Etiopski premier Abiy Ahmed. Foto: Reuters
Etiopski premier Abiy Ahmed. Foto: Reuters

Ljudska osvobodilna fronta Tigraja (TPLF) sporoča, da je njen namen prebiti zaprtje severne pokrajine.

Abiy je o napredovanju upornikov dejal, da "poriva državo v propad". Prebivalce je pozval, naj se organizirajo in se odpravijo na pohod v okviru zakona in z vsem razpoložljivim orožjem, da bi "preprečili, odvrnili in pokopali teroristični TPLF", poroča BBC.

Premierjeva izjava sledi poročilom o tem, da so uporniki zavzeli strateško pomembni mesti Dessie in Kombolcha v pokrajini Amhara, le nekaj več kot 30 kilometrov severno od glavnega mesta Adis Abeba.

Etiopska vlada je medtem na družbenem omrežju Twitter upornike obtožila, da so "samovoljno usmrtili več kot 100 mladih" na območjau Kombolcha.

BBC poroča, da je zelo težko preverjati trditve ene ali druge strani v tem sporu, saj so komunikacijski kanali omejeni.

Po podatkih ZN-a je bilo v vojni v Etiopiji ubitih več tisoč ljudi, milijone ljudi je razseljenih, sto tisočem pa grozi lakota.

Obe strani v sporu sta tarči obtožb o zločinih, ki pa jih obe zavračata.

Premier Abiy je novembra lani ukazal vojaško ofenzivo zoper regionalne sile v Tigraju, kot razlog pa je navedel napad na tamkajšnje vojaško oporišče vladnih sil.

Etiopske oblasti so TPLF označile za teroristično skupino in z njo zavračajo pogajanja. Vojaški napori vlade, vključno z zračnimi napadi, niso ustavili napredovanja upornikov.