Petkovi kolesarji proti vladi protestirajo že 70. petek zapored. Tokrat so se odpravili na vrh Triglava. Foto: Protestna ljudska skupščina
Petkovi kolesarji proti vladi protestirajo že 70. petek zapored. Tokrat so se odpravili na vrh Triglava. Foto: Protestna ljudska skupščina

"Triglav je simbol celotne družbe v Sloveniji in zgodovinsko gledano tudi pomemben simbol upora. Pripada ljudem in ne politiki. Zlorabe narave in gora ter državnih simbolov za politikantstvo ne bomo dovolili. Tako kot oblast, tudi Triglav pripada ljudstvu in ne politikom," so v Protestni ljudski skupščini zapisali v sporočilu za javnost.

Poudarili so, da s protivladnimi akcijami vztrajajo že 70. teden zapored in da so tokrat z osvojitvijo najvišjega slovenskega vrha simbolično izrazili nezadovoljstvo velike večine prebivalk in prebivalcev nad trenutno politično situacijo. Vlada niza "katastrofalne neuspehe in zlorabe", zato zahtevajo predčasne volitve, ki "edine lahko zaustavijo uničevanje pravne države in razgradnjo parlamentarne demokracije v Sloveniji", so zapisali.

Sorodna novica Petkovi kolesarji na Kredarici srečali Janšo in Hojsa, padle so ostre besede

Protestniško kolo s prečrtano svastiko

Na vrh Triglava so prinesli tudi prepoznavno kolo s prečrtano rumeno-modro svastiko, ki na petkovih protestih praviloma ne manjka. Protest in upor sta demokratična pravica, so opozorili. Ker se z delom vlade po javnih raziskavah ne strinja večina Slovencev, po njihovem mnenju nasprotovanje vladi presega delitve na "levo in desno, na mesta in podeželje, na premožne in socialne ogrožene".

Po njihovem mnenju vlada ni prevzela odgovornosti glede zakona o vodah, pred začetkom šole še ni jasno, kako bo v letošnjem šolskem letu zagotovila varno in kakovostno izobraževanje, nadaljevala je z napadi na medije, predvsem STA in RTV Slovenijo, in okrepila pritiske na delovanje policije ter še vedno ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev, s čimer ruši vladavino prava. Prav tako je Slovenija med državami z najnižjim zaupanjem v cepljenje v Evropski uniji, so našteli.

"Oblast ljudstvu, volitve zdaj," zahtevajo petkovi kolesarji. Foto: Protestna ljudska skupščina

Kritika vlade, pa tudi opozicije

Petkovi kolesarji sporočajo, da ne bodo pozabili delovanja političnih strank v zadnjem letu in pol. "SMC-ju niti s preimenovanjem ne bo uspelo prikriti svojega sodelovanja s fašistoidno vlado Janeza Janše. Podobno velja za NSi, ki želi ustvarjati pretvezo, da so sredinska stranka, medtem ko so v resnici glavni zavezniki in najbolj zvesti podporniki Janeza Janše in njegovih fašističnih taktik," so zapisali.

Na drugi strani so kolesarji kritični tudi do opozicije. "Nikakor ni sprejemljivo, da se usmerjajo v predvolilne kampanje za nabiranje glasov in medsebojna rivalstva. Če so dejansko prava in odgovorna opozicija, od njih pričakujemo usklajeno in odločno ukrepanje: proaktivno preprečevanje škodljivih potez trenutne vlade, predvsem pa maksimalni angažma pri vlaganju nezaupnic, preiskav, tožb in vseh ostalih zakonskih sredstev z enotnim ciljem, da se zagotovi 'volitve zdaj'", so kritično ost uperili tudi v opozicijo.

Kolesarji so napovedali, da bodo simboličnemu protestu na Triglavu navkljub, kot se za petek spodobi, tudi danes od 19. ure dalje na Trgu republike v Ljubljani poganjali pedale za padec vlade.