Premier Janez Janša je na sobotnem dogodku v organizaciji iranske diaspore pozval k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Foto: BoBo
Premier Janez Janša je na sobotnem dogodku v organizaciji iranske diaspore pozval k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Foto: BoBo

"Za skoraj 33 let je svet pozabil na žrtve pokola. To se mora spremeniti," je v nagovoru na sobotnem dogodku v organizaciji iranske diaspore Free Iran World Summit, ki ga vsako leto organizira iranska diaspora, dejal premier Janez Janša.

V videonagovoru, ki ga je objavil na Twitterju, je podprl vzpostavitev neodvisne komisije Združenih narodov o tem pokolu političnih zapornikov v Iranu leta 1988, h kateri je pred kratkim pozval preiskovalec ZN-a za človekove pravice v Iranu Džavaid Rehman. Ta se je zavzel tudi za preučitev vloge novoizvoljenega iranskega predsednika Ebrahima Raisija, ki bo vodenje države prevzel prihodnji mesec.

Teheran je zahteval pojasnilo slovenske vlade

Zaradi Janševih izjav pa je namestnik iranskega zunanjega ministra in generalni direktor oddelka ministrstva za Sredozemlje in Vzhodno Evropo na pogovor poklical slovensko veleposlanico v Teheranu Kristino Radej, je iransko zunanje ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost.

"Izrazil je močno nasprotovanje temu dejanju in neutemeljenim obtožbam na račun Irana ter ji vročil protestno noto," so sporočili. Na srečanju so poudarili, da Iran obsoja virtualno prisotnost slovenskega premierja na "srečanju teroristične skupine, osovražene med velikim iranskim narodom". Obsodili so tudi premierjeve "napačne in nesmiselne izjave, ki so v nasprotju z diplomatskimi normami in vzdušjem v dvostranskih odnosih".

"Podpiranje terorističnih skupin je v nasprotju z ustanovno listino Združenih narodov, mednarodnimi načeli in vrednotami človekovih pravic ter je nesprejemljivo," so zapisali na iranskem ministrstvu. Zahtevali so pojasnila slovenske vlade. Radej je zagotovila, da bo nasprotovanje prenesla svoji državi, so dodali.

"Iranski režim mora odgovarjati za kršitve človekovih pravic"

Janša je v nagovoru na dogodku iranske diaspore povedal še, da je preiskovalna komisija pomembna, da bi osvetlila pokol izpred več kot 30 let in pomagala družinam žrtev, da bi dosegle pravico. "To je še posebej pomembno ob dejstvu, da bo prihodnji predsednik Ebrahim Raisi, ki ga organizacija Amnesty International zaradi njegove vloge v pokolu obtožuje zločinov proti človečnosti," je dodal premier trenutno predsedujoče države Svetu EU-ja.

Zagotovil je, da se lahko Iranci pri tem vedno zanesejo na njegovo razumevanje in podporo.
Poudaril je, da si zaslužijo demokracijo, svobodo in človekove pravice in da jih mora mednarodna skupnost podpirati. "Iranski režim mora odgovarjati za kršitve človekovih pravic, mednarodna skupnost pa mora biti pri tem odločnejša," je še dejal Janša.

60-letni Raisi je bil za novega iranskega predsednika izvoljen pred približno enim mesecem. Pripadnik skrajnega konservativnega tabora, ki ne zaupa Zahodu, bo avgusta na položaju nasledil zmernega politika Hasana Rohanija. ZDA in več zahodnih nevladnih organizacij novoizvoljenemu predsedniku očitajo kršitve človekovih pravic med dolgoletno kariero v sodstvu, tudi za pokol leta 1988.

Iransko zunanje ministrstvo zahteva pojasnila od slovenske vlade