Tudi Berlinske tržnice se držijo strogih ukrepov. Foto: EPA
Tudi Berlinske tržnice se držijo strogih ukrepov. Foto: EPA

V Evropi bo pandemija covida-19 že drugo leto zapored zaznamovala praznični čas. Ob hitrem naraščanju števila okužb bodo ti ponekod potekali pod strogimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, vedno več božičnih sejmov tudi odpovedujejo. V Avstriji so zaradi napovedi 10-dnevnega zaprtja javnega življenja začasno ukinili tudi sejme, tako pa bo svoja vrata že kmalu zaprl tradicionalni semenj v Salzburgu.

Številne kraje so ogradili, znotraj njih pa velja pogoj PC. Foto: EPA
Številne kraje so ogradili, znotraj njih pa velja pogoj PC. Foto: EPA

Na Solnograškem so sicer že pred tem napovedali zaprtje javnega življenja do božiča. "Lučke bodo gorele, stojnice bodo zaprte," je dejal vodja društva Salzburški božični sejem Wolfgang Haider, ki pa je ocenil, da bo škode za dva milijona evrov. Sejem v starem delu mesta so odprli šele pred kratkim, stojnice pa bodo obiskovalce ob pogoju PC vabile do nedelje zvečer. Organizatorji so sicer optimistični, da bi sejem, v primeru sprostitve omejitev, lahko znova odprli sredi decembra. V primeru, da bodo omejitve odpravili šele 24. decembra, se jim sejem ne splača več.

Podobno bo veljalo za tržnice na Dunaju, ki so jih sicer odprli že 12. novembra, na njem pa je nujno upoštevanje pogoja PC. Da preverjanje dejansko zagotovijo, so večino prizorišč ogradili, drugje lahko nakupujejo in uživajo hrano le tisti, ki so v zameno za predložitev dokazila prejeli poseben trak.

V Nemčiji je München prvi ukinil praznične tržnice

Epidemiološka slika se slabša tudi v Nemčiji, kjer so se nemške zvezne dežele in nemška vlada dogovorili za ostrejše ukrepe za zajezitev pandemije covida-19. Ti prinašajo omejitve za necepljene ter uvedbo obveznega cepljenja za določene skupine. V Nemčiji so božični sejmi sicer tradicija že od 15. stoletja, ko so rokodelci in peki dobili posebna dovoljenja, da so svoje izdelke v predbožičnem času prodajali na mestnih trgih, ukrepi pa letos sejme po celotni državi lahko znova ogrozijo.

Praznični sejmi so znova okrnjeni. Foto: EPA
Praznični sejmi so znova okrnjeni. Foto: EPA

Bavarske oblasti so sicer že odpovedale vse praznične stojnice, kar je med drugim prekrižalo načrte Nürnbergu, kjer so do zadnjega vztrajali pri tem, da bodo znamenit božični sejem odprli še pred prvo adventno nedeljo. Prestolnica Bavarske je božični sejem odpovedala že pred tem. Kot so pojasnile mestne oblasti v Münchnu, prvo nemško mesto, ki je sezonske tržnice ukinilo, je bil glavni razlog to, da sejma okoli Marijinega trga ne morejo ograditi, tako pa bi bilo preverjanje upoštevanja pogojev onemogočeno.

Stroške morajo trgovci nositi sami. Foto: EPA
Stroške morajo trgovci nositi sami. Foto: EPA

"V ponedeljek so nam rekli, da stojnice lahko postavimo," je dejal Helmut Berger, eden izmed prodajalcev, za Deutsche Welle in dodal, da so na koncu morali vse pospraviti, stroške pa nositi sami. Lastnik božične stojnice Markus Harich je izpostavil, da se vsi trgovci počutijo zapuščene, predvsem, ker so jih toliko časa pustili v negotovosti. Sejmov ne bo tudi v zvezni deželi Saška, kjer je stopnja precepljenosti najnižja v Nemčiji. V Dresdnu, kjer se lahko pohvalijo z najstarejšim nemškim božičnim sejmom, bi se ta moral odpreti na začetku prihodnjega tedna, enako velja za sejem v Leipzigu.