Protest kmetov na 59. kmetijskem sejmu Agra v Gornji Radgoni. Foto: BoBo
Protest kmetov na 59. kmetijskem sejmu Agra v Gornji Radgoni. Foto: BoBo

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je po protestni vožnji okoli 60 traktoristov po Gornji Radgoni ministru prebral zahteve kmetov. Ti se ne strinjajo s predlogom strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027.

Sorodna novica Bitka za kmetijske subvencije in ustrezne pogoje pridelave hrane

Kmetje poudarjajo, da mora slovensko kmetijstvo temeljiti na trajnostni družinski kmetiji, ki daje socialno, okoljsko in gospodarsko varnost družini. Zahtevajo jasno opredelitev pravega kmeta, upravičenca do sredstev skupne kmetijske politike in da se kmetijstvu namenjeni denar v celoti obdrži v kmetijstvu. Nasprotujejo tudi prenosu 150 milijonov evrov sredstev iz prvega stebra neposrednih plačil v drugi steber kmetijske politike, kjer je denar za projekte in naložbe.

Od ministrstva zahtevajo, da zagotovi dodatnih 150 milijonov evrov iz nacionalnih sredstev ali drugih virov, ker je kmetijstvo temelj razvoja vsega preostalega gospodarstva in turizma. Zahtevajo tudi omejitev dohodkovnega plačila za trajnost, torej plačilnih pravic na 100.000 evrov, in začetek postopnega zniževanja plačil nad 60.000 evrov. Pri naložbenih ukrepih zahtevajo uvedbo pavšalnih zneskov ter obvezno izenačitev pravnih in fizičnih oseb pri najvišjem mogočem prejetem znesku na programsko obdobje na 500.000 evrov.

Kmetje na sejmu Agra izvedli protest
Ali še želite imeti slovenskega kmeta, politike sprašuje eden od transparentov. Foto: BoBo
Ali še želite imeti slovenskega kmeta, politike sprašuje eden od transparentov. Foto: BoBo

Minister razume predloge kmetov

Pričakujejo več podpore za mlade kmete, dovolj denarja za medgeneracijsko sodelovanje, jasna izhodišča za osnovne definicije in izračune za plačila, da jih bodo znali primerno ovrednotiti, pa tudi realne pogoje pri ukrepih za ekološko kmetovanje in dovolj denarja za blaginjo živali.

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je kmetom dejal, da razume njihove predloge. Zagotovil je, da odgovori na vprašanja oziroma odločitve ne bodo politični, pač pa sprejeti na podlagi dejanskih kazalnikov in izračunov. "Zato je zelo pomembno, da o strateškem načrtu skupaj iščemo rešitve, in obljubim vam, da se bomo usklajevali, če bo potrebno, do zadnjega diha," je sklenil Podgoršek. Zatem sta z Medvedom odšla na predstavitev rezultatov javnega posvetovanja o strateškem načrtu skupne kmetijske politike.

Sindikat so podprli tudi na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije z besedami, da potrebujemo strateški načrt, ki bo kmeta in kmetijo postavil na prvo mesto, saj si bomo le tako lahko zagotovili hrano in obdelano podeželje.

Pridobili bodo rejci drobnice, izgubili poljedelci. Foto: Pixabay
Pridobili bodo rejci drobnice, izgubili poljedelci. Foto: Pixabay

Nasprotovanje finančni perspektivi

Kmečke organizacije za prihodnjo finančno perspektivo nasprotujejo predvidenemu prenosu 150 milijonov evrov iz 1. stebra neposrednih plačil na 2. steber, kjer je denar za projekte in naložbe. Z branjenjem neposrednih plačil želijo ohranjati dohodkovno stabilnost. Na račun tega pa bo manj denarja za razvoj. Pogovore o tem bodo nadaljevali na sejmu AGRA, je za Radio Slovenija poročala Jernejka Drolec.

Minister za kmetijstvo Podgoršek ne želi političnih odločitev o strateškem načrtovanju, te morajo temeljiti na dejstvih, kljub temu so možnosti odprte. "Agrarni ekonomisti biotehniške fakultete bodo pripravili nekaj študij na podlagi premeščanja nič, 50 milijonov in tako naprej, ravno tako za proizvodno vezana plačila," je dejal minister. Do teh naj bi bile upravičene samo tri dejavnosti: proizvodnja mleka v hribovskih območjih, reja govejega mesa in reja krav dojilj.

Sorodna novica S Sopotnikom satelitsko spremljanje pašnikov, polj, sadovnjakov ...

Do zdaj različna neposredna plačila za njive in za travinje bodo v prihodnje enotna na hektar, zato bodo izgubili poljedelci, največ pa pridobili rejci drobnice. Po novem bodo 25-odstotni delež neposrednih plačil zavzemala podnebno-okoljska plačila za izvajanje določenih okoljskih nadstandardov, ki pa bodo lahko dostopna, pojasnjuje Luka Juvančič, agrarni ekonomist z biotehniške fakultete. "S shemo za okolje in podnebje lahko "rešujemo" tudi izpade prihodkov iz neposrednih plačil v tistih sektorjih, kjer z uvedbo enotnega neposrednega plačila izgubijo, denimo v poljedelstvu."

Člani sindikata kmetov Slovenije, ki želijo s traktorskim protestom uveljaviti svoje interese, bodo na sejmu Agra lahko sodelovali v razpravi o strateškem načrtu in svoje argumente soočili z ekonomsko utemeljenimi argumenti glede razporeditve sredstev kmetijske politike v prihodnje. O tem, koliko bodo kmetije dolgoročno odvisne od subvencij, pa bodo odločali deležniki sami, in ne ministrstvo za kmetijstvo ali ekonomisti.

Na sejmu Agra protest kmetov