Že sama fasada slovenskega paviljona naj bi nakazovala usmeritev slovenskega razvoja. Foto: MMC RTV SLO
Že sama fasada slovenskega paviljona naj bi nakazovala usmeritev slovenskega razvoja. Foto: MMC RTV SLO

Expo 2020 je vrata obiskovalcem odprl 1. oktobra, takrat pa je zaživel tudi slovenski paviljon. Danes je sledila še posebna slovesnost, ki je njegovo odprtje še simbolično zaznamovala, hkrati pa je predstavljala tudi začetek pestrega šestmesečnega vsebinskega dogajanja. Ob ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo ter podpredsedniku slovenske vlade Zdravku Počivalšku, ki ima ob obisku Expa tudi pester program dvostranskih srečanj, se na svetovni razstavi mudi tudi prva delegacija podjetij, ki se predstavljajo v vsebinskem sklopu podnebje in biotska raznovrstnost.

Expo 2020 je vrata obiskovalcem odprl 1. oktobra. Foto: Facebook Slovenia at Expo
Expo 2020 je vrata obiskovalcem odprl 1. oktobra. Foto: Facebook Slovenia at Expo

Že sama fasada slovenskega paviljona naj bi nakazovala usmeritev slovenskega razvoja – zelena namreč simbolizira Slovenijo, slovensko naravo, slovensko gospodarstvo. "Prehod v nizkoogljično krožno gospodarstvo ni več le izbira, temveč je obveza za našo prihodnost," je poudaril Počivalšek in dodal, da to tudi priložnost za prehod v višjo gospodarsko rast, nove poslovne modele, trge, delovna mesta in tehnološki razvoj.

Slovenski paviljon na Expu 2020 krasijo zelena fasada, streha, izdelana iz slovenskega lesa, in voda, ki ponazarja slovensko bogastvo z vodami. Paviljon je tudi tehnološko napreden – obiskovalce pričakujejo interaktivna soba ter tako imenovani zelena in pametna soba s 360-stopinjskimi video projekcijami s področja turizma, naravne in kulturne dediščine ter znanstvenih dosežkov.

Vsi obiskovalci bodo dobili tudi nezamenljive žetone

Ob otvoritvi paviljona je minister predstavil tudi pionirski projekt Slovenije, plod sodelovanja Javne agencije SPIRIT Slovenija in Tehnološkega parka Ljubljana – digitalni spominki, ki jih bodo na slovenskem paviljonu delili vsem obiskovalcem. Ti predstavljajo zbirko digitalnih razstavnih predmetov, razglednic in 3D-modelov izdelkov slovenskega gospodarstva, vsak spominek pa vsebuje tudi nezamenljive žetone NFT (non-fungible token) s spominsko vrednostjo.

Enega izmed tovrstnih spominkov je ministru predal Matic Volk, generalni komisar Slovenije za Expo, minister pa naj bi si ga že varno spravil v e-denarnico. Počivalšek je na slovenskem paviljonu otvoril tudi prvi poslovni forum, ki bo predstavil potencial slovenskih podjetij na področju krožnega gospodarstva, udeležilo pa se ga bo več kot 20 slovenskih podjetij. Slovenija je program vsebinsko razdelila na 11 sklopov, v okviru katerih se bo predstavilo več kot 120 slovenskih malih, srednjih in velikih podjetij – prva izmed enajstih tem je bila na temo biodiverzitete.

Pred odhodom v Slovenijo se bo minister srečal še z ministrom za gospodarstvo Združenih arabskih emiratov Al Marrijem, saj so Združeni arabski emirati za slovenska podjetja izjemno zanimivi. Počivalšek je na današnji otvoritvi med drugim poudaril priložnosti za izvoznike v številnih panogah. Lot pomemben trenutek razvoja je izpostavil odločitev družbe Fly Dubai, da trikrat tedensko zagotavlja neposredno letalsko povezavo med Ljubljano in Dubajem, kar pa slovenskim podjetjem omogoča lažji dostop do hitro rastočih trgov Azije in Afrike.

Slovenski paviljon na Expu odprt