Janša je v preteklih dneh objavil in poobjavil več tvitov, ki so bili kritični do misije Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev, ki pod vodstvom Sophie in 't Veld v Sloveniji preverja stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Foto: Reuters
Janša je v preteklih dneh objavil in poobjavil več tvitov, ki so bili kritični do misije Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev, ki pod vodstvom Sophie in 't Veld v Sloveniji preverja stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Foto: Reuters

Premier Janez Janša je v preteklih dneh objavil in poobjavil več tvitov, ki so bili kritični do misije Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev, ki pod vodstvom evroposlanke Sophie in 't Veld v Sloveniji preverja stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Večina jih je uperjena predvsem proti Sophie in 't Veld, češ da je misija dejansko namenjena rušenju slovenske vlade, ki jo vodi Janša.

Sporni tvit je premier Janša izbrisal, nato pa poobjavil zapis uporabnice, ki je vseboval isto vsebino. Foto: Twitter/zajem zaslona
Sporni tvit je premier Janša izbrisal, nato pa poobjavil zapis uporabnice, ki je vseboval isto vsebino. Foto: Twitter/zajem zaslona
Sorodna novica Misija EP-ja: Zelo radi bi se srečali z Janšo in slišali njegova stališča

Premier Janša časa za pogovor s predstavniki Evropskega parlamenta sicer ni našel, se je pa v povezavi s tem zapletel v nov prepir z nekaterimi evropskimi poslanci. Med spornejšimi tviti, ki ga je Janša pozneje sicer izbrisal, a so uporabniki naredili posnetke zaslona, je objava fotografije s "13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu". Med njimi sta tako in Sophie 't Veld kot celo pokojni Hans van Baalen, nekdanji predsednik skupine ALDE. Pozneje je Janša vseeno poobjavil zapis druge uporabnice, ki je objavila isto fotografijo in ob tem dodatno napadla evropsko poslanko Sophie in 't Veld z očitkom, češ da je Soros njen mecen.

Predvsem ta tvit je povzročil razburjenje v Evropi in številni so Janši pripisali tudi antisemitske nagibe. Milijarder in filantrop George Soros je namreč madžarski Jud, ki je preživel holokavst. Je sicer trn v peti teoretikom zarot skrajne desnice, ker prek svojega sklada financira številne civilnodružbene organizacije, katerih dejavnostim nasprotujejo, zlasti pomoči migrantom, boju za državljanske pravice LGBT-skupnosti in podobnemu. Soros pa velja za simbol tega "zla", kot ga pojmuje skrajna desnica.

Prevod zapisa, ki ga je na Twitterju objavila poslanka iz stranke Evropskih konservativcev in reformistov. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Prevod zapisa, ki ga je na Twitterju objavila poslanka iz stranke Evropskih konservativcev in reformistov. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Besedni spopadi na Twitterju

Kot je poročal novinar Televizije Slovenija Seku Conde, je tviteraško prerekanje sprožila belgijska poslanka iz stranke Evropskih konservativcev in reformistov Assita Kanko, ki je zapisala, da se premier Janša z delegacijo ne želi sestati, a da ima čas sprožati viharje na Twitterju. Dodala je, da je kot članica Evropskega parlamenta besna, da je delegacija v Sloveniji do petka in da se mu lahko prilagodijo.

S svojim zapisom so se oglasili tudi v evropski stranki S&D, češ da imajo za premierja veliko vprašanj, a da jih je pričakal prazen stol. V odgovor jih je Janša vprašal: "Kdo ste? Kolikokrat ste obiskali nemško kanclerko, nizozemskega premierja ali francoskega predsednika?" Spet v drugem zapisu na Twitterju je slovenski premier evropski stranki Levica očital, da so njeni člani politično krilo teroristične antife. Na to se je odzval grški član delegacije.

Sassoli: "Pozivamo Janeza Janšo, naj preneha provocirati"

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je po nizu tvitov slovenskega premierja pozval, naj preneha napadati evropske poslance. "Urgentno pozivamo Janeza Janšo, naj preneha provocirati člane Evropskega parlamenta. Napadi na člane parlamenta so tudi napadi na evropske državljane. Konstruktivno sodelovanje z rotirajočim predsedstvom Sveta EU-ja lahko temelji na medsebojnem zaupanju in spoštovanju," je v tvitu zapisal predsednik Evropskega parlamenta.

Poziv predsednika Evropskega parlamenta David Sassolija (S&D). Foto: Twitter/Europarl_SL
Poziv predsednika Evropskega parlamenta David Sassolija (S&D). Foto: Twitter/Europarl_SL

Janša je Sassoliju odgovoril z zapisom, da "Slovenija ni kolonija". "Prosim, povejte svojim poslancem, naj ne zlorabljajo imena Evropskega parlamenta za politične spletke in nesmiselne obtožbe Slovenije," mu je v tvitu sporočil Janša.

Zaradi tvita nizozemski premier na pogovor vabi slovensko veleposlanico

"Neokusen tvit Janeza Janše" glede evropskih poslancev je obsodil tudi nizozemski premier Mark Rutte. Na Twitterju je sporočil, da je nizozemska vlada obsodbo tega zapisa posredovala tudi slovenski veleposlanici v Haagu Sanji Štiglic. Po poročanju Televizije Slovenija je veleposlanica vabljena tudi na pogovor, nizozemski premier pa bo o tem podal izjavo.

"Ne zapravljajte časa z veleposlaniki in svobodo medijev v Sloveniji," je nizozemskemu premierju prek Twitterja odgovoril Janša. "Skupaj s Sophie in 't Weld zaščitita svoje novinarje pred umori na ulicah," ga je pozval. S tem je meril na umor znanega nizozemskega novinarja Petra R. de Vriesa, ki je preiskoval odmevne primere kriminalnega podzemlja. Na ulici v Amsterdamu je bil ustreljen julija letos.

Kritike izrazilo več evropskih poslancev

Na obračunavanje na Twitterju so se z ogorčenjem odzvali tudi številni evropski poslanci. Evropski poslanec Malik Azmani, podpredsednik politične skupine Renew, ki ji pripada tudi in 't Veld, je Janšev tvit o "lutkah Sorosa" označil za zlobnega in antisemitskega, hkrati pa za "žalitev za vse delovne demokrate", še posebej pokojnega van Baalena. Janšo je pozval k umiku sporočila in k opravičilu. "V Evropski politiki ni prostora za tovrstno podlo blatenje," je bil oster poslanec iz Nizozemske.

Evroposlanec Zelenih Daniel Freund je Janšev tvit označil za "velik, umazan, antisemitski problem" in hkrati dodal, da je to tudi velika težava največje politične skupine, Evropske ljudske stranke (EPP), katere del je tudi Janšev SDS.

Podobno meni tudi Pedro Marques iz skupine evropskih socialnih demokratov (S&D). "Orban je morda zapustil EPP, a je njegovi privrženci in vrednote niso," je zapisal v tvitu. Janšo je obtožil preusmerjanja pozornosti – namesto da bi odgovarjal na vprašanja delegacije Evropskega parlamenta glede medijske svobode, raje po spletu širi teorije zarote, je zapisal.

Janša nima časa za delegacijo Evropskega parlamenta

Na dogajanje so se odzvali tudi slovenski evroposlanci, Zver v bran Janši

Odzvali so se tudi slovenski evroposlanci. Tanja Fajon (SD/S&D) je zapisala, da se počuti osramočeno. "V nobeni članici EU-ja me kot poslanko v okviru kakšne uradne delegacije Evropskega parlamenta še nihče ni obravnaval tako nizkotno. Upam, da bodo moji kolegi razumeli, da je Slovenija precej več od Janeza Janše," je tvitnila.

Irena Joveva (LMŠ/Renew) je Janševe tvite označila za zlobne provokacije in opozorila, da so v Sloveniji "resne kršitve vladavine prava te vlade". "Naša tiskovna agencija ni prejela sredstev že skoraj leto dni, pravosodje pa je deležno nesprejemljivih pritiskov," je zapisala. S strankarskim kolegom Klemnom Grošljem sta v pisni izjavi še dodatno zavrnila "antisemitsko sporočilo, ki ga vsebuje premierjeva objava, in pomanjkanje osnovne človeške pietete" do van Baalna. "Gre za nizkotno in podlo dejanje tako za predsednika vlade kot za hkrati predsedujočega Svetu EU-ja," sta poudarila.

Na drugi strani se je Janšev strankarski kolega Milan Zver (SDS/EPP) postavil nasproti Sassoliju in njegov tvit označil za "neosnovane trditve, nevredne predsednika" Evropskega parlamenta. "Vaše stališče je politično motivirano in kaže nepoznavanje položaja v Sloveniji," je tvitnil.