Pričakovati je, da bodo poslanci sledili mnenju pristojnega odbora. Na fotografiji Carles Puigdemont in Clara Ponstati. Foto: EPA
Pričakovati je, da bodo poslanci sledili mnenju pristojnega odbora. Na fotografiji Carles Puigdemont in Clara Ponstati. Foto: EPA

Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve je pretekli mesec glasoval za to, da se nekdanjemu predsedniku Katalonije Puigdemontu ter nekdanjima katalonskima ministroma Ponsatijevi in Cominu, ki jih španske oblasti preganjajo zaradi njihove vloge pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017, odvzame imuniteta.

O tem bo na tajnem glasovanju odločal še celoten parlament, izidi bodo znani v torek dopoldne. Pričakovati je, da bodo poslanci sledili mnenju pristojnega odbora.

Pri današnjem glasovanju o naši imuniteti ne gre samo za nas tri kot posameznike. Gre za to, za katere vrednote se zavzemamo, kako si predstavljamo demokracijo in kakšno prihodnost želimo zgraditi v Evropi.

Carles Puigdemont

"Pri današnjem glasovanju o naši imuniteti ne gre samo za nas tri kot posameznike. Gre za to, za katere vrednote se zavzemamo, kako si predstavljamo demokracijo in kakšno prihodnost želimo zgraditi v Evropi," je pred glasovanjem na Twitterju zapisal Puigdemont.

Stališča slovenskih evroposlancev deljena

Da je treba evroposlancem iz Katalonije odvzeti imuniteto, menita slovenska poslanca Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS).

Iz njunih pisarn so sporočili, da bosta sledila mnenju pristojnega odbora. Poslanca zaupata v pošteno sodstvo in verjameta, da morajo imeti omenjeni poslanci pravico, da se s svojimi argumenti branijo za dejanja, ki so nastala pred datumom pridobitve statusa evropskega poslanca in torej niso povezana z izvajanjem mandata, so navedli.

Z argumentom, da so se dejanja zgodila, preden so katalonski politiki postali evropski poslanci, je mnenje, da jim je treba odvzeti imuniteto, utemeljil tudi Franc Bogovič (EPP/SLS). "Naloga Evropskega parlamenta ni, da bi dvomil o zakonitosti državnih pravnih in pravosodnih sistemov, parlament tudi nima avtoritete, da bi ocenjeval ali preučeval pristojnost državnih pravosodnih organov, ki vodijo obravnavani kazenski postopek," je zapisal.

Z argumentom, da so se dejanja zgodila, preden so katalonski politiki postali evropski poslanci, je mnenje, da jim je treba odvzeti imuniteto, utemeljil Franc Bogovič. Foto: MMC RTV SLO
Z argumentom, da so se dejanja zgodila, preden so katalonski politiki postali evropski poslanci, je mnenje, da jim je treba odvzeti imuniteto, utemeljil Franc Bogovič. Foto: MMC RTV SLO

Tanja Fajon (S&D/SD) je pojasnila, da pričakuje odvzem imunitete in nadaljevanje iskanja pravice poslancev na Sodišču EU-ja. Dodala je, da je v preteklosti večkrat pokazala veliko mero razumevanja do upravičenosti referenduma o neodvisnosti Katalonije in napovedala, da bo glasovala v skladu s svojim dozdajšnjim prepričanjem.

Njen strankarski kolega Milan Brglez je ob tem poudaril, da je imuniteta predpogoj za kakovostno opravljanje dela poslanca v domačem in Evropskem parlamentu. "To pa seveda ne pomeni, da je imuniteta 'nad vsem'," je zapisal.

Poslanca iz vrst liberalcev Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ) pa sta medtem izpostavila, da je Španija poslancem omogočila kandidaturo in da so bili izvoljeni od volivcev, in ne države. "Poleg tega bi glede na svojo precedenčno naravo in zapletenost vprašanja lahko odvzem imunitete v dotičnem primeru podal pravno podlago za podobne zahteve drugih držav članic kot sredstvo pritiska in discipliniranja neposlušnih oziroma do politik vlad držav članic kritičnih opozicijskih evropskih poslancev," sta poudarila.

Zelena luč za sojenje?

Slovenski center PEN je sicer pred tem evroposlance iz Slovenije pozval, naj glasujejo za ohranitev poslanske imunitete svojih demokratično izvoljenih poslanskih kolegov.

 V primeru odvzema imunitete so sicer že napovedali pritožbo na Sodišču EU-ja. Menijo, da špansko vrhovno sodišče ni pristojno za tovrstno zahtevo. Foto: EPA
V primeru odvzema imunitete so sicer že napovedali pritožbo na Sodišču EU-ja. Menijo, da špansko vrhovno sodišče ni pristojno za tovrstno zahtevo. Foto: EPA

Če bo Evropski parlament katalonskim evroposlancem odvzel imuniteto, bo lahko belgijsko sodišče znova preučilo špansko zahtevo za izročitev Puigdemonta in Comina, ki sta se leta 2017 pred pregonom zatekla v Belgijo. V Španiji sta obtožena vstajništva in zlorabe javnih sredstev.

Postopek odločanja bo lahko nadaljevalo tudi sodišče na Škotskem, kamor se je zatekla Ponsatijeva, ki je doma obtožena vstajništva.

Pred kratkim je sicer bruseljsko prizivno sodišče zavrnilo izvršitev evropskega naloga za aretacijo nekdanjega katalonskega ministra Lluisa Puiga. To pomeni, da bi se lahko tudi Puigdemont, Comin in Ponsatijeva kljub odvzemu imunitete izročitvi v domovino izognili. V primeru odvzema imunitete so sicer že napovedali pritožbo na Sodišču EU-ja. Menijo, da špansko vrhovno sodišče ni pristojno za tovrstno zahtevo.