V letu dni spopadov je bilo ubitih več tisoč ljudi, več kot 2,5 milijona prebivalcev pa je moralo zapustiti svoje domove. Foto: Reuters
V letu dni spopadov je bilo ubitih več tisoč ljudi, več kot 2,5 milijona prebivalcev pa je moralo zapustiti svoje domove. Foto: Reuters

Sile Tigrajske ljudske osvobodilne fronte (TPLF) so v zadnjih dneh zasegle ključni mesti Dessie in Kombolča, ki ležita ob glavni cestni povezavi okoli 400 kilometrov severno od glavnega mesta Adis Abeba. Ob napredovanju uporniki niso izključili pohoda na petmilijonsko glavno mesto.

Etiopske oblasti so prebivalce Adis Abebe pozvale k popisu vsega strelnega orožja in k pripravam na obrambo mesta. "Vsi prebivalci se morajo organizirati po ulicah in soseskah, da v sodelovanju z varnostnimi silami pomagajo varovati mir in varnost v svojem mestu," je za lokalne medije dejal Kenea Jadeta, vodja mestnega urada za mir in varnost.

Etiopski premier Abij Ahmed je pred dvema dnevoma prebivalce pozval, naj poprimejo za orožje za obrambo pred TPLF-jem, s katerim se vladne sile spopadajo od novembra lani.

TPLF je bil skoraj tri desetletja vodilna sila v Etiopiji, potem ko je odigral ključno vlogo pri strmoglavljenju marksistično-leninističnega režima Derg pod vodstvom diktatorja Mengistuja Haile Mariama v začetku 90. let prejšnjega stoletja.

Leto dni spopadov

S prihodom Abija na položaj premierja leta 2018 se je vpliv TPLF-ja močno zmanjšal in moč stranka je postala omejena na severno pokrajino Tigraj, od koder tudi izvira. TPLF je Abiju očital centralizacijo sicer federativne države na račun posameznih pokrajin, kar je sicer premier zanikal.

Napetosti med obema stranema so dosegle vrhunec 3. novembra 2020, ko so TPLF-ju zveste sile zavzele vojašnice zvezne vojske v Tigraju. Abij se je odzval z napotitvijo vladnih sil v pokrajino in vneli so se spopadi, ki z manjšimi prekinitvami trajajo vse do danes.

Prebivalci Adis Abebe se pripravljajo na obrambo glavnega mesta. Foto: Reuters
Prebivalci Adis Abebe se pripravljajo na obrambo glavnega mesta. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik TPLF-ja Getachew Reda je sporočil, da bodo, če tigrajskim silam in njihovim zaveznikom uspe strmoglaviti trenutno vlado, oblikovali prehodno vlado in začeli narodni dialog, v katerem pa ne bo prostora za Abija in njegove ministre.

Veliko težavo za Abija predstavlja sklenitev zavezništva med TPLF-jem in oboroženimi pripadniki iz največje etnične skupine v državi Oromo, ki ji pripada tudi premier, ki pa je zaprl veliko njenih političnih voditeljev, potem ko leta 2018 niso hoteli skleniti mirovnega dogovora z zvezno vlado.

Pripadniki Oromske osvobodilne vojske (OLA) so zavezništvo s TPLF-jem sklenili avgusta in od takrat sodelujejo v spopadih z etiopsko vojsko, ki so ji zadali že nekaj pomembnejših porazov.

OLA je po lastnih navedbah zasedel mesto Kemise, ki je še bližje Adis Abebi kot mesti Dessie in Kombolča v rokah tigrajskih upornikov. Vodja OLA-ja naj bi ob zasedbi Kemiseja množici na mestnem stadionu nakazal, da se bliža pohod na glavno mesto.

Pozivi k umiritvi razmer

Mednarodna skupnost je že večkrat izrazila zaskrbljenost zaradi zaostrovanja razmer v Etiopiji, pozvala k ustavitvi spopadov in mirovnim pogovorom med sprtima stranema ob posredovanju Afriške unije.

K dialogu in proti napredovanju uporniških sil proti Adis Abebi je danes na ameriškem mirovnem inštitutu pozval tudi posebni odposlanec ZDA za Afriški rog Jeffrey Feltman.

"Naj bom jasen – nasprotujemo vsakršnemu premiku fronte TPLF proti glavneu mestu Adis Abebi. To je sporočilo, ki smo ga poudarili tudi v stikih z voditelji TPLF," je dejal Feltman.
Ljudsko osvobodilno fronto TPLF in vlado Abija Ahmeda je pozval, naj se raje usedejo za pogajalsko mizo in si prizadevajo za dogovor o prekinitvi spopadov.

Okoli 400.000 prebivalcev severa države naj bi trpelo za lakoto. Foto: Reuters
Okoli 400.000 prebivalcev severa države naj bi trpelo za lakoto. Foto: Reuters