Premier Janez Janša je petkovim kolesarjem na besedne napade odgovoril z nasmehom, je razvidno z videoposnetka, ki so ga objavili protestniki. Foto: Piščalka, zajem zaslona
Premier Janez Janša je petkovim kolesarjem na besedne napade odgovoril z nasmehom, je razvidno z videoposnetka, ki so ga objavili protestniki. Foto: Piščalka, zajem zaslona

Predstavniki t. i. kolesarskega protestniškega gibanja, ki ob petkih protestirajo proti aktualni oblasti v središču Ljubljane in tudi ponekod drugje, so se v petek odpravili na Triglav. To je bil že 70. petkov protivladni protest. Na Kredarici so nato srečali predsednika vlade Janeza Janšo in notranjega ministra Aleša Hojsa, ki sta se prav tako pripravljala na vzpon na najvišji slovenski vrh.

Začeli so ju snemati, vanju so uprli svetilko in ju začeli spraševati in obtoževati. Po prvi izmenjavi besed med protestniki in premierjem Janšo jim je ta zabrusil, kar je slišati na začetku posnetka: "Nisem pa vedel, da ima Polje danes dan odprtih vrat." Sledil je plaz ostrih besed protestnikov.

Janši in Hojsu so namenili več kritičnih, nekateri pa tudi žaljivih besed. Janši so med drugim očitali, da je zdrahar, da je ukradel demokracijo in ga vprašali, kaj ima povedati ljudem, ki so mu z zavrnitvijo novele zakona o vodah na referendumu izrekli nezaupnico.

Kolesarska zastava na 70. protivladnem protestu zavihrala na Triglavu

Nasmeh in molk premierja

Janša se je polemiki s protestniki izognil oziroma jim je odgovoril z nasmehom in molkom, s Hojsom pa so izmenjali nekaj besed. Nato sta Janša in Hojs odšla. Kot je slišati s posnetka, ki so ga protestniki objavili na družbenih omrežjih, so na poti na Triglav srečali tudi ministra za obrambo Mateja Tonina.

NSi: Protestniki so se neprimerno vedli

V NSi-ju so pojasnili, da je šel Tonin v petek na Triglav samostojno z ekipo z ministrstva za obrambo. Na poti navzgor je dohitel in prehitel protestnike, ki so mu ob tem izrekli nekaj žaljivk in se neprimerno vedli, so zapisali. Glede dogajanja na Kredarici pa so v stranki tvitnili, da za takšno brezobzirno vedenje ne v javnosti ne v politiki ne smemo imeti tolerance.

Premier Janša je danes na Twitterju zapisal, da "so osvojili vrh Triglava v čudovitem vremenu, razkužili skale in Aljažev stolp po včerajšnji kontaminaciji ter opravili gorniški triglavski krst z našimi prijatelji iz Madžarske".

Nekateri mediji so poročali, da so morali Janšo in Hojsa na varno odpeljati s helikopterjem, a je generalni direktor policije Anton Olaj zatrdil, da so te informacije zavajajoče, je poročala TV Slovenija.

Premier Janša je bil na Triglavu v prostem času

V kabinetu predsednika vlade so za STA navedli, da je šel premier na Triglav z nekaterimi sodelavci v prostem času. Dogajanja na Kredarici za zdaj ne komentirajo. Direktor urada za komuniciranje Uroš Urbanija pa je na Twitterju dejanje protestnikov označil za primitiven napad.

Tea Jarc: Žaljiv je bil Janša

Medtem je ena od aktivistk Tea Jarc, katere glas slišimo na posnetku, navedla, da jo je eden od nasprotnikov protestniškega gibanja udaril. Za medij N1 je tudi pojasnila, da je bil Janša tisti, ki je bil na Kredarici žaljiv, saj jim je takoj na začetku srečanja zabrusil: "Nisem pa vedel, da ima Polje danes dan odprtih vrat."

Na Kredarici besedni obračun protestnikov z Janšo