Zati globusi veljajo za druge najpomembnejše nagrade v filmski industriji (takoj za oskarji), a so bili njihovi organizatorji v zadnjem času večkrat obtoženi diskriminatornih praks in različnih etičnih zdrsov. Foto: Reuters
Zati globusi veljajo za druge najpomembnejše nagrade v filmski industriji (takoj za oskarji), a so bili njihovi organizatorji v zadnjem času večkrat obtoženi diskriminatornih praks in različnih etičnih zdrsov. Foto: Reuters

Danes so sporočili, da v okviru prizadevanj za diverzifikacijo svojih vrst vključujejo 21 novih članov in članic, poroča Reuters. Število vključenih v združenje se je tako povečalo na 105. Med novimi člani je skoraj polovica žensk, šest pa je temnopoltih, je zapisano v izjavi HFPA-ja. 18 se jih identificira kot Azijcev, 12 kot Južnoameričani in devet kot osebe z Bližnjega vzhoda.

Sorodna novica Nemška novinarka po novem na čelu združenja, ki podeljuje zlate globuse

Združenje HFPA želi na ta način povrniti ugled zlatih globusov, ki so v zadnjem času deležni kritik. Nekateri studii in filmske zvezde so naznanili, da bodo bojkotirali te nagrade. Tom Cruise je celo vrnil svoje tri zlate globuse, gibanje Time’s Up, ki podpira žrtve spolnega nadlegovanja, pa je pritisnilo na združenje s pozivom, naj se temeljito preobrazi. Televizijska mreža NBC, ki je dolga leta v živo prenašala podelitve zlatih globusov, je sporočila, da v prihodnjem letu ne bo prenašala podelitve.

Poročila o etičnih pomanjkljivostih
V februarju je časopis Los Angeles Times v svoji reportaži razkril, da v celotni organizaciji ni niti enega temnopoltega novinarja, in pod vprašaj postavil etičnost članov. Od podjetij in ljudi, ki so bili v igri za nagrade, so denimo sprejemali brezplačna potovanja in darila.

Sorodna novica Zlati globusi z intenzivnejšimi prizadevanji, da se otresejo vse bolj klavrnega slovesa

Številna poročila o etičnih pomanjkljivostih in nedavno glasovanje, ki ni vključevalo temnopoltih članov, so na začetku tega leta spodbudili kritične besede, ki so se na zlate globuse zgrinjale z vsega sveta.

Želijo še razširiti svoje članstvo
HFPA je tedaj obljubil vrsto reform, vključno z različnostjo svojih članov in prepovedjo prejemanja daril. Odpravili so tudi pogoj, da morajo imeti člani HFPA-ja stalno prebivališče v južni Kaliforniji; odslej pride v poštev vsak kvalificiran novinar, ki živi v ZDA in piše za kak tuj medij. Zdaj so obljube začeli izpolnjevati, združenje pa namerava leta 2022 še razširiti svoje članstvo in upajo, da bo leta 2023 vnovič zaživela podelitev nagrad.