Iz hotela Claridge’s so v petek v izjavi za javnost sporočili, da so se "sporazumno razšli" s Hummom, ki je sicer tudi solastnik z Michelinovo zvezdico nagrajene restavracije Davies and Brook.

Švicarski kuharski mojster je sicer tudi na čelu newyorške institucije visoke kuhinje, Eleven Madison Park, nekoč prve restavracije sveta po izboru 50 Best in nosilke treh Michelinovih zvezdic, kjer pa je po ponovnem odprtju letos meni v celoti zgrajen na rastlinski hrani (izjema je mleko za kavo po jedi).

Humm je svojo odločitev takrat pojasnil z argumentom, da "aktualni prehranski sistem preprosto ni trajnostni".

"Popolnoma spoštujemo in razumemo kulinarično smer v celoti zgrajenih rastlinskih menijev, ki ga je Daniel posvojil in ga promovira ter ga zdaj skuša uvesti tudi v Londonu," so zapisali.

"A to ni smer, ki bi jo tu v Claridge’su v tem trenutku želeli slediti, zato smo se, žal, družno odločili, da se razidemo."

"Svet se spreminja in mi se moramo z njim"

Oglasil se je tudi 45-letni Humm, ki je na svojem Instagramu zapisal, da se "svet spreminja in mi se moramo spremeniti z njim".

"Zame je prihodnost rastlinska," je poudaril kuharski mojster, ki je zadnje dve leti v zvezi z vdovo Steva Jobsa Laurene Powell Jobs.

"To je naša misija in v to verjamemo kot podjetje, trenutno pa to ni smer, v katero bi šli pri hotelu Claridge's. Z žalostjo tako sporočamo, da se s koncem leta razhajamo," je nadaljeval.

"Odločitev o brezmesnem meniju žal ni nekaj, pri čemer lahko delamo kompromise."

Na meniju jastogi, foie gras in kaviar

Restavracija Davies and Brook bo s Hummom tako sodelovala samo še do konca decembra, ko bo, najverjetneje, še vedno stregla svoj klasični meni, sestavljen iz jastoga, foie grasa in kaviarja.

Ni pa še jasno, kdo bo zamenjal Humma kot vodja kuhinje in restavracije.

Novica, da skuša Humm implementirati veganski meni tudi v londonski restavraciji, je razburila številne Britance, nejevoljni pa so bili tudi v hotelu, kjer so se zbali, da bi tako radikalna sprememba ponudbe "vznemirila na tisoče rednih gostov".