Evropski poslanci bodo v ponedeljek odločili o odvzemu diplomatske imunitete Puigdemontu. Foto: Reuters
Evropski poslanci bodo v ponedeljek odločili o odvzemu diplomatske imunitete Puigdemontu. Foto: Reuters

Nekdanji predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont, ki v Belgiji živi v izgnanstvu, je o svojih pričakovanjih pred pomembnim glasovanjem in Kataloniji ekskluzivno spregovoril za RTV Slovenija.

Eden glavnih motorjev prizadevanj za neodvisnost Katalonije Carles Puigdemont je na začetku pogovora dejal, da v izgnanstvu živi že več kot tri leta. V Belgijo se je namreč zatekel pred preganjanjem španskih oblasti. Kot poslanec Evropskega parlamenta za zdaj še ima diplomatsko imuniteto, vendar je pravni odbor Evropskega parlamenta pretekli mesec z večino glasov priporočil, da se vsem trem katalonskim evropskim poslancem imuniteta odvzame.

Če bodo poslanci v ponedeljek glasovali za odvzem imunitete, to po Puigdemontovih besedah ne bo zadnji korak. Skupaj s kolegi se nameravajo boriti proti temu in se bodo obrnili tudi na Sodišče Evropske unije, ker jo to po njihovem mnenju jasen primer političnega preganjanja. Pravico pa bodo iskali tudi na belgijskem sodišču.

Belgijske sodne oblasti do zdaj niso uslišale španskih zahtev po izročitvi katalonskih politikov. Puigdemont je prepričan, da Katalonci niso razočarani nad Evropsko unijo, ker ne podpre njihovih prizadevanj, temveč zato, ker država članica Kataloncem kot evropskim državljanom krši temeljne pravice.

Evropske institucije proti Madžarski ali Poljski, na Španijo se ne odzivajo

Evropske institucije so zelo pogumne, ko gre za Madžarsko ali Poljsko, v primeru Španije pa se ne odzivajo, niti ko je policija pretepala na tisoče ljudi, ko so želeli izraziti svojo voljo na miroljuben način, pravi Puigdemont.

In kako vidi prihodnost svoje domovine po zadnjih regionalnih volitvah, na katerih so stranke, ki podpirajo neodvisnost Katalonije, dobile absolutno večino poslancev?

Puigdemont je prepričan, da morajo o prihodnosti odločiti Katalonci sami, tudi če bi želeli ostati v Španiji. Vendar pa jim Španija to pravico odreka, saj jih ne priznava ne kot politični subjekt ne kot narod, in to je po njegovem mnenju glavna težava.