Simonovičeva lopa. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Simonovičeva lopa. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Sorodna novica Poslanec DeSUS-a Simonovič ostaja črnograditelj

Dobro leto je minilo, odkar je TV Slovenija razkrila, da je poslanec DeSUS-a Branko Simonovič na prvovrstnih kmetijskih zemljiščih svojo vrtno lopo razširil v spodoben bivalni objekt. Dovoljenje za shrambo za kmetijsko orodje in pridelke je Simonovič dobil leta 1997. Na začetku vrtna lopa, velika 30 kvadratnih metrov, je zrasla v 70 kvadratnih metrov velik objekt z elektriko in vodo. Za bivanje še nima dovoljenja.

Sorodna novica Gradbeni zakon nadaljuje pot v DZ-ju, umaknjen amandma, ki bi posegel v zakon o vodah

"Na ogled so prišli tudi predstavniki upravne enote Koper in mi izdali odločbo, da moram plačati za 76 kvadratnih metrov spremembe namembnosti iz kmetijskega v stavbno," je povedal poslanec. Simonovič zdaj čaka, da mu organi kmečko lopo legalizirajo v bivalni objekt. Simonovič je potrdil, da včasih tam tudi prespi.

Novi gradbeni zakon, ki ga pripravlja ministrstvo pod Andrejem Vizjakom, bo lastnikom črnih gradenj, nastalih pred letom 2005, omogočil legalizacijo. Pomagal bo tudi Simonoviču, da bo v tem objektu, precej večjem od prvotnega, lahko tudi prebival.

"Da nekdo zgradi legalen objekt, mora skozi dolgotrajen in težek postopek, medtem ko pri objektu daljšega obstoja je to kot neka nagrada, ker je nekdo dovolj zgodaj nekaj zgradil," je komentiral vodja urada za okolje in prostor pri piranski občini Vedran Cvetković.

Sorodna novica KPK preučuje povezavo med predlogom novega gradbenega zakona in poslancem Simonovičem

Je tak zakon darilo okoljskega ministra za glas poslanca, ki ga vladajoča koalicija pri potrjevanju zakonov v državnem zboru nujno potrebuje? "Niti na kraj pameti mi ne pride, da bi kar koli s kom trgoval," se je odzval Simonovič.

Novi gradbeni zakon naj bi nastajal v odvetniški pisarni Neffat, kar so nam na ministrstvu za okolje in prostor odločno zanikali. Je pa protikorupcijska komisija, prav zaradi morebitnega konflikta interesov, Simonoviča pri spremembi namembnosti namreč zastopa prav odvetniška pisarna Neffat, že začela postopek. Simonovič postopka KPK-ja ne komentira.

Sporne spremembe gradbenega zakona