Bazoviškim junakom je venec položil tudi predsednik Borut Pahor. Foto: Mediaspeed/Sandi Fišer
Bazoviškim junakom je venec položil tudi predsednik Borut Pahor. Foto: Mediaspeed/Sandi Fišer

Ferdo Bidovec, Fran Marušič, Zvonimir Miloš in Alojz Valenčič so 6. septembra 1930 po končanem 1. tržaškem procesu na gmajni pri Bazovici padli pod streli fašistov. V Kranju v čast in spomin bazoviškim žrtvam, štirim mladim slovenskim domoljubom, ki so se uprli fašističnemu zatiranju ter se borili za ohranitev slovenske identitete in za svobodno življenje, zato vsako leto pripravijo spominsko slovesnost ob prvem antifašističnem spomeniku v Evropi.

Ta v Prešernovem gaju stoji že od leta 1930, so na kranjski občini zapisali v sporočilu za javnost. Goste in udeležence sta pozdravila župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in župan občine Sovodnje ob Soči Luka Pisk. S polaganjem venca pa se je padlim junakom poklonil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V Prešernovem gaju stoji najstarejši spomenik antifašizmu v Evropi, v spomin bazoviškim junakom so ga postavili leta 1930. Foto: Mediaspeed/Sandi Fišer
V Prešernovem gaju stoji najstarejši spomenik antifašizmu v Evropi, v spomin bazoviškim junakom so ga postavili leta 1930. Foto: Mediaspeed/Sandi Fišer

Od upora do svobode

"V Kranju smo danes s ponosom mesto kulture, ki jo lahko tudi po zaslugi bazoviških junakov živimo in ustvarjamo v slovenskem jeziku. Prav upor je tisti, ki je porodil svobodo slovenstva: bazoviški junaki so simbol upora proti fašistični in nacistični ideologiji, ki se je nato nadaljeval skozi narodnoosvobodilni boj, nazadnje pa udejanjil leta 1991, ko smo se enotno izrekli za samostojno državo. Takrat smo se zavezali demokraciji, vrednotam, etiki, spoštovanju človekovih pravic. Danes smo na točki, ko moramo na ravni Evrope nujno spet premisliti te temelje in jih še nadgraditi. Ker čeprav se dogodki iz leta 1930 odmikajo, je ideja boja za osnovne pravice danes žal še kako aktualna. To vsekakor ni spodbudna novica, saj bi morali v teh desetletjih preseči osnovna razhajanja. Stabilna družba prihodnosti je lahko le družba znanja in etike. Bodimo boljši. Sledimo modrosti, odločnosti in pogumu, ki so jih kljub mladosti premogli bazoviški junaki," je v nagovoru pozval župan Kranja Rakovec.

Župan občine Sovodnje ob Soči Luka Pisk pa je nadaljeval: "Slovenci v Italiji se še naprej borimo za naše pravice, čeprav jih zagotavljajo zakoni. Ne smemo pa nikoli mimo ugotovitve, da so za naše udobno življenje v prvi vrsti zaslužni naši borci in partizani, ki so se podali dobesedno v smrt za ohranitev našega naroda, kulture in jezika. Kaj bi bilo s Slovenci v naših krajih brez pogumne peščice mož, si danes težko predstavljamo, zato se moramo klanjati vsem zaslužnim ženam in možem naše preteklosti, obenem pa ponosno in aktivno soustvarjati miroljubno, solidarno in pošteno družbo prihodnosti."

Sorodna novica 90 let od usmrtitev v Bazovici. "Ne smemo pozabiti, zakaj so dali življenje."

Številni obiskovalci

Po tradiciji so se slovesnosti udeležile zamejske in kranjske organizacije, ki ohranjajo narodnostne vrednote in spomin na predvojne in vojne žrtve v drugi svetovni vojni za svobodo slovenskega naroda: skupna delegacija obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji (SKGZ in SSO), predstavniki Društva TIGR ter Združenja borcev za vrednote NOB. Svečanosti so se udeležili tudi predstavniki domačega političnega, kulturnega in gospodarskega življenja ter številni drugi obiskovalci.

V kulturnem programu je nastopila ženska vokalna skupina DANICA iz občine Sovodnje ob Soči s pevovodjo Jano Drasič, dijakinja in dijak Gimnazije Kranj z recitacijama pesmi Srečka Kosovela, sodelovala pa je tudi častna straža tabornikov rodu Modri val in skavtov Slovenske zamejske skavtske organizacije, Zveza tabornikov Občine Kranj ter praporščaki.