Foto: EPA
Foto: EPA

Obsežni dokument, ki so ga izdale za izobraževanje pristojne talibanske oblasti, prav tako odreja, da študentke poučujejo le ženske. Če to ni mogoče, jih lahko začasno poučujejo tudi "starejši moški" dobrega značaja, poroča AFP.

Ženske morajo učilnico po koncu ure zapustiti pet minut prej kot moški, da se pred učilnicami ne družijo, nato pa morajo ostati v čakalnici, dokler njihovi moški kolegi ne zapustijo stavbe. Odlok velja za zasebne fakultete in univerze.

Neimenovani univerzitetni profesor je za francosko tiskovno agencijo AFP navodila komentiral kot praktično težko izvedljiva, češ da nimajo dovolj profesoric ali razredov za ločevanje deklet. Obenem pa je vseeno izrazil zadovoljstvo, da dekleta sploh smejo obiskovati univerzo.

Med prvo vladavino talibanov v Afganistanu, ki je trajala pet let in se je končala po ameriškem napadu na državo leta 2001, so bile dekleta in ženske večinoma izključene iz izobraževanja, saj so v državi veljala izjemno stroga pravila. Ženske so dom lahko zapustile zgolj v spremstvu moža ali moškega sorodnika, učilnice pa so bile popolnoma ločene po spolu. Zunaj svojega doma so morale nositi burko, pokrivalo, ki jim je popolnoma zakrivalo obraz, tudi oči.

V novih predpisih, ki so jih talibani izdali v soboto, zahtevajo, da ženske nosijo nikab, ki v nasprotju z burko ne prekriva oči. Kot piše AFP, so v zadnjih letih burke in nikabi v glavnem izginili z ulic Kabula, vendar so ostali pogosti v manjših afganistanskih mestih.

Odkar so bili talibani nazadnje na oblasti, se je stopnja vpisa na univerzo močno povečala, zlasti med ženskami, še piše AFP.

Sorodna novica "Z afganistansko vojno je oživela tradicija imperialističnega feminizma"

Talibani: Zavzeli smo tudi Pandžšir

Talibani so medtem sporočili, da so zavzeli tudi pokrajino Pandžšir, ki je bila še zadnja od 34 afganistanskih pokrajin, ki ni bila pod njihovim nadzorom. "S to zmago je naša država rešena iz močvirja vojne," je dejal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid.

Prav tako so talibani pozvali nekdanje pripadnike afganistanskih sil, naj se jim pridružijo. Sporočili so tudi, da bodo na vsak napad proti svoji vladavini odločno odgovorili in napadov ne bodo več dopustili. Opozorili so, da bo vsakdo, ki bo poprijel za orožje in začel odpor, postal sovražnik talibanov.

Videoposnetki in fotografije na družbenih omrežjih prikazujejo talibanske borce v stavbi guvernerja v prestolnici pokrajine Bazarak, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Kljub temu pa nekateri uporniki trdijo, da talibani niso zmagali in da se bo boj v dolini Pandžšir nadaljeval.

Na tem goratem in težko dostopnem območju severno od Kabula so v zadnjih dneh potekali hudi boji med talibani in člani protitalibanske skupine Nacionalna odporniška fronta (NRF).

NRF, sestavljen iz protitalibanske milice in nekdanjih afganistanskih varnostnih sil, je pozno v nedeljo sicer priznal, da so imeli velike izgube na bojišču v Pandžširju, in pozval k prekinitvi ognja. Skupina je v nedeljo sporočila, da sta v spopadu umrla njen tiskovni predstavnik Fahim Dašti in poveljnik general Abdul Vudod Zara.

Ni jasno, kakšne so razmere v dolini Pandžšir. Foto: EPA
Ni jasno, kakšne so razmere v dolini Pandžšir. Foto: EPA

Vseeno pa nekateri uporniki trditve talibanov, da so uspešno zavzeli območje, zanikajo. "To ni res, talibani niso zajeli Pandžširja, zavračam talibanske trditve," je za BBC povedal tiskovni predstavnik NRF-ja.

Uporniki so v izjavi zagotovili, da so navzoči na strateških položajih po dolini in da se bo boj proti talibanom v Pandžširju nadaljeval.

Po talibanski razglasitvi zmage poziv k splošni vstaji

Le nekaj ur po tem, ko so talibani razglasili zmago, pa je vodja upornikov Ahmad Masud Afganistance pozval k splošni vstaji proti talibanom. "Pozivamo vas, da začnete splošno vstajo zaradi časti, svobode in ponosa naše domovine," je v zvočnem posnetku pozval vodja NRF-ja Masud, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ljudje se lahko bojujejo v kakršni koli obliki – bodisi z oboroženim bojem bodisi s protesti in dodal: "Vsak se lahko upre po svojih močeh in glasno vpije – ponižanja ne bomo nikoli sprejeli!"
Masud trenutnih razmer v Pandžširju ni komentiral.

Masud, sin znanega afganistanskega voditelja Ahmada Šaha Mansuda, ki je umrl v atentatu dva dni pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001, je sicer še v nedeljo sporočil, da se je s talibani pripravljen pogajati. Talibani se na to niso odzvali.

Iran je vojaško ofenzivo talibanov proti borcem v dolini Pandžšir odločno obsodil. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva je dejal, da so novice, ki prihajajo iz Pandžširja, "resnično skrb vzbujajoče".

Talibani trdijo, da so zmagali v Pandžširju