Lani so zdravstveni zavodi za elektriko plačevali Petrolu 6,1 milijona evrov, letos poleti, ko so izvedli razpis za naslednje leto, pa je bil najcenejši ponudnik Gen-I, cena pa nekaj manj kot 10 milijonov evrov. Odločili so se, da bodo razpis razveljavili in počakali nekaj mesecev v upanju, da bodo cene na svetovnih energetskih borzah padle.

Marjan Pintar, direktor združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, pojasnjuje: "Po nasvetu strokovnjakov poleti so pričakovali padec cen zaradi odprtja Sueškega prekopa in po volitvah v Nemčiji."

Elektrika se bo za bolnišnice drastično podražila

Namesto 10 milijonov evrov predvidevajo, da bodo zdaj, ko bodo ponovili razpis, najcenejšemu ponudniku Gen-i plačevali skoraj 17 milijonov evrov – torej sedem milijonov več, kot bi plačevali poleti, če ne bi razveljavili razpisa. "Hujša kot je zima, višje so cene, zato je odlašanje z nakupom v zimo precej nespametno dejanje. Mi smo svoje kupce obveščali med letom, da naj zakupijo električno energijo čim prej, zato se je malo kupcev znašlo v podobni situaciji. Združenje je imelo dobavitelja Petrol, očitno so jim slabo svetovali, kdaj naj gredo v razpis," je dejal Robert Golob.

To je skoraj 300-odstotna podražitev elektrike, opozarja Pintar: "Vhodne cene bi namreč morali prenesti na cene zdravstvenih stroitev, če se to ne bo zgodilo, bo to slabo vplivalo na poslovanje in likvidnost. Mislim, da nam bosta morala pri tem, kako priti iz teh težav, morala pomagati tudi ministrstvo in vlada."

Z ministrstva za zdravje pa odgovarjajo, da je poslovanje javnih zdravstvenih zavodov stvar poslovodstva. Dodajajo še, da bolniki nikakor ne bodo občutili povečanega stroška električne energije.