Foto: Reuters
Foto: Reuters

ZDA pospešujejo prizadevanja za evakuacijo z letališča v Kabulu, saj zlasti v njegovi okolici vlada kaos. Gneča je bila usodna za več ljudi, z enega od vhodov na letališče poročajo o strelskem incidentu, v katerem je neznani napadalec začel streljati na afganistanske vojake, ki so se tako kot tudi navzoči tuji vojaki odzvali s streljanjem. Afganistanski vojak je umrl pod streli napadalca, več pa je bilo ranjenih, je sporočilo ameriško centralno poveljstvo.

Sorodna novica Afganistance, ki želijo vstopiti v Turčijo, pričakajo zid, rovi, bodeča žica

Ameriški predsednik Joe Biden je potrdil, da potekajo pogovori z voditelji drugih držav o preložitvi roka za umik ameriških enot, ki je določen za 31. avgust, a izrazil je upanje, da ga ne bo treba podaljšati. Predsednik ZDA je dodal, da bodo pomagali tudi afganistanskim zaveznikom in ranljivim Afganistancem, kot so aktivistke in novinarji.

Tuje države skušajo čim hitreje evakuirati svoje državljane in Afganistance, ki jim želijo pomagati. Foto: Reuters
Tuje države skušajo čim hitreje evakuirati svoje državljane in Afganistance, ki jim želijo pomagati. Foto: Reuters

Talibani proti podaljšanju roka za dokončen umik

Tiskovni predstavnik talibanov Suhail Šahin je v pogovoru za britansko televizijo Sky News zavrnil možnost podaljšanja roka za dokončen umik tujih sil iz Afganistana, ki se bo iztekel konec avgusta. "Če bodo ZDA ali Združeno kraljestvo zahtevali dodaten čas za nadaljevanje evakuacije, je odgovor ne. Ali pa bodo posledice," je poudaril. Dodal je, da bo podaljšanje roka za evakuacijo pomenilo podaljšanje okupacije, "čeprav ni potrebe za to".

Dva vira pri talibanskih upornikih sta medtem za francosko tiskovno agencijo AFP sporočila, da talibani prav tako ne bodo predstavili nove afganistanske vlade, dokler ZDA ne bodo končale umika svojih sil iz Afganistana.

V streljanju v Kabulu ob letališču ubit policist

ZDA v enem dnevu evakuirale 16.000 ljudi

ZDA so sporočile, da so v zadnjih 24 urah z letališča Hamida Karzaja v Kabulu odpeljale okoli 16.000 ljudi, Združeno kraljestvo pa 1300. Ameriški Pentagon dodaja, da so od julija skupno iz Afganistana prepeljali 42.000 ljudi, od tega 37.000, odkar se je pred dobrim tednom dni tik pred prevzemom oblasti s strani talibanov začela intenzivna evakuacija.

Ameriški predsednik Biden, ki se spopada s številnimi očitki zaradi kaotične evakuacije po bliskovitem napredovanju talibanov in njihovem prevzemu oblasti, je dejal: "Toliko ljudi ni mogoče evakuirati brez bolečin in pretresljivih slik, ki jih vidite. Bomo videli, kaj lahko naredimo."

Medtem ko ameriške sile nadzirajo samo letališče, pa talibani nadzirajo okolico. Biden je dejal, da so bili talibani
Medtem ko ameriške sile nadzirajo samo letališče, pa talibani nadzirajo okolico. Biden je dejal, da so bili talibani "kooperativni" glede povečanja prostora okoli letališča. Foto: EPA

Britanski premier Johnson bo posredoval na vrhu G7

Britanski premier Boris Johnson bo na torkovem vrhu skupine najrazvitejših držav G7 predsednika ZDA Bidna pozval k podaljšanju roka za evakuacijo državljanov zahodnih držav in njihovih tamkajšnjih sodelavcev iz Afganistana.

Evakuacije iz afganistanske prestolnice Kabul bodo po 31. avgustu mogoče samo, če jih bodo še naprej podpirale ZDA, je za Sky News povedal državni sekretar na britanskem obrambnem ministrstvu James Heappey.

"Mislim, da mora biti vsem jasno, da ne gre samo za razpravo med voditelji skupine G7, to bo razprava s talibani," je še opozoril. "Talibani bodo lahko izbirali, ali bodo sodelovali z mednarodno skupnostjo in pokazali, da želijo biti del mednarodnega sistema. Lahko pa se obrnejo stran in rečejo, da podaljšanje ni mogoče," je pojasnil državni sekretar na britanskem ministrstvu.

Stanje na letališču je kaotično. Zjutraj je bil v streljanju ubit en policist. Foto: Reuters
Stanje na letališču je kaotično. Zjutraj je bil v streljanju ubit en policist. Foto: Reuters

Da je nujno evakuacije iz Afganistana nadaljevati po 31. avgustu, je danes menil tudi francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. "Skrbi nas rok, ki so ga ZDA postavile pri 31. avgustu. Za dokončanje operacij v teku je potreben dodaten čas," je novinarjem dejal v letalskem oporišču v Združenih arabskih emiratih, kjer je Francija vzpostavila zračni most za ljudi, ki jim umika iz Afganistana.

Rusija opozarja pred državljansko vojno v Afganistanu

Rusija je medtem opozorila, da v Afganistanu obstaja "tveganje vnovične državljanske vojne".

"Seveda se nihče ne namerava vmešavati v te dogodke," je po srečanju voditeljev vojaškega zavezništva nekdanjih sovjetskih republik dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je priznal, da trenutne razmere pomenijo "dodatno nevarnost in grožnje".

Vse od vrnitve talibanov na oblast v Afganistanu Rusija do njih zavzema spravljiv ton, češ da pošiljajo pozitivne signale o svojem načinu vladanja. Moskva pa je obenem zaskrbljena za varnost v nekdanjih sovjetskih republikah v Srednji Aziji, ki mejijo tako na Afganistan kot na Rusijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo opozoril pred tem, da bi v srednjeazijske države in nato v Rusijo iz Afganistana pod krinko beguncev vstopali skrajneži.

Do kdaj bo trajala evakuacija?

Dodatni varnostni ukrepi, tudi v Rusiji

O trenutnem stanju v Afganistanu so na virtualnem srečanju razpravljali voditelji držav članic Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti, vojaškega zavezništva več nekdanjih sovjetskih republik.

Kot je po srečanju sporočil generalni sekretar skupine Stanislav Zas, so sprejeli odločitev o sprejemu dodatnih ukrepov za okrepitev varnosti v državah članicah, ki vključujejo Rusijo, Armenijo, Belorusijo, Kazahstan, Kirgizijo in Tadžikistan. Peskov je pojasnil, da jih bodo uvedli do 16. septembra.

Po vojaških vajah v Uzbekistanu in Tadžikistanu – sosedah Afganistana – so poleg tega zdaj te v začetku septembra predvidene še v Kirgiziji. Zas je o razmerah v Afganistanu še dejal, da obžalujejo počasnost talibanov pri oblikovanju vlade. Omenil pa je nekatere "pozitivne izjave talibanov glede notranje in zunanje politike".

Talibani: Poslali smo borce v dolino Pandžšir

Talibani so v nedeljo sporočili, da je več sto njihovih borcev na poti v dolino Pandžšir, enega redkih delov države, ki še ni pod njihovim nadzorom. Tam se njihovi nasprotniki pripravljajo na dolgotrajen spopad, če jih talibani ne bodo vključili v pogajanja o oblikovanju vlade.

Potem ko so talibani prevzeli oblast v Afganistanu, se je ponekod začel krepiti odpor proti njim. Med drugim so se v Pandžširju, ki leži severno od Kabula, začeli zbirati nekdanji pripadniki afganistanskih sil.

Protitalibanske sile, združene v Nacionalni odporniški fronti (FNR), so sporočile, da je po prihodu talibanov na oblast v Pandžšir prišlo več tisoč ljudi.

FNR vodi Ahmad Masud, sin slovitega poveljnika upornikov proti talibanski vladavini Ahmada Šaha Masuda, ki je bil ubit 9. septembra 2001. Zbrati želi 9000 mož za boj proti talibanom, so sporočili. Tiskovni predstavnik FNR Ali Majzam Nazri je povedal, da se pripravljajo na "dolgotrajen spopad s talibani", če jih ti ne bodo vključili v pogajanja o oblikovanju vlade.

Talibani so se po navedbah ruskega veleposlanika v Kabulu sicer pripravljeni pogajati s svojimi nasprotniki v Pandžširju.

Sassoli: Slovenija ne more narekovati, kaj naj stori EU