Foto: Varninainternetu/posnetek zaslona
Foto: Varninainternetu/posnetek zaslona

Več o informacijski varnosti na spletnem mestu Varni na internetu

SI-CERT je v preteklem letu naštel 2775 prijavljenih incidentov, so sporočili iz tega centra. Kot so pojasnili, se za to številko "skrivajo okužbe z virusi, phishing napadi, lažne spletne trgovine, ljubezenske, poslovne in investicijske prevare, izsiljevanje ...".

Sorodna novica Pazljivo: slačenje pred spletno kamero vas lahko pahne v roke izsiljevalcev

Po njihovih besedah gre za pogosto spregledane zgodbe posameznikov in podjetij, ki so se znašli na drugi strani. V nekaterih primerih imajo zgodbe srečen konec, saj uporabniki pravočasno prepoznajo poskus prevare ali vdora in se zaščitijo pred finančnim oškodovanjem oz. je to zanemarljivo.

"Včasih pa lahko imajo spletne prevare precej katastrofalne posledice, od izgube življenjskih prihrankov in finančnih dolgov, do psiholoških pritiskov in osebnih stisk, iz katerih se posamezniki le stežka izkopljejo," so navedli. Prav nesrečne zgodbe žrtev so osrednja nit nove spletne videoserije.

Resnične zgodbe s hudimi posledicami

Sorodna novica Žrtev kibernetskega napada je lahko vsak

Serija v štirih delih nosi naslov Klik, "saj nas od uspešne prevare ali vdora pogosto loči le en sam klik". Klik se osredotoča na človeški vidik in predstavlja zgodbe žrtev, ki so svojo izkušnjo posredovale na SI-CERT. V vsaki epizodi bodo predstavljeni novi liki in njihove zgodbe, ki so jih za zaslon prilagodili skupaj z zavodom Rusaalka.

Serija bo dostopna tukaj

"Upamo, da se bodo gledalci ob gledanju serije zamislili in bili v prihodnje previdnejši na spletu," je poudarila strokovna sodelavka na nacionalnem programu ozaveščanja Varni na internetu Maruša Maligoj.

Za zagotavljanje večje ozaveščenosti o informacijski varnosti so sicer na SI-CERT pred mesecem dni lansirali brezplačni spletni tečaj Varni v pisarni.

Video: Prva epizoda, Posel kariere