James Franco. Foto: Reuters
James Franco. Foto: Reuters

Tožba jim je očitala, da so študentke z ustrahovanjem spravljali v neupravičene in izkoriščevalske spolne položaje. Strani sta se februarja najprej dogovorili za poravnavo v primeru skupinske tožbe, vendar je trajalo več mesecev, da so se razrešile podrobnosti in tudi znesek prej ni bil razkrit. Zdaj je več znanega, saj so bile v sredo javnosti razkrite sodne vloge, poroča Associated Press (AP).

Obtoženci zanikajo obtožbe, tožnice sprožile pomembna vprašanja
Igralki in nekdanji študentki Sarah Tither-Kaplan in Toni Gaal, ki sta oktobra 2019 prvič vložili tožbo, ki so se ji nato pridružile še številne druge, sta trdili, da je James Franco v svoji šoli Studio 4, svoje študente silil k nastopanju v vse bolj spolno eksplicitnih prizorih v slogu orgij, kar je daleč presegalo tisto, kar je sprejemljivo na hollywoodskih snemalnih prizoriščih. Odigrani prizori so se tudi snemali.

Sorodna novica Nov val spolnih obtožb grozi, da bo odnesel Jamesa Franca in Michaela Douglasa

Strani sta se prav tako dogovorili za objavo skupne izjave. "Medtem ko obtoženci še naprej zanikajo navedbe v tožbi, priznavajo, da so tožnice sprožile pomembna vprašanja; in vsi vpleteni trdno verjamejo, da je zdaj skrajni čas, da se osredotočimo na obravnavo slabega ravnanja z ženskami v Hollywoodu," je zapisano v izjavi. In še: "Vsi se strinjajo, da je treba zagotoviti, da se nihče v zabavni industriji – ne glede na spol, raso, vero, invalidnost, narodnost, poreklo, spol ali spolno usmerjenost – sooča s kakršno koli diskriminacijo, nadlegovanjem ali predsodki."

Očitki osebnega in poklicnega spolnega izkoriščanja
Francu se je očitalo, da je "skušal ustvariti dotok mladih žensk, ki so bile v imenu izobraževanja izpostavljene njegovemu osebnemu in poklicnemu spolnemu izkoriščanju". Prav tako so bile študentke prepričane, da bodo vloge v Francovih filmih na voljo tistim, ki bodo privolile v omenjene dejavnosti.

Sorodna novica James Franco po novih obtožbah zlorab namesto po nagrado v skrivanje

Kot obtoženci so bili navedeni tudi Francovo produkcijsko podjetje Rabbit Bandini in njegovi partnerji, med drugim Vince Jolivette in Jay Davis. Poravnava, oddana v odobritev sodniku v Los Angelesu, vključuje "neekonomske" pogoje, ki niso bili javno objavljeni, še navaja AP.

V prvem valu gibanja #jaztudi
Pred vložitvijo tožbe so bile obtožbe Sarah Tither-Kaplan in še nekaj drugih žensk o Francovih spolnih prestopkih objavljene v Los Angeles Timesu. To je bilo objavljeno po tem, ko je Franco na začetku leta 2018, ko je val gibanja #jaztudi prvikrat zajel Hollywood, osvojil zlati globus za film Umetnik katastrofe.