Za nedeljo so vremenoslovci napovedali
Za nedeljo so vremenoslovci napovedali "urnebes" nad Slovenijo. Foto: BoBo

Nevihtna linija se je čez osrednjo Slovenijo pomaknila proti zahodu. Na Agenciji RS za okolje ob tem opozarjajo, da se ozračje še ni umirilo. "Močna nevihta je nastala v okolici Celja in se počasi pomika proti zahodu," so malo po 16. uri prek Twitterja opozorili na Arsu. Ljudi, ki se gibljejo na prostem, zaradi nevarnosti udara strel pozivajo, naj spremljajo radarsko sliko. Opozorili so tudi na možnost naraščanja hudourniških vodotokov v delu Štajerske in Koroške, kjer se pojavljajo stacionarne nevihte z dolgotrajnejšimi nalivi.

Vremenska napoved

Vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Medtem iz več krajev že poročajo o težavah. Na območju Kočevja je zalilo več kleti, gasilci pa so posredovali tudi v več krajih na Štajerskem. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah gasilci posredovali sedemkrat, pri tem pa so občanom pomagali pri pokrivanju odkritih streh, črpanju vode iz kleti in s cest odstranjevali podrta drevesa. Lokalni gasilci so v dveh primerih v občini Pesnica razžagali podrti drevesi in ju odstranili s cestišč.

Na območju Maribora so gasilci izvedli sedem intervencij, v katerih so občanom pomagali pri pokrivanju odkritih streh, črpanju vode iz kleti in s cest odstranjevali podrta drevesa. O odstranjevanju posamičnih podrtih dreves poročajo še iz občin Duplek in Ruše, v Slovenski Bistrici pa so gasilci v dveh primerih pomagali pri črpanju vode iz poplavljenih kleti.

V Lahomnem v občini Laško se je zamašil zbirni jašek meteorne vode, kar je povzročilo zatekanje vode v kotlovnico stanovanjske hiše. Prostovoljni gasilci iz Laškega so na kraju preusmerili tok vode in odprli pokrov jaška, omogočili odtekanje vode ter odstranili mulj, travo in kamenje, še navaja uprava za zaščito in reševanje.

Z novim tednom prihaja zjasnitev

Popoldne in zvečer bo sicer po napovedih vremenoslovcev spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami in nevihtami. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 27, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

Ponoči bodo padavine postopno povsod ponehale, začelo se bo jasniti. V ponedeljek proti jutru bo ponekod po nižinah nastala kratkotrajna megla. Na Arsu za prihodnji teden napovedujejo stabilnejše poletno vreme.

V ponedeljek bo na Primorskem pretežno jasno, drugje občasno zmerno oblačno. Ponekod bo še pihal severovzhodnik, na Primorskem šibka burja. Jutranje temperature bodo od 15 do 20, na severozahodu okoli 12, najvišje dnevne od 25 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija.

V torek bo večinoma sončno, popoldne bo v notranjosti Slovenije nastalo nekaj ploh in neviht, napovedujejo na Arsu.