Iz gospodarstva dežujejo pozivi k strožjemu nadzoru PCT-pogoja, saj si ne želijo ponovnega zapiranja države. Foto: BoBo
Iz gospodarstva dežujejo pozivi k strožjemu nadzoru PCT-pogoja, saj si ne želijo ponovnega zapiranja države. Foto: BoBo

Poostren nadzor bo potekal tudi med prazniki. "Glede na trenutno epidemiološko situacijo smo ponovno izpostavljeni tveganju zapiranja države in družbenega življenja. Zaradi tega sem člane Inšpekcijskega sveta ponovno pozval k skrajnemu intenziviranju nadzorov nad izpolnjevanjem pogoja PCT na terenu," je minister za javno upravo Boštjan Koritnik zapisal na Twitterju.

Inšpektorji so od prejšnjega ponedeljka 18. oktobra do včeraj obiskali 477 gostinskih lokalov in pri 60 gostincih ugotovili nepravilnosti, je pojasnila Nadja Škrk z inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin: "Lahko povemo, da je šlo za pomanjkljivo obveščanje zaposlenih in gostov, o zahtevah za izpolnjevanje PCT-pogoja, to pomeni, da mora imeti gostinec, delodajalec na vhodu opozorilo tako za goste kot za zaposlene."

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Foto: BoBo/Borut Živulović
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Foto: BoBo/Borut Živulović

Inšpektorji so preverjali tudi, ali gostinci vodijo evidence o izpolnjevanju PCT-pogoja zaposlenih in ali nosijo maske, ko so v stiku z gosti. Tudi pri tem je bilo nekaj nepravilnosti, zato so inšpektorji izdali nekaj manj kot 100 opozoril in nekaj glob. Kot je še dodala Nadja Škrk, bodo nadzor nadaljevali tudi med prazniki: "Vemo, da bo v tem obdobju tudi t. i. noč čarovnic, tako da smo se inšpekcijske službe med sabo povezale, da smo skušali identificirati lokacije."

Cvar: Gostinstvo ni krivo za širjenje okužb

Gostinci si sicer želijo, da bi tako kot njih inšpektorji nadzirali tudi druge dejavnosti, pravi Blaž Cvar iz obrtno-podjetniške zbornice in dodaja, da verjame, da se v gostinstvu PCT nekako spoštuje: "Nikakor si ne želimo ponovnega omejevanja ali celo zapiranja panoge, ki je bila že tako prizadeta, hkrati pa opozarjamo, da panoga ni kriva za širjenje okužb."

Sicer pa so tako inšpektorji kot izvajalci storitev večkrat deležni groženj uporabnikov zaradi pregledov in kazni, za katere pa se postavlja vprašanje, ali bi v primeru morebitnih pritožb zdržale na sodišču.

GZS pozval članstvo k strožjemu nadzoru PCT-ja, spoštovanju ukrepov in k temu, naj zaposlene pozovejo k cepljenju. Foto: BoBo
GZS pozval članstvo k strožjemu nadzoru PCT-ja, spoštovanju ukrepov in k temu, naj zaposlene pozovejo k cepljenju. Foto: BoBo

Poziv ministrstva in GZS-ja

V gospodarstvu pričakujejo, da bo odgovorno ravnanje prevladalo v vseh segmentih naše družbe, so v sporočilu za javnost zapisali na Gospodarski zbornici Slovenije. GZS je ponovil zahtevo gospodarstva, da vlada spremeni ukrep glede stroškov testiranja tako, da jih ne nosi delodajalec, marveč vsak posameznik, ki se brez utemeljenih zdravstvenih razlogov ne odloči za cepljenje.

Nakazuje se skrb vzbujajoča epidemiološka slika Slovenije. Skrajna možnost, da bi omejili javno življenje in tudi izvajanje gospodarske dejavnosti, je za gospodarstvenike nesprejemljiva, kar je generalni direktor GZS-ja Aleš Cantarutti argumentirano izpostavil že 19. oktobra. Zdaj je skrajni čas, da združimo moči v prizadevanjih, da se to ne bi zgodilo. Zato GZS svoje članstvo poziva, naj k zaustavitvi hitro rastočega trenda okužb pripomore s še doslednejšim preverjanjem pogoja PCT, spoštovanjem zdravstvenih ukrepov in ozaveščanjem zaposlenih o pomenu precepljenosti.

Ministrstvo za gospodarstvo poziva nosilce gospodarske dejavnosti, njihove zaposlene in vse potrošnike, "da pogoj PCT, ki ga določa Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, izpolnjujejo, dejavno upoštevajo in preverjajo v svojih delovnih okoljih, pri svojih poslovnih partnerjih ter porabnikih njihovih storitev in blaga". Na GZS-ju poziv v popolnosti podpirajo, so sporočili.