tega ni storilo katero koli ministrstvo ali vladni organ, je sporočil Ukom.

Je pa vlada potrdila, da obstaja dokument s številko Z-103-34/2010 z datumom 26. januar 2011 o mogočih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme Bosne in Hercegovine. Glede na to, da je vsebina dokumenta v pretežni meri že več tednov javno znana, ni več pogojev, ki so potrebni za nadaljnji zaupni status tega dokumenta, so še sporočili po seji vlade.

Sorodna novica Svet EU-ja potrdil obstoj dokumenta, povezanega z domnevno slovenskim non-paperjem

Slovenska tiskovna agencija je na ministrstvo za zunanje zadeve naslovila prošnjo za dostop do dokumenta.

Vlada pod vodstvom takratnega premierja Boruta Pahorja je Kučana za svojega posebnega poročevalca o BiH-u imenovala leta 2010.

Kučan: Vedno sem se zavzemal za ozemeljsko celovitost BiH-a

Kučan je pred dobrim mesecem dni v pismu, ki ga je prejel tudi STA, zapisal, da se je vedno zavzemal za ozemeljsko celovitost suverenega BiH-a, ki ga enakopravno konstituirajo vsi trije narodi, Bošnjaki, Hrvati in Srbi, v mejah, kakršne je imela kot jugoslovanska republika. Poudaril je, da se je vseskozi zavzemal tudi za evropsko prihodnost BiH-a.

Poudaril je, da je pri pripravi poročila leta 2011 "izhajal iz krute realnosti, v kateri živijo državljani BiH-a, in ne iz fiktivnih stanj ter iracionalnih podmen". "Moje izhodišče je bilo, da obstoj BiH-a zagotavljajo njeni državljani, ker je to njihov interes, in ne sile od zunaj ali od zgoraj," je dejal.

"Celotna moja analiza (...) je poziv za ohranitev ozemeljske celovitosti BiH-a. Naj ponovim, BiH-a kot države treh enakopravnih narodov," je med drugim v pismu še zapisal Kučan.

Vlada umaknila zaupnost s Kučanovega poročil