Navijači slovenske nogometne reprezentance so si oddahnili tik pred iztekom prvega polčasa, ko je Sandi Lovrič izkoristil enajstmetrovko. Foto: Reuters
Navijači slovenske nogometne reprezentance so si oddahnili tik pred iztekom prvega polčasa, ko je Sandi Lovrič izkoristil enajstmetrovko. Foto: Reuters
Dvanajsti nastop in tretji gol za Slovenijo. Sandi Lovrić je odločil tudi tekmo 1. kroga kvalifikacij proti Hrvaški, ko je zadel v 15. minuti. Foto: www.alesfevzer.com
Dvanajsti nastop in tretji gol za Slovenijo. Sandi Lovrić je odločil tudi tekmo 1. kroga kvalifikacij proti Hrvaški, ko je zadel v 15. minuti. Foto: www.alesfevzer.com

Nič ni bilo od hitrejše in nevarnejše Slovenije, ki si jo je zamislil selektor Matjaž Kek. Malta bi v 33. minuti skoraj povedla po napaki vratarja Jana Oblaka, a je kapetanu še uspelo zadržati žogo tik pred črto. Najstrožja kazen ob izteku 1. polčasa je bila po mnenju Maltežanov dosojena prestrogo, a je na koncu odločila tekmo.

Dva od treh strelov z bele točke!

V vse bolj živčni tekmi je imel Andraž Šporar priložnost, da v 88. minuti z drugo 11-m dokončno odloči tekmo 5. kroga kvalifikacij v skupini H, a je kapetan Malte ubranil njegov slab strel.

Na koncu je bilo razmerje strelov v okvir vrat 3:1 za Slovenijo, v poskusih strelov 12:4, posest žoge pa zgolj 52:48 za gostitelje.

Kek: Zmaga se piše, vse ostalo se pozablja

Zmaga se piše, vse ostalo se pozablja. To pa je tudi edino pomembno. Vemo pa, da ni bilo dobre igre, saj nisem nor. Zaslužena zmaga, a zelo težka.

Selektor Matjaž Kek

"Zgodilo se je tisto najpomembnejše, da so zmagali. Bilo je kar veliko stvari, ki bi jih morali narediti bolje, a je bila večraj in danes prisotna že kar pretirana nervoza. Hvala tudi občinstvu ‒ za aplavz v 70., 75. tekmi, ko nismo izgledali dobro. Zmaga se piše, vse ostalo se pozablja. To pa je tudi edino pomembno. Vemo pa, da ni bilo dobre igre, saj nisem nor. Zaslužena zmaga, a zelo težka," je po drugi zmagi v kvalifikacijah razplet tekme pospremil Matjaž Kek.

Slovenija je v petih od 10 krogov osvojila sedem točk in trenutno drži tretje mesto v skupini H. Zmagovalec skupine se neposredno uvrsti na prvenstvo v Katarju, drugouvrščenega pa čakajo dodatne kvalifikacije.

Lovrić z bele točke priigral zmago nad Malto

Nenatančni streli Slovencev

Prva priložnost za Slovenijo se je ponudila v 13. minuti po kombinaciji na desni strani, ko je po predložku Stojanoviću z glavo streljal Šeško, ki pa je zgrešil okvir vrat Malte.

V 24. minuti je Slovenija znova zapretila po desni. Slabo izbita podaja Stojanovića je prišla do Lovrića, ki je silovito poskušal z diagonalnim strelom, a je malteška obramba nevaren poskus zbila v kot.

Napaka Oblaka skoraj osrečila Malto

V 33. minuti bi Malta skoraj povedla, in to po napaki kapetana Jana Oblaka. Gostje so zaigrali podjetneje in začeli s svojimi poskusi. Joseph Mbong je udaril z dobrih 20 metrov, Oblak pa strela ni zadržal, žoga mu je ušla, a Škofjeločan jo je s skokom še zadržal tik pred golovo črto.

Ob izteku polčasa 11-m za Slovenijo

Kljub bledi in nepodjetni igri je Slovenija povedla tik pred odmorom. Ob kotu z leve strani je malteški branilec Pepe nad Mihom Mevljo naredil prekršek za najstrožjo kazen. K beli točki je pristopil Sandi Lovrić, ki je umirjeno in z neubranljivim strelom v levi zgornji kot ukanil gostujočega kapetana Henryja Bonella. 1:0 za Slovenijo!

Drugi polčas je prinesel še bolj zaspano igro Slovencev. Malta je vse pogostejše prihajala na nasprotno stran, v 65. minuti pa je po poigravanju Paula Mbonga tudi izenačila, a je bil gol takoj razveljavljen zaradi prepovedanega položaja.

Menjave so več poživitve prinesle gostom, medtem ko je igra Slovenije bila še naprej jalova. Drugega strela v okvir vrat Malte kar ni in ni bilo, medtem ko so na drugi strani rdeče-beli nekajkrat zapretili vsaj s poskusi napada.

Kapetan Malte ubranil 11-m Šporarju

Nerazpoloženost Slovenije je potrdila 88. minuta. Cain Attard je bil pregrob z Mihom Zajcem in sodnik Andris Treimanis iz Litve je drugič pokazal na belo točko za gostitelje. Tokrat je k izvajanju 11-m pristopil rezervist Andraž Šporar, ki pa s premedlim strelom ni ukanil kapetana Malte Bonella, ki je ubranil strel in ohranil izid 1:0.

Štiri menjave v začetni postavi

Sorodna novica Stojanović zadel za točko proti Slovakom

V primerjavi s sredno začetno postavo proti Slovaški je Matjaž Kek naredil štiri spremembe. V obrambi je namesto Mihe Blažiča začel Jaka Bijol, ki kot osrednji branilec igra pri CSKA-ju. Po prestani kazni se je vrnil Jasmin Kurtić, ki pa mu je na sredini igrišča družbo delal Adam Gnezda Čerin. Pred tremi dnevi sta navezo osrednjih vezistov sestavljala Leo Štulac in Miha Zajc.

Jasmin Kurtić se je po kazni (zaradi kartonov) vrnil v slovensko enajsterico, počivati pa je moral Josip Iličić, ki bo tako spočit za torkov obračun s Hrvaško v Splitu. Foto: www.alesfevzer.com
Jasmin Kurtić se je po kazni (zaradi kartonov) vrnil v slovensko enajsterico, počivati pa je moral Josip Iličić, ki bo tako spočit za torkov obračun s Hrvaško v Splitu. Foto: www.alesfevzer.com

Zaradi nabranih kartonov tekmo z Malto izpušča Josip Iličić, katerega mesto prevzema Damjan Bohar, ki je v napadalnem kvartetu kombiniral s triom Sandi Lovrić-Jan Mlakar-Benjamin Šeško.

Po dveh bledih tekmah sledi Hrvaška

Selektor Kek je na igrišče vnovič postavil napadalno usmerjeno enajsterico. V primerjavi z dvobojem s Slovaško (1:1) si je želel videti boljšo, predvsem pa hitrejšo igro na sredini igrišča, a slovenska nogometna realnost na prvih dveh septembrskih tekmah ni izpolnila selektorjevih pričakovanj.

V torek sledi že 6. krog kvalifikacij, ko bo Slovenija gostovala v Splitu pri Hrvaški. Hrvati se želijo oddolžiti za poraz v Ljubljani v 1. krogu. Od navijaškega spektakla na Poljudu ne bo veliko, saj na tribunah zaradi protikoronskih ukrepov ne sme biti gostujočih navijačev.


Sorodna novica Proti Malti Kek napoveduje hitrejšo igro, podcenjevanja ne bo

KVALIFIKACIJE ZA SP 2022

Skupina H

SLOVENIJA ‒ MALTA 1:0 (1:0)
4.571 gledalcev; Lovrić 45./11-m)
Šporar je v 88. minuti zapravil 11-m, obramba Bonella.

Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Bijol, Stojanović, Kurtić, Gnezda Čerin, Bohar (61./Črnigoj), Lovrić (71./Stanković), Mlakar (61./Zajc), Šeško (71./Šporar).

Malta: Bonello, Shaw, Pepe, Muscat, Attard, Caruana (80./Pisani), Teuma, Corbolan (46./Camenzuli), J. Mbong (73./Gambin), Satariano /58./Montebello), Dimech (58./P. Mbong).

Sodnik: Andris Treimanis (Latvija)


CIPER – RUSIJA 0:2 (0:1)
Erohin 6., Žemaletdinov 55.

SLOVAŠKA - HRVAŠKA 0:1 (0:0)
Brozović 86.

Lestvica:                             
RUSIJA           5  3 1 1 8:4 10 točk 
HRVAŠKA          5  3 1 1 5:1 10      
SLOVENIJA        5  2 1 2 4:4  7      
SLOVAŠKA         5  1 3 1 5:5  6      
MALTA            5  1 1 3 6:9  4      
CIPER            5  1 1 3 1:6  4